Rock Werchter 2014: de Backstage Tapes! Onze vrouw bij tUnE-yArDs

'Wij zijn solidair met jullie.' Het is acht na acht en de Nederlandse collega's van 3FM, die in het persdorp een container recht tegenover ons zitten, zeggen het nét iets te luid. Je kan een speld horen vallen in de Humo-container. Back to business dan maar: backstage tapes uittikken.

Het wordt eentonig, al die artiesten die dat schone, ruime en gezellige artiestendorp bezingen waar de catering zo ongeveer de beste ter wereld is. Werchter dus. Maar veel Engelse en Amerikaanse backstages zijn nu eenmaal smerige holen waar je al blij mag zijn met een toilet als kleedkamer en een Kentucky Fried Chicken om de hoek. Tenzij je Pearl Jam of Coldplay heet natuurlijk. tUnE-yArDs heet nog altijd gewoon Merill Garbus.

Merrill Garbus «Ik vind het écht een luxe dat ik hier straks na ons gesprek een driegangenmaaltijd krijg. Onlangs waren we op een festival in de UK, ik zeg niet hetwelke om dat ik niemand zwart wil maken, maar daar hebben we het eten gewoon geweigerd. Het was grijs. Een onbestemde drab met iets wat wellicht rijst en gesmolten kaas was en verslenste Icebergsla. Veel Amerikaanse zalen met een legendarische reputatie hebben evengoed backstages die je niet zou associëren met hun status: de Bowery Ballroom bijvoorbeeld - daar kan je met z'n vieren nét in de kleedkamer. Er kan niet eens eten bij (lacht).

»'CBGB's was scuzzy too - maar dan op een goeie manier, a good scuzzy New York bar.'HUMO Als de journalistiek failliet is, dan word ik 'wardrobe girl' van een tourende groep - strijken maakt me rustig. Heb jij al een wardrobe girl?Garbus
«Ik kan je niet betalen (lacht). We hebben ook maar een kleine bestelwagen waar we net met z'n zevenen in kunnen. We're all smashed together. Weet je wat, als ik een bus heb, dan kan ik je misschien inhuren. Onze achtergrondzangeres Jo ontfermt zich wat over de kleren. Maar ik heb deze jurk al een paar dagen aan, dus kom niet te dicht bij mij staan. Ik heb vanmorgen de bussen van Pearl Jam zien staan: dat is échte klasse.»

HUMO Nog niet bij Pearl Jam gaan vragen of ze een masseur hebben die je even mag gebruiken?

Garbus (lacht) «Nee, maar er is me daarnet wél iemand van onze crew komen zeggen dat er iemand van Pearl Jam naar ons optreden is komen kijken. Hij wist niet wie precies, maar ik vind het wel bijzonder: 'Ten' is een plaat die me nu eenmaal doet denken aan mijn schooltijd.

»Als ik voor een festivalmenigte speel, denk ik ook vaak aan wat Pearl Jam moet hebben doorstaan op Roskilde. Ik ben van nature een eerder angstige mens. En het is dan sowieso al onrustbarend dat er ineens duizenden mensen voor je staan - een massa valt niet te controleren. I have my own demons, maar ik dacht er vandaag nog aan dat mijn angst niks is vergeleken met de angst die Pearl Jam wellicht nog voelt af en toe.»

HUMO Ooit geïntimideerd geweest door een held die je wél in het publiek zag staan?

Garbus «David Byrne. Hij stond eens in de zaal in New York, en het was moeilijk om zijn gestalte met dat spierwitte kapsel niet op te merken daar helemaal achteraan tegen de bar. Hij kwam ook niet voor ons denk ik, want wij waren toen het voorprogramma van The Dirty Projectors. But I played it cool (lacht)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234