null Beeld

Rock Rally: Juryverslag van de halve finales in Antwerpen en Gent

Vooraf alvast een tip voor over twee jaar: als de verplichte cover u kopzorgen heeft gebaard, laat ons dat dan in de halve finale niet weten door hem schoorvoetend en met trillende stem aan te kondigen. Ram hem door onze strot, en laat uw twijfels in de kleedkamer.

mvo

Verder geen klachten: van de halvefinalisten heeft niemand ons in verlegenheid gebracht en bij het wikken en wegen achteraf heeft de jury een paar groepen overboord moeten gooien die in een voorgaande editie moeiteloos de finale hadden gehaald.Op naar 2012! Maar eerst het verslag van de halve finales.

Petrol, Antwerpen

Das Munich

Das Munich dacht dat nonchalant beginnen de zenuwen wat zou maskeren - terwijl de rest van de groep al in de startblokken stond, kwam de toetsenman meesmuilend het podium opgeklauterd. Die vrijblijvendheid kregen ze vervolgens met de beste wil van de wereld hun setje niet meer uit. De cover van 'Starman' was alles waar Bowie niet voor staat: saai, voorspelbaar en goedkoop. En omdat Das Munich lang niet zo scherp stond als in de preselectie kwam in het trucje langzaam-maar-zeker-voor-de-climax-gaan in de eigen songs de nadruk pijnlijk duidelijk op 'langzaam' te liggen.

Beluister songs en bekijk foto's van Das Munich


Douglas Firs

Singer-songwriter Gertjan Van Hellemont, bij Douglas Firs, zo kwamen wij dankzij een extern jurylid zaterdag pas te weten, geruggensteund door de ritmesectie van Balthazar, heeft met 'Shimmer and Glow' één goeie song op zak, maar daar blijft het voorlopig bij. Zijn versie van Nick Drakes 'Things Behind the Sun' was ondanks het gevoel voor avontuur behoorlijk boring en in afsluiter 'Pretty Legs and Things to Do' probeerde hij met zijn stem iets wat in de buurt kwam van Mauro Pawlowski. Van Hellemont is voorlopig echter geen Mauro, laat staan Nick Drake.

Beluister songs en bekijk foto's van Douglas Firs


Psycho 44

Hadden die van Psycho 44 de avond tevoren aan de lsd of de paddo's gehangen? De hardcore-punkgroep van De Zwerver in Leffinge was ineens een psychedelische rockgroep geworden, zij het gelukkig één die nog steeds graag kopstoten uitdeelt. De fuzz-gitaren wisten 'Don't You Want Me' van The Human League geen extra leven in te blazen, maar helemaal Janez Detd werd het gelukkig ook niet. De twee eigen composities 'All My Demons Have Distortion' en 'In Control' blijven echter geweldige rocksongs die door geen enkele punk- of psychedelische rockgroep kapot te krijgen zijn. Zeker niet door een steengoede punk- en psychedelische rockgroep als Psycho 44. Finale!

Beluister songs en bekijk foto's van Psycho 44


Blackie & The Oohoos

Was de concurrentie een fractie van een klets minder indrukwekkend geweest dan had Blackie & The Oohoos gewoon in de finale gestaan, vandaag kan ik hen alleen een paar zalvende woorden aanreiken en aanraden de pijlen op het jaar 2012 te richten. 'Nemo' was twee keer een uitstekende openingssong geweest, de door Sterling Morrison en Lou Reed gecomponeerde Nico-song 'Chelsea Girls' werd zacht en respectvol behandeld, en als sfeer scheppen voor de jury het summum zou zijn, dan had Blackie & The Oohoos Humo's Rock Rally 2010 misschien wel gewoon gewonnen.

Beluister songs en bekijk foto's van Blackie & The Oohoos


The Crackups

Met 'Sitting Around at Home' van Buzzcocks deden ze niets speciaals, maar de punk van The Crackups was in tegenstelling tot die van hun Grobbendonkse streekgenoten van Psycho 44 wel gewoon punk gebleven. Sterker nog: volgens mij was-ie in vergelijking met de preselectie in De Zwerver zelfs nog een streepje bozer en agressiever. Iemand zal hun fiets gestolen hebben. En die Buzzcocks-cover mogen ze op 28 maart in de AB gewoon weer vervangen door de in Petrol op onbegrijpelijke wijze van de setlist geschrapte kopstoot 'A Girl Is Only Good to Fuck'.

