null Beeld

Rock Werchter 2010: wie niet weg is, is gezien

U dacht dat u op een festivalweide in de grote massa kon opgaan en anoniem het zwijn uithangen? Think again: uw doen en laten wordt gevolgd. Voor zijn masterproef in de richting Landmeetkunde en Geomatica aan de Universiteit Gent heeft Bram Van Londersele de bewegingen van de massa op onder meer Rock Werchter 2009 in kaart gezet aan de hand van het bluetoothsignaal dat uw gsm uitstuurt. Met interessante resultaten, zo blijkt.

Frederick Vandromme

Bram Van Londersele «Mijn oorspronkelijke opdracht was: stel een database van bewegende objecten samen. Aan de universiteit houdt een aantal onderzoekers zich namelijk alleen bezig met redeneren over bewegende objecten, en ze hebben daar allerlei wiskundige modellen voor uitgedokterd. Dat gaat van de grootste onnozelheden tot enorm complexe kwesties, zoals: hoe bewegen duizend auto's zich tegenover elkaar? Maar tot vorig jaar hadden ze alleen nog maar dummy data: gegevens die ze zelf hadden gegenereerd of die ze van andere onderzoekers hadden gekregen.

»Daarna zijn we ook gaan nadenken over de manier waarop we onze verzamelde data konden ontvangen, en de beste oplossing was bluetooth. Omdat bluetoothapparaten een uniek signaal uitzenden: als je dat twee keer ontvangt, kan je dat linken aan hetzelfde toestel en naar alle waarschijnlijkheid ook aan één en dezelfde gebruiker.

»Het is natuurlijk een steekproef: niet iedereen heeft bluetooth op zijn gsm, en wie het heeft zet het daarom nog niet aan. Fabrikanten beweren dat ongeveer de helft van alle gsm's nu in omloop bluetooth hebben, en naar schatting de helft daarvan heeft die functie ook aanstaan: 25 procent, met andere woorden. Al kwam het op Werchter meer in de buurt van de 15 procent.»


HUMO Maar wat kan je daar dan mee dóén?

Van Londersele «We kunnen bijvoorbeeld berekenen hoeveel kilometer de gemiddelde Werchter-bezoeker per dag aflegt. Of bijvoorbeeld hoeveel Limp Bizkit-fans die, na het optreden van hun idolen, vervolgens - tegen hun imago in - naar Milk Inc. gaan kijken.

»Ook interessant: nagaan hoeveel festivaltoeristen er rond Werchter cirkelen - mensen die wel in de buurt gesignaleerd zijn, maar die nooit de weide zelf betreden: ze komen alleen voor het bier en de gezelligheid. Volgens de steekproef waren dat er vorig jaar toch zo'n 28.600, verspreid over de vier dagen.

»Met Werchter 2010 in het vizier zullen we trouwens ook nauw gaan samenwerken met de organisatoren. We kunnen hen bijvoorbeeld helpen om het festival veiliger te maken én om de volksverhuizingen makkelijker te laten verlopen.»


HUMO Hoe?

Van Londersele «Vorig jaar hebben we ook de in- en uitgangen gecoverd met onze sensoren, zodat we konden tellen hoeveel mensen daar per minuut passeerden. Zo hebben we gemerkt dat na het concert van The Prodigy, de afsluiter van de eerste dag, rond halfdrie 's nachts het hele festivalterrein in een half uur leeggelopen is. Zelf kon de organisatie moeilijk inschatten hoe snel en op welke manier dat verloopt. Voor crowd management en evacuatiedoeleinden zitten er dus veel mogelijkheden in deze technologie.»


HUMO Kan jij eigenlijk nog op een normale manier naar Werchter trekken?

Van Londersele (lacht) «Dat lijkt me helaas onmogelijk. Zeggen dat die bluetoothtechnologie mijn leven veranderd heeft, dat zou overdreven zijn, maar het scheelt toch niet veel. Als ik op plaatsen kom waar veel volk is, betrap ik mezelf er toch vaak op dat ik probeer te berekenen hoeveel volk precíés. Beroepsmisvorming!»

Rock Werchter 2010: 1 tot 4 juli

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234