null Beeld

Rock Rally: Juryverslag van Opwijk en Leuven

Maar negen groepen vrijdag in Opwijk: Gloom moest wegens ziekte forfait geven. Over twee jaar meer geluk, heren. In Leuven werd de jury niet bepaald hartelijk onthaald. De organisatie had er zoals altijd alles aan gedaan om het de heren en dames van stand naar de zin te maken, maar halverwege de avond wist iemand het jurylokaal binnen te dringen en in duidelijke bewoordingen op een beoordelingsformulier te schrijven: 'Humo sucks.' Absoluut, maar u suckte blijkbaar eerst.

mvo

Nijdrop Opwijk

Maya's Moving Castle

'Water drinken met Michel Daerden'

Gents trio dat van wal stak met 'Next Life' ('See you in the next life', jawel), een atmosferisch opwarmertje met voeten en hoofd stevig in de zwartjasjaren van New Order en The Cure, dat met 'Feed Me' makkelijk de oversteek maakte naar het heden en all things Yeah Yeah Yeahs, en dat met slotsong 'Tangos' aantoonde dat zij nog niet ver genoeg stonden om ons drie keer te kunnen boeien.

Beluister songs en bekijk foto's van Maya's Moving Castle

Grant Moff Tarkin

Het meer doorgewinterde gedeelte van de jury herinnerde zich van Grant Moff Tarkin een verschijning in Den Hemel in Zichem, vele jaren geleden, en ventileerde zijn ongeloof bij hun wederselectie. 'Veel minder erg dan vorige keer,' hoorde ik vallen. Grant Moff Tarkin klonk als Cowboy Junkies op heelder plantages marihuana, en een zenuwtrek/spierziekte noopte de zangeres tot een soort van constant tegengas geven met de rechterhand telkens als zij haar stem op onderkoelde wijze de sporen gaf. Echt heel erg was het niet, maar bij 'veel erger' wil ik mij niets voorstellen.

Beluister songs en bekijk foto's van Grant Moff Tarkin

Vegas!

Vegas! is een groep die niet voor de nuance gaat. Behalve achter hun groepsnaam stond er vrijdag achter alles wat zij deden een uitroepteken. De gitaar klonk als een boormachine om zes uur 's ochtends, zanger Kenny (de Henry Rollins van Sint-Niklaas - nog 436 tattoos te gaan) brulde zich de longen uit het lijf, en net op het moment dat ik dacht dat het niet meer luider kon, haalde hij een megafoon boven. Vegas! deed waarvoor het gekomen was: op de zenuwen werken.

Beluister songs en bekijk foto's van Vegas!

Kites on Coast

In Kites on Coast zetelden drie leden van Willow, twee weken eerder in Eeklo nog overtuigend met iets dat het midden hield tussen een hitsig Talk Talk en The Cure. De meerstemmige folkpop die ze in Opwijk serveerden (ze gingen er zelfs bij zitten) ging hen opvallend minder goed af. Met die meestemmigheid liep het al geregeld mis (een harmonie is meer dan af en toe samen iets roepen), en de songs die ze brachten stonden op zulke wankele poten dat het luisteren je verging. Eén jurylid werd er zowaar poëtisch van: 'Op het schip genaamd Humo's Rock Rally is het een beetje zoals op de Beagle: soms leuk, soms vervelend, maar gelukkig nooit met Dirk Draulans.'

Beluister songs en bekijk foto's van Kites on Coast

Douglas Firs

De rare jongen die twee jaar geleden in Opwijk zijn kunnen al aan de jury had getoond was nog steeds een rare jongen, zij het dat hij dit keer een groep had meegebracht en de knopen uit zijn songs had gehaald. Douglas Firs is het pseudoniem van Gertjan Van Hellemont, 21 intussen, en tijdens zijn eerste song gebeurde er iets vreemd met de huid op mijn onderarmen. 'Kippenvel,' verzekerden ze mij bij de eerste hulp in de Nijdrop. 'Wel oké,' vond de jury. Eindelijk bewezen: dat volk heeft een olifantenhuid.

