null Beeld

Rock Rally: Juryverslag van Eeklo en Genk

Tijdens het tweede weekend van Humo's Rock Rally 2010 kreeg ik twee preselecties te verwerken waar ik sterk uiteenlopende gevoelens aan overhield. Op de catering viel twee keer niets aan te merken, en een vingerknip volstond om het bier en de bloody mary's te laten aanrukken. Maar wat in Genk muzikaal aan mij verscheen, verbleekte zowel in diversiteit als in originaliteit bij wat mij één dag eerder in Eeklo te beurt was gevallen.

mvo

De Herbakker, Eeklo

Joni Sheila

'Taaladvies met Michel Daerden'

De negentienjarige Joni De Boever uit Gent toonde aan uitstekend te kunnen zingen, te weten hoe een song in elkaar zit, maar nog niet genoeg levenservaring te bezitten om daar ook tekstueel iets onderhoudends aan te kunnen koppelen. De juryleden hoorden desondanks niets wat hen dwarszat. Esther Wolfs, vrijdag aan de bloody mary's, liet nog het volgende noteren: 'Wat driekwartbroeken betreft, geldt voor vrouwen hetzelfde als voor mannen: niet doen.'

Beluister songs en bekijk foto's van Joni Sheila

Animal Wonka

Het kan tegenzitten: nadat Bram Willems hen had aangekondigd, duurde het vanwege een kapotte basgitaar (kabels: check, microfoons: check, PA: check, elektriciteitsnetwerk Eeklo: check...) een kwartier vooraleer Animal Wonka uit de startblokken schoot. Ik zag een weinig charismatisch trio drie songs brengen die het begrip 'hoekig' nieuw leven inbliezen. Opener 'Song #38' was veruit het, euh, interessantst, en ook al nam geen enkel jurylid achteraf het woord slecht in de mond, ik kan niet zeggen dat zij er gelukkig uitzagen.

Beluister songs en bekijk foto's van Animal Wonka

Tiny Legs Tim

Men vertelde mij dat Tim De Graeve in 2006 met Heartfakers al eens in de halve finale van Humo's Rock Rally had gestaan, en ook toen 'In My Time of Dying' van Blind Willie Johnson had gespeeld, zij het in de versie van Led Zeppelin. Moedig, op voorwaarde dat je daar twee min of meer evenwaardige eigen composities naast kan leggen. Geen spoor daarvan in Eeklo. Tiny Legs speelde op een gitaar van de jaren dertig, zong een lied dat minstens even oud was, maar zijn stem klonk alsof ze vijf minuten tevoren splinternieuw uit de verpakking was gehaald. Met inruilgarantie?

Beluister songs en bekijk foto's van Tiny Legs Tim

You Raskal You

You Raskal You bracht een lied, 'Black Unicorn', dat de helft van de juryleden kwaad had gemaakt, en ook ik zou het niet erg vinden mocht ik het nooit meer te horen krijgen. Daar stelden ze gek genoeg twee nummers tegenover die hun kansen puntgaaf houden. Dat zij slotsong 'Peace of Mind' door de bedeesde toetsenman Guy Brees lieten zingen en plots van een atmosferische popgroep veranderden in een countryfolkgezelschap: de aangenaamste verrassing van het weekend.

Beluister songs en bekijk foto's van You Raskal You

Charlie Jones Big Band

Toen die van Charlie Jones Big Band de juiste looks en podiumprésence te pakken hadden, moeten ze hebben gedacht dat ze met alles weg konden komen. In Eeklo alvast wel. De jury hoorde van dit duo drie totaal verschillende dingen (een folksong op ukelele, een bluesrocker en nog iets) en was drie keer redelijk opgetogen.

Beluister songs en bekijk foto's van Charlie Jones Big Band

McReel

Ook McReel was een duo, zij het van bedenkelijk niveau. Spelen konden ze, maar de grap van de pseudoniemen - Johnny en Robby McReel (makreel?) - werd in hun met clichés uitpuilende bluesrock doorgetrokken. Behalve zijzelf leek niemand erom te kunnen lachen. 'Microphone Stand Blues'? Soms mag het een ietsje meer zijn.

