null Beeld

Rockmama's (1): de moeder van Jasper Erkens

'That's All Right, Mama': het allereerste singletje van de allereerste rockster (Elvis, mocht u het vergeten zijn) ging niet over seks, drugs of rock-'n-roll, maar was een ode aan de moeder van diezelfde rockster. Niet cool, zegt de macho in u? Dan willen wij u erop wijzen dat de andere échte groten - van John Lennon ('Mother') tot Arno ('Dans les yeux de ma mère') - zich evenmin ooit geschaamd hebben om hun moesje te bezingen. Hoog tijd dus om met enkele van die rockmama's te praten, te beginnen met Rein Donders, de moeder van Jasper Erkens.

Enkele quotes van Rein Donders, de moeder van Jasper Erkens

«Als het op zijn muziek aankomt, is Jasper heel volwassen, ja: het moet goed zijn. Maar daarnaast is hij ook gewoon een jongen van zestien die wil flierefluiten en lol trappen. En dat moet ook kunnen, vind ik. Zolang het op het podium goed is, mogen ze daarnaast toch een beetje profiteren en het zotteke uithangen?»

«Het is begonnen toen Jasper op zijn elfde een gitaar vroeg voor Sinterklaas. Wij dachten dat het een bevlieging was en dat hij het snel weer beu zou zijn, maar die gitaar was meteen álles voor hem. We hebben dan een muziekleraar gezocht: een man van zeventig die zijn hele leven in een bandje had gespeeld. Elke zaterdag ging hij daarheen, en het bleek ongelooflijk te klikken: 't was eigenlijk maar voor een uurtje, maar vaak zat hij daar drie uur later nog. Ze bléven maar jammen, tot we moesten zeggen: mannen, nu is het genoeg geweest!»

«Jaspers muzikale honger is nog altijd ongelooflijk groot: hij luistert naar alle stijlen. En dat vind ik ook goed. Ze moeten zoveel mogelijk dingen leren kennen om een eigen stijl te kunnen ontwikkelen. Hij houdt bijvoorbeeld ook van klassiek, kan ongelooflijk genieten van Bach

«Voor jongeren die aan topsport doen is er een speciaal statuut; voor jongeren die topmuziek maken bestaat dat niet. Daar mag de minister van Onderwijs best eens werk van maken.»

«Ik probeer erop te letten dat het aan tafel niet altijd over muziek gaat, want we hebben nog een zoon, Ruben, en die heeft óók een leven. Maar ja, er is altijd wat te bespreken: die heeft gebeld, die heeft een voorstel gedaan... En voor je het weet ben je weer een uur over muziek aan het babbelen. Gelukkig kan Ruben dat goed plaatsen - hij is ook een jaar ouder. Als het nodig is, zet hij Jasper even met z'n voeten weer op de grond: naar zijn oudere broer luistert hij, en het zijn ook maten.»

«Ik blijf níét uit de repetitieruimte: die repetitieruimte is toevallig wel mijn huiskamer! (lacht) Echt waar: Jasper speelt bij voorkeur in de living. En dan nog het liefst met zoveel mogelijk volk erbij. Soms moeten we zeggen: stop nu even, we willen ook nog eens kunnen praten!»

«Je hoort wel eens zeggen dat een gitaar een meisjesmagneet is: 't is gek, maar dat is dus gewoon wáár. Zodra een jongen een gitaar vastheeft, gaan die meisjes meteen van 'Wauw!'»

In Humo 3579 van dinsdag 7 april leest u het volledige interview met Rein Donders, de moeder van Jasper Erkens, Carine Verstraete, de ma van Brent Vanneste van Steak Number Eight, en Nathalie Duyver, de moeder van Lenny Crabbe van Freaky Age, die samen met haar man Luc Crabbe vroeger de kern van Betty Goes Green vormde.

Het logboek van Jasper Erkens

Jasper Erkens, één van de revelaties van Humo's Rock Rally 2008, heeft z'n eerste plaat uit (Lees hier wat Onze Man ervan vond!). Wat dat met een mens doet leest u vanaf 7 april in 'het logboek'.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234