null Beeld

Rode Duivel Marouane Fellaini (Everton)

'Berskasht,' antwoordt Marouane Fellaini op de vraag waar hij die dag getraind heeft. Het klinkt als een gehucht in het Rifgebergte, maar hij bedoelt Brasschaat, waar opperkinesist Lieven Maesschalck topsporters en andere mensen oplapt.

Sander Van den Broecke

Fellaini kwam via Marc Wilmots bij Maesschalck terecht nadat een speler van Liverpool alle kruisbanden van zijn rechterenkel had doorgetrapt, net toen de middenvelder van Everton en de Rode Duivels zijn beste voetbal ooit aan het spelen was. Vier maanden en een half later is hij opnieuw klaar - voor topvoetbal én voor Humo. 'Allez-y, chef!'HUMO Negen van de zestien coaches denken dat de Rode Duivels zich plaatsen voor het EK van 2012. Geloof jij erin?

Fellaini «Ja. Franchement. We hebben zoveel goeie spelers uit goeie competities, het móét gewoon lukken.

»Weet je waarom ik er nu nog meer in geloof? Omdat ik Duitsland heb zien spelen op het WK. Een jonge groep, net zoals wij, samengesteld uit verschillende culturen, maar echt wel een ploeg. Zoals die voor elkaar door het vuur gingen, dat moeten wij ook doen. Hun voetbal beviel me ook heel erg: snel vooruit, in vier, vijf passen het veld over, daar hou ik van. Dat van Spanje is natuurlijk mooier, maar zoals de Duitsers speelden, dat is meer mijn spel. Wat ik ook zo sterk vond was hun sérieux, hun professionalisme.»


HUMO Veel mensen denken net dat jij een losbol bent.

Fellaini «Naast het veld: absoluut. Maar op training of in de wedstrijd? Vraag maar aan iedereen die ooit met me heeft gespeeld.

»Echt, Duitsland moet ons voorbeeld worden. Ik had gehoopt dat ze wereldkampioen zouden worden, dan zaten ze misschien nog in een roes als ze tegen ons moesten spelen (zaterdag 4 september, openingswedstrijd in de EK-kwalificatieronde van België, red.), maar misschien is het wel goed zo. Nu kunnen we ons geen enkele illusie maken: we zullen alles moeten geven.»


HUMO De Rode Duivels moeten net als Duitsland een ploeg worden, zeg je. Hoe gaan jullie dat doen?

Fellaini «Afwachten. Advocaat was daarmee begonnen, Leekens moet die lijn nu verder trekken.»


HUMO Waarom schuif je die verantwoordelijkheid naar Leekens door? Een ploeg vormen, dat kunnen de spelers toch ook zelf?

Fellaini (denkt na) «Je hebt gelijk. We moeten ons niet meer verstoppen. Niet achter de trainer, niet achter onze leeftijd... Fini les excuses.

»En het kán: onder Advocaat was de sfeer al fel verbeterd. Dat geëmmer in interviews - over Vuitton-tasjes, over discipline - was er volledig uit. Gelukkig maar, want dat was behoorlijk achterbaks. In de groep werd er nooit iets over gezegd, maar achter de rug gingen sommige spelers klagen. Daar kan ik echt slecht tegen.»


HUMO Stel dat jullie je nog maar eens niet plaatsen voor een groot toernooi.

Fellaini «Dan worden we afgemaakt. Dan maken we onszelf belachelijk. Dat wéten we.»


HUMO Dat is misschien te streng. Een ploeg zonder topspits kan moeilijk potten breken.

Fellaini «Dat is inderdaad ons grootste gemis. Lukaku kan een topspits worden, maar dat mag je nu nog niet van hem verwachten. Hetzelfde met Benteke. Maar op een afwerker na hebben we offensief wel voldoende talent: Dembele, Hazard, Carcela... En verdedigend staan we er helemaal: Kompany, Vermaelen, Vertonghen...»


HUMO Ken je Georges Leekens?

Fellaini «Van naam natuurlijk wel. En ik heb één keer met hem gesproken.

»Ik ben blij dat hij met Marc Wilmots verder werkt: die zal heel belangrijk voor ons zijn. Hem hebben we nog als voetballer aan het werk gezien - tegen Brazilië op het WK in 2002 - en dat betekent toch veel voor onze generatie. Je voelt ook dat hij nog altijd goed begrijpt wat er in de spelers omgaat: hij is zelf nog een halve voetballer. En hij is razend ambitieus.»


HUMO De relatie met Bert van Lingen was volledig anders.

Fellaini «Wie?»


HUMO Bert van Lingen.

Fellaini «Connais pas.»HUMO De andere assistent onder Dick Advocaat?

Fellaini «Ah, die! Die man deed zijn werk goed.»


HUMO Was het vertrek van Advocaat demoraliserend?

Fellaini «Ja, dat geef ik eerlijk toe. Logisch ook: we voelden dat het de goeie kant uitging, de trainingen waren van hoog niveau... Maar die eerste teleurstelling is verwerkt, we kijken nu alleen vooruit.»


HUMO Advocaat is - naar eigen zeggen - opgestapt omdat hij met de Belgische voetbalbond niet professioneel kon samenwerken.

Fellaini «En ook wel omdat hij in Rusland meer kon verdienen, zeker? Ik verwijt het hem niet eens, dat is voetbal. En ja, met de bond had hij ook een probleem, maar daar spreek ik me niet over uit. Ik ben fier om voor België te spelen en ik geef me voluit. Meer kan ik ook niet doen. En zo denken alle spelers erover. Wij trekken ons van die bordel met de bond niks aan.»


Het volledige interview met Marouane Fellaini leest u in Humo 3648 van dinsdag 3 augustus 2010.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234