Beluister songs en bekijk foto's van The Crackups


The Sore Losers

Nooit gedacht dat iemand van Bowies 'Moonage Daydream' een solo- en riff-fest zou kunnen maken zonder dat ik 'Stenig hen!' zou gaan roepen. Nooit gedacht ook dat The Sore Losers, in de preselectie verdienstelijk zonder meer, zich zouden ontpoppen tot een finalist waar geen discussie over bestaat. Hadden zij een superdag of zijn The Sore Losers gewoon zo'n groep die met de week beter wordt? Uitsluitsel in de AB.

Beluister songs en bekijk foto's van The Sore Losers


The Mojo Filters

'Uitstekende cover' ('I Got My Mojo Working' - haha! - van Muddy Waters), 'Een sterke zanger', 'Wat een gedrevenheid', 'Vuur!'... Allemaal woorden van de nieuwgekomen juryleden. De oude garde vond The Mojo Filters nog net dat tikje beter (soepeler, zelfverzekerder, gebalder) dan in de preselectie in Brugge, en wil ze graag nog een keertje terugzien.

Beluister songs en bekijk foto's van The Mojo Filters


School Is Cool

'Dat was het beste wat ik vanavond al gezien heb,' riep iemand. 'Dat eerste nummer is een hit,' hyperventileerde een ander. 'Nee, dat derde!' counterventileerde nog een ander. De rede was weg toen de prestatie van School Is Cool beoordeeld moest worden. En ook al zou ik hun versie van Talking Heads' 'Road to Nowhere' niet meteen eeuwigheidswaarde toedichten, School Is Cool was al voor de tweede keer tijdens deze Rock Rally aanstekelijker dan klierkoorts in een goed afgesloten vochtige ruimte.

Beluister songs en bekijk foto's en video van School Is Cool


You Raskal You

Van You Raskal You had ik verwacht dat ze de verrassing van de avond zouden worden, maar het werd de grootste teleurstelling. Hun 'Peace of Mind' blijft een geweldige song (ik had het niet eens tot mijn verbazing die middag nog op Radio 1 gehoord) maar niemand die dat zaterdag in de gaten had, want toen zij ermee afsloten overstemde het gebabbel in de zaal al ruimschoots de zuinige decibels op het podium. Het ontbrak You Raskal You gewoonweg aan daadkracht en de wil om gehoord te worden.

Beluister songs en bekijk foto's van You Raskal You


Erik Debny

Erik Debny, fenomeen in Hasselt en wijde omstreken, is een songschrijver die op zijn veertigste (hij gaat al even mee) makkelijk een Greatest Hits zou kunnen voorleggen, maar er nog steeds niet in is geslaagd dat oeuvre de juiste vorm en kracht mee te geven. Even leek het te gaan lukken met The Shovels (check 'Dig It!) maar splittemans stak stokken in de wielen. Nu probeert hij het weer alleen, en heel even - op de preselectie in Hasselt, meer bepaald - heb ik gedacht dat het niet meer moest zijn, maar in Antwerpen werd duidelijk dat ik mij had vergist. Debny's stem mist toonvastheid (hoeft niet erg te zijn) maar vooral volume, en zijn gitaarspel is te rudimentair om zijn songs overeind te houden. Het geroezemoes oversteeg zijn setje, en zijn verdoofd gekraste cover van 'Suzanne' zette de nederlaag alleen maar kracht bij.

Beluister songs en bekijk foto's van Erik Debny

Lees het juryverslag van de halve finale in Gent

Humo's Rock Rally 2010: De finale
met Amatorski, The Crackups, Gloria, Maya's Moving Castle, The Mojo Filters, Nele Van den Broeck, Psycho 44, School Is Cool, The Sore Losers en Willow
AB Brussel, zondag 28 maart vanaf 15 u.

