null Beeld

Rock Ahoy: Train Kept A-Rollin' [video]


Nu zondag is 'Rock Ahoy' een terminus waar treinen in en uit rijden en waar u, de luisteraar, op het perron staat om iemand snikkend uit te wuiven of juist hartstochtelijk in de armen te vallen. Of gewoon om zelf de trein te nemen, richting avontuurlijker oorden.

Katia Vlerick

'Train Kept A-Rollin'' is dus een uur vol songs over treinen, en bovendien een echte 'Rock Ahoy All-Star Show'. Want als er over één onderwerp werkelijk duizenden songs zijn geschreven, dan wel over treinen. Alleen al van de titelsong (het origineel is een jazzy bluesnummer van Tiny Bradshaw uit 1951) zijn tientallen versies opgenomen door de meest uiteenlopende groepen, van de rockabilly-vetkuiven van The Johnny Burnette Trio in de fifties tot de langharige stadionrockers van Aerosmith veel later. The Yardbirds namen in 1965 een daverende versie op die diende als inspiratie voor de keiharde garagerockcover door Brave New World, de knaller die de uitzending van zondag op gang trekt. En hoe! Naar goeie garagerockgewoonte werd er van deze groep uit het noordwesten van de VS later niets meer vernomen, maar let op: hun 'Train Kept A-Rollin'' scheurt uw radio werkelijk open.

Treinen kunnen tgv's zijn (de absolute snelheidspiek wordt zondag gemeten in de jachtige instrumental 'Late for the Train' van Buzzcocks, hier in de gruizige versie die de punkband uit Manchester in 1978 opnam voor de legendarische radioshow van John Peel), maar ook ouderwetse boemels. Zo komt de 'Train to Glory' van de Jamaicaanse rocksteadyband The Ethiopians met een aanzienlijke vertraging aan in het eindstation. Maar dat is dan wel meteen wel de allermooiste terminus ter wereld.

Waaróm er zoveel treinsongs zijn? Omdat de trein het ultieme symbool van de vrijheid is, misschien. Een trein brengt je minder ver dan een vliegtuig, maar er is altijd een station in de buurt, en dus is de belofte van een nieuw en beter leven nooit veraf. 'Well, I'm going down to Florida / And get some sand in my shoes (...) I'll ride that Orange Blossom Special / And lose these New York blues': van de vele treinsongs die Johnny Cash opnam kozen we 'Orange Blossom Special', oorspronkelijk een fiddle song van Ervin T. Rouse uit 1938, over de gelijknamige trein die van '25 tot '53 van New York naar Miami reed. Cash nam een liveversie op in Folsom State Prison: de joelende gedetineerden konden alleen maar dromen van het bevrijdende fluitsignaal van de stationschef en het dichtklappen van de deuren.

Treinen brengen geliefden weg, zoals in het hartverscheurende 'Trains and Boats and Planes', één van die songs uit het grote Bacharach & David-songboek die het mooist klinken uit de mond van Dionne Warwick. Maar ze brengen evengoed geliefden terug. Zo tuurt het arme moedertje van Chuck Berry's gitaarheld Johnny B. Goode (die in 'Bye Bye Johnny' naar Hollywood is gereisd om het te maken als filmster) iedere dag hoopvol vanuit haar hutje aan de railroad tracks naar buiten: misschien zal haar zoon vandáág wel de trein naar huis genomen hebben. Die ene passagier op 'The Train from Kansas City' had beter een retourtje gekocht, want The Shangri-Las wachten hem op het perron op met wel héél slecht nieuws: aan hun vinger zit een blinkende verlovingsring van een andere, nieuwe jongen...

Met treinen kan men alle kanten uit. In Bloc Party's 'Waiting for the 7.18' klettert een met graffiti volgespoten blikken doos door de harde, kille grootstad; in 'The Last of the Steam-Powered Trains' van The Kinks tuft een glimmende locomotief gezellig door het groene platteland. Maar de meest rustieke (en milieuvriendelijke) trein moet de 'mule train' zijn geweest. Wij hadden hier ooit de paardentram, maar een 'mule train' is iets van het Wilde Westen: een konvooi pakezels waarmee cowboys door de prairie trokken, al dan niet met een wagen erachteraan. Bo Diddley zette in 1960 z'n Stetson op en mende z'n ezelsstoet in het fantastische 'Mule Train', een topsong compleet met klakkende tongen/ezelshoeven. Meer trainspotting zondagmiddag in 'Rock Ahoy' op Studio Brussel.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234