Rock Werchter: leven & werk van Coldplay
Engeland, 1992. Ene Chris Martin zingt op school in een covergroepje. Na hun eerste optreden stappen twee meisjes op hem af. 'Scoren!', denkt hij likkebaardend, maar de meisjes lachen hem in z'n gezicht uit en lopen door. 'Sindsdien gaat er, hoe succesvol we met Coldplay ook geworden zijn, geen dag voorbij zonder dat ik aan dat moment denk.'
Vier jonge gasten die op University College London geschiedenis, antropologie en astronomie studeren en tussendoor wat bijverdienen als schoonmakers, beginnen een groepje. Amper drie jaar later spelen ze in Los Angeles een show met op de guestlist mensen als Jack Nicholson, Sean Penn, Julia Roberts, Robbie Williams, Brian Wilson en Michael Stipe. Dát is succes.
''Ik ben ijdel dus ik zing''
Chris Martin is een eeuwige twijfelaar - 'Wij modderen maar wat aan, we lijken altijd drie stappen achterstand te hebben op waar we zouden wíllen staan' - maar hij heeft veel meer zelfvertrouwen en ambitie dan hij publiekelijk toegeeft: een onzekere man vrijt niet met een vrouw die eerder met Brad Pitt en Ben Affleck de lakens deelde. In dat verband is het revelerend dat Chris helemaal in het begin enkel pianospeelde. Niet zong. Niet de frontman was. Niet de ster. En tien repetities later wél. De zanger van het eerste uur maakte toen al geen deel meer uit van de groep.
Documentaire over Coldplay:
undefined
Gevoel voor humor
Minder bekend is dat Chris veel gevoel voor humor heeft. Op een persconferentie: 'We want to make everybody happy today. No blowjobs, though.' En een groep die zichzelf al te ernstig neemt, kondigt live het volgende nummer niet aan als ''Trouble' op de wijze van Ozzy Ozbourne of Rammstein'.
Chris Martin in 'Extras':
'Extras' backstage:
Werchter-bijlage
Deze week middenin Humo de definitieve festivalbijlage! Alles over Rock Werchter inclusief interviews en Het Gat van de Wereld