Beluister songs en bekijk foto's van Douglas Firs

Limousine

Uit vervlogen tijden herinner ik mij een vroeger Limousine, waarin ene Piet De Pessemier hoog van de toren blies en de grote voorbeelden erg opzichtig op de mouw droeg. Hij zou zichzelf later opnieuw uitvinden en in een volgende editie de finale halen met Krakow. Het nieuwe Limousine wens ik van harte een soortgelijk carrièreverloop toe. Slecht was het niet en schaamte is nergens voor nodig, maar vriendelijker ga ik niet worden.

Beluister songs en bekijk foto's van Limousine

The Fouck Brothers

'Als ze maar twee kanalen willen, dan krijgen ze maar twee kanalen,' aldus de zware jongens van de PA. The Fouck Brothers deden het met weinig: een gitaar, een microfoon, wat toetsenborden, en - tralala - een megafoon, en dat allemaal via de laptop verhapstukt en de Nijdrop ingestuurd. Het moest dance voorstellen, maar één minuut ver in 'Das Intro', een opwarmer van ruim zes minuten, snakte ik al hartstochtelijk naar 'Das Outro'.

Beluister songs en bekijk foto's van The Fouck Brothers

Plan C...

Waalse hiphopvrienden die middels een omzendbrief bezuiden de taalgrens het nieuws hadden verspreid geselecteerd te zijn voor 'le concours le plus renommé de Flandre, l'Humo Rock Rally 2010', en die voor de gelegenheid drie woordjes Nederlands hadden geleerd: 'Dankuwel, het Vlaanderen!' Hun 'Peu d'Amis' ('J'ai peu d'amis et c'est très bien comme ça') was charmant, hun enthousiasme bewonderenswaardig, maar hun raps en flows net iets te au milieu de la rue.

Beluister songs en bekijk foto's van Plan C...

Evening Park Council

Een Canadees, een Griek, een IJslander en een Engelsman besluiten mee te doen aan Humo's Rock Rally. Klinkt als het begin van een slechte mop, en toen op het podium van de Nijdrop algauw bleek dat de zanger van dit jeugdige combo (gemiddelde leeftijd: 17) het vals zingen stevig onder de knie had, hield ik een glimlach niet meer voor mogelijk. Feit is dat dat vals zingen aardig paste bij wat de groep fabriceerde: rammelende doch swingende pop à la Team William en Los Campesinos! Lachen dus, omdat het in Opwijk best was meegevallen.

Beluister songs en bekijk foto's van Evening Park Council

Het Depot Leuven

L'Ame Buccale

Altijd een verademing als er bij live hiphop ook een live-instrument opduikt. In het geval van L'Ame Buccale: een piano. 'Ge moogt nooit vergeten waar ge geboren en getogen zijt, en daarom is het volgende nummer voor Leuven,' luidde het bij aanvang van hun tweede song, waarna er in het Frans en het Engels werd losgebarsten. Leuven nie Vlaams nie? Het zij zo. Feit is dat die tweede track, 'Hommage à ma place', swingde als een stierenkloot bij rukwinden, en dat dit zes- tot achttal daar in slotsong 'L'esprit critique' nog eens vlot overging.

Beluister songs en bekijk foto's van L'Ame Buccale

Bad Cirkuz

Wat te zeggen tegen een groep waarvan de zangeres torenhoog boven de andere groepsleden, euh, uittorent? En tegen wie zeg je het? 'Zet hen buiten,' tegen de zangeres? Nee, dat zou grof zijn. 'Laat haar los,' tegen de rest? Beter. In ieder geval bedankt om de powerballad die voortdurend om de hoek loerde niet te spelen.

Beluister songs en bekijk foto's van Bad Cirkuz

Barefoot and The Shoes

Op papier een trio, zaterdag in Leuven om onduidelijke redenen een duo. Barefoot and The Shoes had van songschrijven voorlopig geen prioriteit gemaakt, waardoor wij het moesten stellen met spelplezier en charisma. En dat zat wel snor. Barefoot and The Shoes buskt naar verluidt wekelijks in de Diestsestraat in Leuven. Tijdens de solden misschien eens een weekje thuisblijven om dat van die songs op te lossen.

