null Beeld

Rock Werchter-mannenmode? Dokter De Zeulder kan er niet mee lachen!

Als die Bengaalse kindslaafjes te moe zijn om nog een rechte naad te stikken, kunnen ze toch nog een paar uurtjes aan de slag blijven.

Hugo Matthysen

U dacht dat de gloriejaren van de Belgische mode al ver achter ons liggen? Denk dan maar gauw wat anders, bijvoorbeeld: ‘De gloriejaren van de Belgische mode liggen helemaal niet ver achter ons.’ Want modeketen JBC en Rock Werchter hebben de handen in elkaar geslagen voor een heuse kledinglijn. Wij zijn benieuwd hoe luidkeels dokter Koen De Zeulder deze verrassende samenwerking toejuicht.

Dr. Koen De Zeulder «Ik ken die collectie, en ik moet zeggen: het is een creatief hoogstandje. Het ziet er allemaal wat groezelig en onaf uit, en dat is een handige zet van JBC. Als de oogjes van die Bengaalse kindslaafjes dicht beginnen te vallen, als ze te moe zijn om nog een mooie rechte naad te stikken, kunnen ze toch nog een paar uurtjes aan de slag blijven. Voor JBC. Het maakt het eindproduct alleen maar authentieker.»

HUMO Er zit weinig kleur in de kledingstukken. Valt dat wel te rijmen met een zomerfestival?

De Zeulder «Vijftig tinten grijs zou een toepasselijke naam zijn voor het geheel. Of we meteen een verband mogen leggen met het erotische welzijn van de Schuur, kan ik niet zeggen. Ik beschik niet over enige informatie daaromtrent. Als er lezers zouden zijn die daar meer over kunnen vertellen: dat hoeft echt niet, hoor! Over sommige dingen blijf je liever in het ongewisse. Maar mijn boekhouder, die zo links en rechts wel wat contacten heeft, beweert dat we dat grijs in een economische context moeten plaatsen. Bij Rock Werchter houden ze niet van extremisme. Dat is de kwaal van deze tijd, en daar hebben ze gelijk in. Dus geen zwart, maar toch liever ook geen fanatiek wit als het op geldstromen aankomt. De gulden middenweg dus: grijs. Toch mooi dat zo’n door levenswijsheid aangestuurde handelswijze wordt geafficheerd in jasjes en groezelige T-shirts.»

HUMO Hebben die kleren ook iets met muziek te maken?

De Zeulder «Ja! Dat is het prachtige: die spullen drukken een diepe liefde voor muziek uit. En ik heb het hier niet over symboliek, maar over de doorbloede realiteit. De echte muziekliefhebber, de fan die regelmatig naar Werchter en gelieerde toestanden gaat, betaalt zich blauw. Je staat met bewondering te kijken hoe die ticketprijzen de pan uit rijzen, ik wou dat het er in mijn sector ook zo aan toeging. Het gevolg is evenwel dat de gemiddelde muziekfan geen budget meer heeft om desnoods al eens naar de H&M te gaan. Dat wordt dus kiezen tussen naaktlopen of een vestimentaire hellevaart naar de krochten van JBC. Als je dus iemand die Rock Werchter-lijn ziet dragen, dan weet je zeker dat je met een échte concertganger te maken hebt.»

HUMO Gaat u zelf ook van die Werchterkleren kopen?

De Zeulder «Ik heb al een paar setjes in huis. In verschillende maten, voor dames en voor heren. Die komen goed van pas bij mensen die met een depressie kampen. Ik laat ze die spullen aanpassen, en als ze voor de spiegel staan, roepen ze spontaan: ‘Wat ben ik blij dat ik niet elke dag in zo’n rotplunje moet rondlopen, zeg!’ Dat is vaak een keerpunt: ze hebben dan iets om blij over te zijn, en daar worden ze nog blijer van, en zo ontstaat een kettingreactie waardoor je na minder dan een maand al moet zeggen: ‘Ho maar! Zo levenslustig en positief ingesteld moet je nu ook weer niet zijn. Denk maar eens aan IS, aan de afgang van Trijntje op het songfestival of aan platgereden egeltjes. Niet te gauw denken dat de wereld een paradijs is, anders loop je met je kop tegen de muur!’ Het is mijn plicht patiënten te waarschuwen voor overdreven optimisme. Maar ach, dan stappen ze mijn deur uit en zien ze iemand in zo’n JBC-pakje door de straat sloffen, en dan weten ze meteen: ‘Ja, er is nog behoorlijk wat ellende in de wereld.’»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234