null Beeld

Rock Werchter 2011

De geur van puberzweet en sudderende braadworsten zult u er zelf bij moeten denken, maar verder hoeft u als thuisblijver weinig te missen: de komende vier avonden gaat Canvas live van op Rock Werchter, waar het frisgewassen presentatieduo Kirsten Lemaire en Luc Janssen reeds nagelbijtend voor u paraat staat.

Noud Jansen

De geur van puberzweet en sudderende braadworsten zult u er zelf bij moeten denken, maar verder hoeft u als thuisblijver weinig te missen: de komende vier avonden gaat Canvas live van op Rock Werchter, waar het frisgewassen presentatieduo Kirsten Lemaire en Luc Janssen reeds nagelbijtend voor u paraat staat. Zou de man in black het dit jaar ook zo'n matige affiche vinden?

Luc Janssen (71) «'t Is geen topjaar, ik denk dat we het daar wel over eens zijn. Maar goed, net als ieder ander jaar staan er ook nu weer acts op de affiche waar ik naar uitkijk. Deze editie zijn dat vooral Grinderman, James Blake en Odd Future, kort voor Odd Future Wolf Gang Kill Them All.

»'t Is jammer dat die op donderdag het hoofdpodium openen - ik denk dat ze in de Marquee beter tot hun recht zouden komen - maar het blijft geweldige muziek: undergroundhiphop uit Los Angeles met een rauw punkgevoel. Een aanrader.»

HUMO Welke wereldsterren hoop je dit jaar allemaal voor je microfoon te krijgen?

Janssen «Bij alle bands met wie we een interview willen, hebben we een aanvraag ingediend. Maar jij weet net zo goed als ik hoe dat gaat bij pop- en rockinterviews: de toezegging komt vaak pas op het laatste moment, en dan nog heb je geen enkele garantie.

»Idealiter zou ik graag een goeie mix willen van grote en kleine bands. Coldplay, als het even kan, en hopelijk ook mijn eeuwige held Nick Cave, maar dus ook de minder bekende acts die in de namiddag in de Marquee staan.

»Die zijn vaak interessanter om te interviewen, juist omdat het voor hen nog geen routine is.»

HUMO Jij doet dit jaar ook weer de aankondigingen op het hoofdpodium, neem ik aan?

Janssen «Ja meneer.»

HUMO Voor de hoeveelste keer al?

Janssen «Ik heb ze niet geteld, maar het moet tussen de vijftien en de twintig liggen. Ik doe dat altijd met heel veel plezier, ook al omdat Werchter en ook Pukkelpop zulke goed georganiseerde festivals zijn - 't is heerlijk om in dat raderwerk mee te draaien.

»En voor mijn radiopresentatiewerk levert het altijd fijne anekdotes op.»

HUMO Vertel er anders eens eentje.

Janssen «Je weet dat er op het podium wel eens een zogeheten black box wordt geplaatst, een met zwarte doeken afgehangen verkleedruimte, niet groter dan het gemiddelde kleedhokje bij H&M.

»De bedoeling is dat de artiest tijdens de set van outfit kan veranderen, zonder dat de stagehands die achter op het podium aan het werk zijn van een blote sterrenkont kunnen meegenieten.

»Een jaar of zes geleden, in de Marquee, stond Róisín Murphy met haar kersverse begeleidingsgroep in zo'n black box, om nog even een gezamenlijke yell te doen voor ze aan het optreden begonnen.

»Ineens raakte de manager in paniek: 'De drummer is er nog niet, waar is de drummer?' Meteen werd alle Werchterpersoneel dat over een walkietalkie beschikte ingeschakeld om die goede man op te sporen, tot in de vipbar toe, maar zonder resultaat.

»Uiteindelijk keerde die manager lichtelijk wanhopig terug naar de black box, waar Róisín en haar muzikanten nog altijd opeengepakt stonden te wachten op het teken dat ze mochten beginnen. 'We hebben een groot probleem jongens, de drummer is nog niet gearriveerd.'

»Waarop één iemand in die black box zijn hand opstak en zei: 'Euh... meneer? Ik ben de drummer.' Hilarisch!»

HUMO Nog een laatste anekdote zou geen kwaad kunnen, Luc.

Janssen «Zoals gezegd doe ik nu al heel wat jaartjes de aankondigingen op Werchter en op Pukkelpop, en ondertussen kennen veel bandmanagers me wel. Ze weten dat ik zo'n aankondiging kort en krachtig doe, en dat ik de naam van de band correct uitspreek - meer moet dat niet zijn.

»Nu ja, één keer heb ik een naam fout uitgesproken: ik zei Josh in plaats van Joss Stone, en daar was haar manager niet bepaald blij mee - Josh is uiteraard een mannennaam. Maar in de regel zijn de managers zeer tevreden. Ze komen me zelfs wel eens feliciteren wanneer ze me in de coulissen zien staan: 'Herman, your festival is fantastic!' (lacht)

»Eén keer, op Pukkelpop, zou ik op speciaal verzoek van een manager een band aankondigen die normaal gezien nooit wordt aangekondigd: NOFX. Eén probleem: de groepsleden waren niet op de hoogte. Net toen ze op het punt stonden om aan hun skatepunkset te beginnen, kom ik dat podium opgewandeld om mijn aankondiging te doen.

»Vanuit een ooghoek zie ik dat de bassist me verbaasd aankijkt: 'Wat doet díé hier?' Daarop vliegt die kerel me als een razende naar de keel en gooit me - baf! - tegen de grond. Waarop Eppo (Janssen, de zoon van Luc, red.), die toen nog hielp trucks in en uit te laden, hem van me afzwiert: 'You don't touch my father!'

»Gelukkig zijn er enkele potige kerels van de security tussenbeide gekomen, of het was daar een gevecht in regel geworden.

»Een paar uur later kom ik die bassist in het artiestendorp tegen. 'I'm so sorry sir,' begint hij, 'ik had dat niet mogen doen' - ''t Is al goed, 't is al goed.' 'Neenee,' zegt-ie, 'ik wil het goedmaken met u, en ik zal u daarom een geheim verklappen. Het enige dat ik daarvoor nodig heb, is een blikje Budweiser.' Die wil gewoon gratis bier, dacht ik, maar ik was toch wel enigszins benieuwd, dus ik regelde een sixpack Budweiser.

» Een halfuur later wandel ik ermee naar de kleedkamer van NOFX. Ik klop, ik stap binnen met die sixpack in m'n handen, en ik zie de rest van de band denken: 'O nee hè, niet wéér' (lacht). 'Nu zal ik je het geheim verklappen,' zegt die bassist. 'Ze noemen me the sack, de zak. En wil je weten waarom? Goed kijken.'

»Daarop volgde er een scène die - ik waarschuw alvast even - niet geschikt is voor jonge Humo-lezertjes. Want wat doet die pipo? Hij trekt z'n broek af, neemt op een stoel plaats, klemt het blikje Budweiser tussen z'n benen en - tadááá! - plooit zijn zak volledig over en rond dat blikje, tot er niets meer van te zien is.

»Vervolgens tovert-ie het blikje weer onder z'n zak uit, trekt het open en drinkt het in één teug leeg. Daarop laat-ie een vette boer en zegt: 'Now that's why they call me the sack.'»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234