Info & tickets: abconcerts.be

KBC-Publieksprijs

De KBC-publieksprijs is all yours. Hier (én op de finale zelf) kunt u stemmen voor uw favoriet. De winnaar krijgt 10.000 euro, in samenspraak met Poppunt te besteden aan 'het uitbouwen van een muzikale carrière'. En neen, u hoeft dat niet voor niets te doen: onder de stemmers worden 25 jaarabonnementen op Humo verloot.

null Beeld

Naar de stempagina voor de KBC-Publieksprijs

undefined

undefined

undefined

undefined

Bestel nu uw tickets voor de finale van Humo\'s Rock Rally 2010 in de ABAlles over Humo\'s Rock Rally 2010
Rock Rally: Het juryverslag van de halve finale in Gent
Vooruit, Gent

Maya's Moving Castle

De externe juryleden hoorden van Maya's Moving Castle (foto Andre Joosse) een zeer aanwezig, bij momenten storend keyboard en een stem die na vijf songs op de zenuwen zou kunnen gaan werken. De rest van de jury vond dat Maya's Moving Castle in vergelijking met de preselectie verbetener ten tonele was verschenen, met meer zelfvertrouwen, en stelde vast dat zij van de eigen composities 'Next Life' ('See you in the next life', dus) en 'Feed Me' alreeds heelder coupletten kon meezingen. See you in de finale.

null Beeld

Beluister songs en bekijk foto's van Maya's Moving Castle


Nele Van den Broeck

Geen artiest die de troepen zo wist te verdelen als Nele Van den Broeck: je houdt ervan of je haat ze. Uit die tweede categorie zetelt in de jury slechts één exemplaar, waardoor we de intrigerende, ontwapenende en kitscherige liedjes van Nele Van den Broeck in de finale zullen terughoren. Voor wie nog twijfelt of hij/zij daar naartoe gaat, citeren we graag uit 'Red Dress Song': 'It's all shiny and glitchy with a nearly vulgar split, and from a certain angle you can see a bit of tit'. Misschien haalt ze 'm voor de AB wel uit de kast.

Beluister songs en bekijk foto's en video van Nele Van den Broeck


Jerusalem Syndrome

Die van Jerusalem Syndrome hebben met 'Juliet' nog steeds een potentiële radiohit op zak, maar die middels veelbelovende andere songs of bezielde optredens kracht bijzetten, behoort voorlopig niet tot de mogelijkheden. In De Vooruit werd dit gemiddeld zeventienjarige kwartet uit Maldegem gewogen en te licht bevonden: bij gebrek aan muzikaal vernuft kwamen de rijmelarij en de goede bedoelingen net iets te duidelijk bovendrijven.

Beluister songs en bekijk foto's van Jerusalem Syndrome


Willow

Willow viel op door twee eigen songs die hun cover in de schaduw stelden. Het moet gezegd dat zij die cover, het geweldige 'Ceremony' van New Order, hadden ontdaan van zijn lethargische pracht en spankracht, waarmee zij aantoonden weliswaar avontuurlijk van aard te zijn maar niet te weten wat een song sterk maakt. Andermans song, that is, want zowel 'Sweater' en 'Nerve' bevatten genoeg originele ideeën en oerkracht om de basis te vormen voor een degelijke eerste EP. Of voor een finaleoptreden in de AB.

Beluister songs en bekijk foto's van Willow


Charlie Jones' Big Band

Net als in Eeklo bracht Charlie Jones Big Band, een duo, in De Vooruit drie verschillende dingen. De op ukelele gepresenteerde eerste song leek mij het meest in de richting te gaan van de culturele centra, de tweede was een weinig ter zake doende cover van Devendra Banharts 'At the Hop', en nummer drie een soort in klasse gehalveerd 'Crazy Little Thing Called Love' van Queen.

