null Beeld

Rock Werchter 2014: de Backstage Tapes! Onze man bij George Ezra

George Ezra komt op sleffers aansloffen. Blootsvoets gelukkig, geen sokken. Daarnet op het podium was het een wit t-shirt, jeans en doc martens. Twintig jaar is hij, en ‘Budapest’ is de song die u van hem kent.

Jürgen Beckers

George Ezra «Ik ben altijd al een light traveller geweest. Ik heb ooit een maand door Europa getourd met één rugzak. Ik ga ervan uit dat er, nu ik regelmatig op tv kom, her en der mensen zijn die denken: ‘Hey, daar heb je die stinkerd van een paar jaar geleden’. They remember me (lacht)

HUMO Zijn er al mensen geweest die je hebben geprobeerd te stylen?

Ezra «Stijl is niet mijn sterkste punt; mijn job is songs schrijven en ze zingen. Als ik dus een videoclip moet opnemen of weet ik veel wat, dan huur ik iemand in die er meer van afweet. Dat gezegd zijnde: ze weten verdomd goed dat ze mij in niet veel anders dan een zwarte jeans en een t-shirt zullen krijgen. Maar binnen die luttele beperkingen mogen ze compleet loos gaan (lacht). ’t Is niet dat het mij niet interesseert, ik ben er gewoon niet goed in.»

HUMO Je zit nog niet zo heel erg lang in deze business, wat is er anders dan je had verwacht?

Ezra «De werkdruk. Ik sta ervan versteld wat ik allemaal aankan. Ik ben non-stop bezig sinds begin dit jaar, maar ik sta nog steeds recht: ik adem nog, I’m still going. Ik sta echt versteld van mezelf, want als ze mij het schema op voorhand hadden voorgelegd, zou ik nooit hebben geloofd dat het menselijk mogelijk zou zijn.»

HUMO Je hebt je studies ervoor moeten onderbreken.

Ezra «Ja, maar ik studeerde muziek, en dan kun je maar moeilijk nee zeggen. Dit is waarvoor ik gestudeerd heb.»

HUMO Gevraagd naar je invloeden, vallen altijd twee namen: Bob Dylan en Woody Guthrie. Wat als je het helemaal nuchter bekijkt eigenlijk maar één invloed is.

Ezra «Ik weet het, en meestal noem ik er wel meer, maar dat zijn blijkbaar de twee die blijven hangen.»

HUMO Ga je gang, wij hebben plaats om ze allemaal te publiceren.

Ezra «Tom Waits. Leadbelly. En toen ik veertien was: Kings Of Leon en Arctic Monkeys. Met de blues van Leadbelly was ik trouwens behoorlijk alleen, daar snapten mijn vrienden helemaal niks van.»

HUMO Wat is doorgaans het liedje dat je speelt als je een nieuwe gitaar of die van een vriend vastgrijpt?

Ezra «Een E-akkoord. Ik ben geen gitarist, namelijk. Je kunt niet zomaar wat voor je uit zitten zingen – ik toch niet – dus moet je een begeleidingsinstrument zoeken. Bijna al mijn songs kun je spelen met de basisakkoorden.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234