null Beeld

Rock Werchter 2010: de backstagetapes

Op de openingsdag is het op de weg richting Werchter altijd druk, maar dit jaar is het nog net dat tikje drukker. Antwerpen-Werchter: vierenveertig kilometer in vijf uur, alstublieft. Waarmee wij onze slechtste tijd met een vlotte drie uur, euh, scherper stellen. Om u een idee te geven van het tempo: toen wij gingen tanken, konden we er vijf minuten later gewoon op dezelfde plaats weer tussen.

jub/kv

De zonnige wereldrockdeuntjes van Vampire Weekend komen beter tot hun recht op het hoofdpodium van Werchter dan twee jaar geleden in de Marquee, maar dat weten we nog niet als we bassist Chris Baio vlak voor hun set aanvallen in de kleedkamer van de groep.


HUMO Welke lokale specialiteit durf je weleens op je rider te zetten op tournee door Europa?

Chris Baio (bas) «Van die gomachtige, fluorescerende en veel te zoete Duitse snoepmatten. Er stond vanmorgen een doos klaar voor me, en ik kan er echt niet afblijven.»


HUMO Een groep als Metallica neemt zijn eigen wasserette mee op tournee. Op wiens bijzondere faciliteiten ben jij al eens jaloers geweest?

Baio «Vorig jaar deden we een festival waar R.E.M. ook speelde. Toen ik met mijn laptop naar op het internet wilde, bleek ik ook een R.E.M.-netwerk te kunnen kiezen. Ik heb een paar keer geprobeerd om een juist paswoord in te tikken - onder andere 'STIPE' en 'AUTOMATIC' (lacht) - maar het is me niet gelukt om ze te hacken. Conclusie: je bent pas een grote groep als met je eigen netwerk tourt.»

Het volledige artikel leest u in Humo 3645 van dinsdag 13 juli 2010.

null Beeld

Rock Werchter 2010: Editors

Waarmee we naadloos bij groep nummer twee uit voornoemde categorie belanden. Editors-zanger Tom Smith draagt een zonnebril, waardoor wij niet kunnen zien of zijn ogen al in de gekende podiumstand staan - waarin zijn pupillen een vlieg aan de binnenkant van zijn hersenpan lijken te traceren.


Tom Smith «Iedereen lijkt maar één vraag te hebben: 'Ben je er klaar voor? Ben je zenuwachtig?' Tuurlijk zijn we er klaar voor, daarom zijn we hier. Zenuwachtig: ja en nee. Opgewonden vooral.»


Russell Leetch (bas) «Je kant je op voorhand honderd dingen afvragen, hè. Maar pas op dat podium weet je wat het écht gaat worden.»


Smith «Vorige week hebben we voor de derde keer op Glastonbury gespeeld, en ik moet toegeven: het nieuwe was er wat af. Het was nog altijd een geweldige show, maar van spanning was geen sprake meer.»


HUMO Hoeveel songs heb je doorgaans nodig om te weten of het een slechte, een middelmatige of een briljante show gaat worden?

Leetch «De eerste vier, vijf songs vliegen voorbij - de alcoholroes (lacht). En daarna zie je aan het publiek hoe goed het is.»


Smith «Klopt. Ze hoeven niet meteen wild te worden, maar als je ziet dat ze aan het opletten zijn, dat ze in hun eigen zone raken, zit je gebeiteld.»


HUMO Ooit uit het lood geslagen geweest door een T-shirt op de eerste rij?

Smith «T-shirts niet, maar ik herinner me wel een paar vlaggen en spandoeken met behoorlijk vreemde slogans. 'Fist me, Jesus' vond ik de strafste. Een paar jaar geleden op Glastonbury was dat.»


Leetch «In België krijg ík vreemd genoeg de meeste spandoeken. 'We're on your side, Russell.' Euh, bedankt!»


HUMO Schaam je je weleens voor de dingen die door je hoofd gaan tijdens zo'n vetbetaald concert voor dertigduizend mensen?

Leetch «Tom heeft daar wellicht minder last van - hij moet aldoor zingen en op zijn teksten letten - maar ik sta daar gewoon maar wat te bassen, en dan denk ik weleens aan andere dingen. Meestal betrap ik me erop dat ik over de weide zit te staren, op zoek naar een stand waar ik achteraf een kebab kan gaan eten. 'Hey, daar staat veel volk aan te schuiven: dat moet de beste zijn!'»


HUMO Stuur me een sms na de show!

Rock Werchter 2010: Florence + The Machine

Ook offstage loopt Florence Welch rond in een victoriaans aandoende outfit: een met broches behangen kanten chemisier. De rosse heeft ook nog eens haar wenkbrauwen gebleekt, waardoor ze eruitziet als een vriendelijk spook. Of anders wel een funky lijk.


HUMO Wordt het niet eens tijd voor een cameo in een 'Twilight'-film?

Florence Welch «Graag! Maar ze hebben me nog niet gevraagd. Ik heb wél een bijdrage geleverd aan de soundtrack van 'Eclipse', de nieuwe 'Twilight': 'Heavy in Your Arms'.»


HUMO En ga je die song straks spelen?

Welch «Nee, maar wél een andere die ik net af heb: 'Strangeness & Charm', een song over wetenschap.

»'Heavy in Your Arms' en 'Strangeness & Charm' hebben hun première gekregen op Glastonbury: een straffe zet - ik was zenuwachtig door die enorme massa - maar de mensen waren er dol op.»


HUMO Ik heb je backstage even in de gaten gehouden: je weet je amper een houding te geven, kijkt schichtig om je heen, neemt van die rare grote stappen... Wat een verschil met je podiumprésence!

Welch «In het echte leven ben ik een totale kluns. Ik flap er de verkeerde dingen uit, kan mijn emoties niet de baas en heb mijn lichaamstaal amper onder controle. Als ik me op het podium niet zo kon uitleven, zou het nog veel gesteld zijn met die onhandighe... (valt van haar stoel)»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234