null Beeld

Rock Werchter: Kirsten Lemaire

Opdat uw ouders toch een béétje zouden weten in welk oord van verderf u dit weekend gonorroe opdoet, gaat Canvas vanavond vier uur live van op Rock Werchter. Al zal de klemtoon niet zozeer op uw dronken strapatsen liggen als wel op

Jeroen Maris


Luc 'Bompa Rock-'n-roll' Janssen is uw presentator, samen met Kirsten Lemaire: de StuBru-stem was in haar jeugd een heus festivalbeest.

Kirsten Lemaire «Ik werkte elke zomer een maand als redster op het strand: dat verdiende toen heel goed. Dat geld gebruikte ik vooral om naar festivals en concerten te gaan.»


HUMO Jongeren gaan tegenwoordig met gemiddeld acht vrienden naar een festival, leert een enquête van StuBru ons. Vrij veel, vind ik.

Lemaire «O, ik ging ook altijd met een grote kliek. Ik ben drie keer naar Roskilde geweest, altijd net na de examens aan de unief. Dan reden we met vijf of zes auto's naar Denemarken. En die auto's zaten vól: soms trokken we met een bende van vijftien man naar ginder.

»Roskilde betekende voor ons: vakantie. Ik denk dat ook nu nog veel jongeren liever naar een festival gaan dan vijfhonderd euro uit te geven aan een vakantie op een camping waar het niet tof is.»


HUMO Wie mocht er op de camping mee in het tentje?

Lemaire «Ik sliep altijd in een klein tentje - met een vriendin, of met het lief van dat moment. Nu zie je op festivalcampings heuse tentenkampen verschijnen, maar wij waren nog zeer basic: we deden het met - en soms in - een bescheiden iglotentje.

»In Roskilde trof ik ooit 's een mij totaal onbekende Deen aan in m'n tentje. Die had zich daar rustig te slapen gelegd. Na verloop van tijd heb ik 'm er toch maar uitgeschopt (lacht).»HUMO De gemiddelde festivalganger slaapt vijfenhalf uur per nacht.

Lemaire «Logisch: naar een festival ga je niet om te slapen. Vaak kán je ook gewoon niet in je tentje blijven liggen: de warmte jaagt je naar buiten. Ik herinner me zo'n snikheet Dourfestival: toen sliepen we drie, maximum vier uur per nacht.

»Al was dat ook omdat je daar op elk uur van de dag wel een feestje kan bouwen. Liever springen op een fijn concert dan liggen stinken in een tent - wat jij?»


HUMO Agreed! Wat dat stinken betreft: behoorde jij tot de veertien procent die zich nooit wast op een festival?

Lemaire «Absoluut niet. Vier dagen op zo'n stinkende camping zitten en je dan niet wassen: kan ik me écht niet voorstellen. In de beginjaren van Dour hadden ze daar maar één of twee douches op de camping. Dan ging ik gewoon bij mensen thuis aanbellen: of ik er misschien geen douche mocht nemen? Beetje zielig doen en 't was gepiept.

»Je wassen op een festival kan trouwens erg leuk zijn. Op Roskilde had je douches met warm water, betalend wel. Maar er waren ook douches met koud water - die waren gratis, en vooral: gemengd. Tja, dan was de keuze snel gemaakt. Vrolijk douchen tussen een stel mooie Denen: heerlijk!»


HUMO Mijn persoonlijke verschrikking: het mobiele festivaltoilet. Vreselijk vind ik het, die vuile, stinkende hokjes die je telkens weer een ongevraagde inkijk in de darminhoud van enkele honderden festivalgangers gunnen.

Lemaire «Komkom, verman je een beetje! De truc is: nooit in de pot kijken. En je kan je altijd wel ergens aan vasthouden, zodat je niet op de bril moet gaan zitten. Ook belangrijk: voldoende wc-papier of doekjes meenemen.»


HUMO Een vrolijker onderwerp dan: eten en drinken. Ging jij voor de klassieke combinatie frieten-bier?

Lemaire «Wij namen altijd veel eten mee - kwestie van toch voldoende fris, vers en gezond binnen te krijgen. We kookten ook zelf op de camping. Later, toen we begonnen te werken, aten we vaker op de wei. Ik ben een fan van speciale eetstalletjes.

»Ik ga niet graag naar van die hamburger- en frietkoten waar je overal dezelfde kartonnen frieten krijgt. Liever zoek ik een Thais madammeke dat in een gigantische wok iets mafs aan het maken is - zo proef je nog eens iets echt lekkers.

»Qua drank was ik een klassieke festivalganger: bier. Hoevéél pintjes, dat hing een beetje af van met welke vrienden ik op het festival was. Mijn allerergste kater heb ik op Dour gehad.

»'t Was er bijzonder warm en er was nérgens schaduw, behalve dan een half metertje naast een klein gebouw. Daar lagen alle gevallen helden die iets te goeie vriendjes geweest waren met de alcohol. Inclusief Kirsten Lemaire dus: zéér pijnlijk om op dat halve metertje met een hoop lotgenoten te liggen creperen (lacht).»HUMO Liefst acht procent heeft al op een festivalterrein - of in de tuintjes errond - gevogeld. Beken maar!

Lemaire «Ik moet je toch teleurstellen: nooit gedaan. Maar dat maakte ik ruimschoots goed op de camping, hoor.»


HUMO Altijd netjes met het eigen lief?

Lemaire «Uhu. Die Deen op Roskilde had wel enige ambities, maar hij had pech: m'n lief was mee.»


HUMO Iets wat me wel bezighoudt: hoe doe je 't zonder dat de rest van de camping van het spektakel meegeniet?

Lemaire «Ik slaagde er wel in, denk ik toch, om redelijk stil te zijn. Inderdaad wel handig, want in de omliggende tentjes sliepen altijd vrienden.

»Ik had wel een vriendin die daar iets meer moeite mee had. Tanja - een schuilnaam, hoor - had de gewoonte om de hele camping bijeen te schreeuwen. En zij ging altijd zónder lief. Dan wisten we dus: bezoek in de tent!

»En konden we 't vervolgens stap voor stap volgen. Mensen die zeggen dat ze 't niet doen op een festival, dat zijn leugenaars. Kom op zeg! 't Is er net de ideale plek voor. Qua standje begon ik altijd met...»


HUMO Excuus, 't stukje zit vol! We praten verder in Werchter!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234