Beluister songs en bekijk foto's van Charlie Jones' Big Band


Amatorski

Wat was er in De Vooruit met Amatorski aan de hand? Had de plotse zelfmoord van Mark Linkous (ze droegen slotsong 'Never Told' aan hem op) ze uit evenwicht gebracht? Waren het gewoon de zenuwen? Of had een haastig afgehaspelde soundcheck roet in het eten gestrooid? Alle instrumenten leken uit verhouding te zitten, de bas stond vals, en de cover van 'This Is For My People' van Missy Elliott was niet meer dan verdienstelijk. Dat Amatorski toch naar de finale mag, hebben ze te danken aan hun werkelijk adembenemende setje tijdens de preselectie in Mechelen. Een gewaarschuwde groep weet wat hen te doen staat.

Beluister songs en bekijk foto's van Amatorski


Joni Sheila

De ouders van de andere groepen keken vertederd toe hoe Joni Sheila met behulp van haar akoestische gitaar en een loopstation (waarmee je live meersporig te werk kan gaan) 'Everyday Is Exactly the Same' van Nine Inch Nails laag na laag leven inblies. Puik gedaan maar door de tekstuele diepgang van Reznors compositie kwam de ondiepe thematiek van Sheila's eigen songs pijnlijk duidelijk bloot te liggen. 'Ze zingt alleen over zichzelf omdat ze de wereld nog niet gezien heeft,' concludeerde een jurylid, 'ik wil gerust eens in haar poëziealbum tekenen, maar in de finale hoef ik dit niet terug te zien.'

Beluister songs en bekijk foto's van Joni Sheila


Emperors Of Decay

'Anvil was nooit ver weg,' zei iemand achteraf, alsook: 'Zet dit op Graspop en de één of andere tent gaat uit zijn dak.' Wat niet betekent dat wij dit Leuvense viertal nog voor de zomer zullen terugzien. Emperors Of Decay is een nichegroep die op een zatte avond best voor wat vertier kan zorgen, maar de essentiële extra's mist om in het genre - hardrock - boven de middelmaat uit te stijgen. Het was luid en agressief, maar swingen of grooven deed het van geen kanten.

Beluister songs en bekijk foto's van Emperors Of Decay


Gloria

Het heeft nogal wat voeten in de aarde om Gloria op het podium van De Vooruit de krijgen: de saxofonist zat vast in de file en de drummer moest nog naar een familiefeest aan de kust. Na wat gepuzzel en met de bereidwillige medewerking van de andere groepen kon Gloria als achtste in plaats van als derde, zoals de loting het voorschreef, het podium op. De zenuwen leken daardoor niet exponentieel te zijn toegenomen en Gloria swingde zich nog soepeler dan in de preselectie doorheen haar setje. De saxofonist was een meerwaarde, de drummer had iets beter voorbereid mogen zijn, maar met haar even speelse als klassevolle cover van 'Walk on the Wild Side' trok ze ons finaal over de streep.

Beluister songs en bekijk foto's van Gloria


F*ck You Stupid Loser

F*ck You Stupid Loser kwam flets voor de dag, wist van de vonk die ik in de preselectie had waargenomen geen vuur te maken en vestigde daarmee ongewild de aandacht op de songs, waarvan na twee luisterbeurten niets is blijven hangen. Als zij de komende twee jaar meer tijd in het schrijfhok dan op het podium doorbrengen, kan alles nog goed komen.

Beluister songs en bekijk foto's van F*ck You Stupid Loser

****

Aan alle afvallers: veel dank om er twee boeiende halve finales van te maken. Aan de rest: tot in de AB!

Mikey Van Oudshoorn

Humo's Rock Rally 2010: De finale
met Amatorski, The Crackups, Gloria, Maya's Moving Castle, The Mojo Filters, Nele Van den Broeck, Psycho 44, School Is Cool, The Sore Losers en Willow
AB Brussel, zondag 28 maart vanaf 15 u.

Info & tickets: abconcerts.be

KBC-Publieksprijs

De KBC-publieksprijs is all yours. Hier (én op de finale zelf) kunt u stemmen voor uw favoriet. De winnaar krijgt 10.000 euro, in samenspraak met Poppunt te besteden aan 'het uitbouwen van een muzikale carrière'. En neen, u hoeft dat niet voor niets te doen: onder de stemmers worden 25 jaarabonnementen op Humo verloot.

null Beeld

Naar de stempagina voor de KBC-Publieksprijs

undefined

undefined

undefined

undefined

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234