Beluister songs en bekijk foto's van McReel

The Sophomore Jinx

En soms iets minder. Toegespitst op The Sophomore Jinx: iets minder ellende. Ze deden mij denken aan Buffalo Tom met buikkrampen en nog een stuk of wat andere, het losse spel belemmerende kwalen. Eén jurylid vatte het als volgt samen: 'Waarom staat hier eigenlijk geen kickertafel?'

Beluister songs en bekijk foto's van The Sophomore Jinx

Jerusalem Syndrome

De uitgebreide bende van Jerusalem Syndrome had in Eeklo al indruk gemaakt nog voor ze één voet op het podium had gezet. Terwijl ze gehuld in marcellekes met veel misbaar elkaars lieven binnendraaiden, wees niets erop dat deze zeventienjarigen last hadden van plankenkoorts. Op het podium rammelden zij zich door hun op Kooks-, Strokes- en Razorlight-leest geschoeide setje waarin slechts één song verscholen zat, maar dan wel een potentiële radiohit ('Juliet'). Aan de zanger: volgende keer graag iets minder onderbroek in de monitor.

Beluister songs en bekijk foto's van Jerusalem Syndrome

Gloria

Omdat ze op het inschrijvingsformulier de verkeerde woorden in het foute vakje had geschreven, stond Gloria Boateng in Eeklo als Boatenggloria op de affiche. Dat het vanaf nu kortweg Gloria mocht zijn, fluisterde ze Bram Willems in het oor. Ze deed de jury in meer dan één opzicht aan Ya Kid K denken: vorig weekend niemand gezien die zich zowel in flow, danspasjes, bindteksten en lyrics zo op zijn gemak voelde als deze eenentwintigjarige Gentse met Ghanees bloed.

Beluister songs en bekijk foto's van Gloria

Willow

Dansbare indierock met het hoofd in de jaren tachtig en een zanger die ook zonder make-up aan Robert Smith van The Cure deed denken. De gitarist had de danspasjes - meer een soort rugspasmen, eigenlijk - in slotsong 'High Frequency' achterwege mogen laten, maar met Willow werd een waardig punt gezet achter de meest diverse preselectie in jaren.

Beluister songs en bekijk foto's van Willow

undefined

Rondpunt 26, Genk

The Powerkrauts

Had ik na het setje van The Powerkrauts geweten dat het exemplarisch zou zijn voor het vervolg van de avond, ik had mij gewillig aan het whisky- en heroïne-infuus laten hangen. The Powerkrauts - anders geen slechte naam om allerhande nevenpodia mee plat te spelen - hadden veel naar de Fugazi's van deze wereld geluisterd en leken oprecht kwaad. 'Misschien wel omdat ze van God niet voldoende talent hebben gekregen,' opperde een jurylid. Meedogenloos volk.

Beluister songs en bekijk foto's van The Powerkrauts

GoGo Monkey Squad

Voor GoGo Monkey Squad viel iets meer te zeggen. Dat zij één goeie songtitel hadden, bijvoorbeeld ('We Used to Be a Dictionary But Now We Are the Internet'), en één song met een sterke openingszin ('I lost my arm in the war / I lost my wife in a bar'). En dat zij met een overschot aan ideeën zaten, maar voorlopig helaas ook zonder Obergruppenführer die er vorm, melodie en beklijving aan had weten te geven.

Beluister songs en bekijk foto's vn GoGo Monkey Squad

Humble Flirt

Twee achttienjarigen uit Ekeren die niet alleen qua bezetting (gitaar-drums) grossierden in eenvoud. De drummer zong, de gitarist brulde de backings, en wie hun songteksten had gelezen, kende meteen hun hele verhaal. 'Ik wil zo graag eens ontroerd worden,' zei Esther achteraf met een zweem van droefheid in haar stem. Het gedicht van Herman Schueremans dat ik haar voordroeg bracht geen soelaas.