Beluister songs en bekijk foto's van Barefoot and The Shoes

Look & Trees

Vijftal uit Gent dat de mosterd bij Fleet Foxes en ander meerstemmig fraais had gehaald, twee aangenaam weghappende songs had meegebracht, maar met 'Rising Sun' aantoonde ook al eens een stinker door de mazen van het net te laten glippen. Als ik Look & Trees was, ik zou daar in een eventuele halve finale de verplichte cover mikken.

Beluister songs en bekijk foto's van Look & Trees

School Is Cool

Geen groep die mij in Leuven blijer stemde dan School Is Cool. A whole lotta drums verspreid over het podium: een basdrum bij de zanger-gitarist, toms bij de percussionist die enkele juryleden zich herinnerden als a whole lotta drummer bij Leaf People twee jaar geleden in Trix, en één volwaardige kit waar hij hoort: bij de drummer. Het ging vooruit bij School Is Cool, en toen hun drie uiterst poppy songs erop zaten, moest het publiek even naar adem happen alvorens een applaus te laten losbarsten. Het Depot liet zich na elke groep goed horen, maar na School Is Cool net dat tikje harder.

Beluister songs en bekijk foto's van School Is Cool

Silverfish

En dan veruit het minst definieerbare van de avond: Silverfish, een groep die wel vertrok vanuit de niet mis te verstane basisopstelling met twee gitaren, bas, drums en zang, maar daarmee iets serveerde dat het begrip song op zijn rekbaarheid testte. De basis viel te doorzien, maar bij wat zij eraan hadden gehangen kon men enkel collectief de wenkbrauwen fronsen.

Beluister songs en bekijk foto's van Silverfish

Emperors of Decay

Emperors of Decay had in de bio glamrock beloofd, maar bleek in levenden lijve veel draaglijker uit de hoek te komen. De zanger deed het met de looks van Pete Shelley en de stem van Axl Rose, de drummer als eerste tijdens Humo's Rock Rally 2010 met ontbloot bovenlijf, en dat zij pas tijdens hun slotsong 'Mad Demon' goed op dreef kwamen, leek de jury niet zo erg te vinden. Esther Wolfs, eindelijk bekomen van een sollicitatiegesprek met Michel Daerden ('Super-te-gek geamuseerd!') en in Leuven gearriveerd, vond de bassist 'best sexy'.

Beluister songs en bekijk foto's van Emperors of Decay

Vincent&Jules

De drummer van Vincent&Jules, een trio, leek met zijn vijftien jaar wat op Eddy uit 'Oud België'. Ook de rest van de groep was nog piep, en dat vertaalde zich in ongemakkelijke bindteksten en onvoldragen songs. Verder volgens mij heel vriendelijke jongens die tekstueel uitpakten met de grootste doordenker van het weekend: 'I don't like the Chinese emperor 'cause he's yellow'.

Beluister songs en bekijk foto's van Vincent&Jules

The Pilot Light

Charismaloos Leuvens trio dat pas met slotsong 'Hasty Lady' iets liet horen dat het onthouden waard was. Bleek het een cover te zijn. 'Als ge 't volgende nummer kent, moogt ge meezingen,' zei de zanger, ''t is van de MySpace.' Een mij onbekende groep, The MySpace. Flauw, ik weet het, maar ik mocht in Leuven niet drinken: Michel Daerden had mij de sleutels van zijn Porsche Cayenne gegeven en me laten beloven Esther Wolfs in zo bedenkelijk mogelijke toestand aan zijn voordeur af te leveren.

Beluister songs en bekijk foto's van The Pilot Light

El Fuzz

Afsluiten deden we met El Fuzz, een met een charismatische frontman behept combo dat zich echter al bij de tweede strofe vastknalde in de clichés van de harde rock. Een origineel idee heb ik van hen niet gehoord.

Beluister songs en bekijk foto's van EL FUZZ

Esther heb ik die avond met de Cayenne gewoon naar huis gebracht. You can't always get what you want, Michel.

Mikey Van Oudshoorn

ROCK RALLY RAPPORT
Acht, donderdag 25 feb., 20.15 en 22.30

SELECT (met verslag van Rock Rally)
StuBru, maandag 22 feb., 21.00

undefined

null Beeld

Juryverslag van Hasselt en GavereJuryverslag van Eeklo en GenkJuryverslag van Antwerpen en Leffinge

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234