Beluister songs en bekijk foto's van Humble Flirt

Geppetto & The Whales

Ook Geppetto & The Whales wisten het gat in Esthers hart niet te dichten. Ze leverden de eerste trompet van deze editie, sprongen enigszins uit de band met hun naar Fleet Foxes lonkende indiefolk, maar waren met een gemiddelde leeftijd van zeventien een duidelijk geval van Crosby, Stills, Nash & Way Too Young. 'Grappig slecht,' hoorde ik iemand zeggen.

Beluister songs en bekijk foto's van Geppetto & The Whales

Babybliss

Met Babybliss daalde de gemiddelde leeftijd naar zestien. Een enorme groeimarge, kortom, voor iets wat de mosterd bij de streekgenoten van The Killbots en El Guapo Stuntteam had gehaald en er alvast niet slecht uitzag. Een soortement Syd Barrett op zang, en hun beste song helemaal op het einde, toen ik in gedachten toch alweer een vlotte tien minuten een rustgevende boswandeling aan het maken was.

Beluister songs en bekijk foto's van Babybliss

Von Durden

Waalse vrienden dan, die geïnspireerd beweerden te zijn door The Van Jets maar mij in Genk iets voorschotelden waarin zij het middelmatigste van The Who koppelden aan het lankmoedigste van Nine Inch Nails. De 'goedenavonds' en 'dankuwels' van de zanger grensden aan de perfectie, maar meer dan een bijverdienste als taaladviseur van Michel Daerden zal hem dat voorlopig niet opleveren.

Beluister songs en bekijk foto's van Von Durden

Black 'n Bones

Kan een duo dat opent met 'House Burning Down' van Jimi Hendrix en daar met verve mee wegkomt vervolgens de kansen nog de nek omwringen, vraagt u? Alleen al de titels van hun eigen composities volstaan als bewijsvoering: 'Trespassing Blues' en 'Boogie Blues'.

Beluister songs en bekijk foto's van Black 'n Bones

Betty Donelly

Met Betty Donelly kregen we voor het eerst een genderdysfore muzikant(e) in de Rock Rally. Daar het mijn eerste confrontatie was met iemand van de zingende tussensekse en ik bijgevolg geen idee heb aan welk uiteinde van het genderdysfore spectrum la Donnelly zich bevindt, kan ik alleen besluiten dat ik voorlopig geen fan ben.

Beluister songs en bekijk foto's van Betty Donelly

Lili Grace

De combinatie cello-viool: moet kunnen in een Rock Rally, op voorwaarde dat ze wordt bespeeld door de zeventien- en negentienjarige zusjes Dienne en Nelle Bogaerts, die daar op schattige wijze tweestemmig hun zielenroerseltjes bij zingen. Het was coherent, niet vals, en het stoorde niet. Maar als Joanna Newsom naar de muziekschool was geweest, hadden wij wellicht geen platen van haar in huis. Moet kunnen dus, in een Rock Rally, maar hoeft daarom niet door te stoten naar een halve finale.

Beluister songs en bekijk foto's van Lili Grace

Bluetrain

Viertal van rond de twintig dat mij in hun bio had warm gemaakt voor Jerry Lee Lewis, Cream en Jimi Hendrix, en teleurstelde door iets te brengen wat op een middellandelijke kroegentocht geenszins misstaat, maar mij geen moment aan voornoemde helden deed denken. Wedden dat Michel Daerden hen al vele malen aan het werk heeft gezien?

Beluister songs en bekijk foto's van Bluetrain

Mikey Van Oudshoorn

Volgende preselecties: vrijdag 5 februari in Nijdrop Opwijk en zaterdag 6 februari in Het Depot in Leuven.

HUMO'S ROCK RALLY RAPPORT
Acht, donderdag 4 en 11 februari, 20.20 en 22.30

SELECT (met verslag Rock Rally)
StuBru, maandag 8 februari, 21.00

undefined

null Beeld

Rock Rally 2010: juryverslag van Antwerpen en Leffinge

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234