Rock Werchter kleurt dit jaar voetbalrood.Beeld Stefaan Temmerman

Rode Duivels, luidkeelse boeren en een middelvinger naar Joke Schauvliege: Rock Werchter is begonnen

Stof uw trommelvliezen af, poets uw zonnebrilglazen op en bereid u voor op okselvijvers: Rock Werchter is weer begonnen, en Herman Schueremans heeft goed weer besteld voor zijn jaarlijkse tuinfeestje. Zo hebben we het graag. En wij niet alleen.

“We staan er niet altijd bij stil dat water ook bij ons een schaars goed is”, hoorden we Joke Schauvliege gisteren nog verkondigen op Terzake. Kan goed zijn, maar hey, we zijn op Rock Werchter, en hier denken ze: fuck you, Joke Schauvliege. Alsof het nog niet genoeg was dat ze ons wat regeltjes over geluidsnormen oplegt – wij gaan straks niet naar Queens of the Stone Age gaan kijken met het idee dat Joshua Homme zachtjes over onze trommelvliezen komt strelen. Hoe dan ook: wie staat aan te schuiven om de wei van Werchter te betreden, doet dat, tot zichtbaar genoegen, onder sproeiers en verstuivers, en ook op het terrein kunt u een lichte, verfrissende douche nemen. Sorry, Joke.

Voor bierdouches is het nog een beetje vroeg, wanneer we aan onze dag beginnen – we schrijven kwart voor één 's middags – maar het lijdt weinig twijfel dat we weldra ook op dat jaarlijkse ritueel getrakteerd worden. Toen iemand zich een weg tot op de wei wist te banen, begroette die het festival met een luidkeelse boer. Goed om weten dat je ook dit jaar je goede manieren kunt achterlaten bij de inkom, om ze vier dagen later weer op te halen. Al wil dat niet zeggen dat u ons straks zult tegenkomen bij Craig David – we hebben nog een béétje zelfrespect. Maar, zoals we iemand horen verklaren bij het betreden van het verdorde Werchter-gras: “On est chez nous”, en hij heeft verdorie gelijk. Hier wordt niet op een okselvijver meer of minder gekeken.

Die okselvijvers staan al zichtbaar afgedrukt in T-shirts van Guns N' Roses, Gorillaz en vooral: truitjes van de Rode Duivels. Morgen worden Neymar en zijn Braziliaanse collega's onder de zoden gestopt, en afgaande op de rode golven die een dag voordien al over de weide spoelen, wordt daar meer naar uitgekeken dan naar het optreden van London Grammar. Zelfs in de merchandiseshops kun je supporterskledij kopen. Ken je publiek, weten ze hier. Al horen de bezoekers die al vroeg postvatten voor het openingsconcert van de woestijnrockers die Rival Sons heten, wel eerst nog Adeles 'Rolling in the Deep' door de boxen schallen. Niet meteen een match made in heaven, maar het kan de sfeer niet drukken.

Dooooorst

Het helpt ook dat het aanschuiven aan de inkom vlot gaat. Ondanks de uitgebreide controles is het geen drummen van jewelste, en met een beetje geduld en een geldig ticket geraak je vlot binnen. Slechter nieuws voor wie dacht dat je met een bonnetjesvoucher de dorstige massa te snel af zou zijn: aan de kiosken waar je je voucher moet omruilen, staat er wel een file van het soort dat je doorgaans op de Brusselse ring tegenkomt. “Ik heb dooooorst”, horen we een meisje verzuchten, en de rest van de file zucht onhoorbaar met haar mee.

De zonnekloppers die een beetje verderop hun deken uitspreiden, laten het niet aan hun hart komen. Maar verfrissing zal van pas komen, als Herman Schueremans de factuur voor het goede weer tijdig heeft betaald. We zien al volk rondlopen in een kilt: kwestie van ook in de onderste regionen een frisse wind toe te laten. U hoort ons niet zeuren: op Rock Werchter is het dragen van een kilt geen cultural appropiation, wel een dresscode die even valabel is als onze lange broek, en vooral een stuk slimmer.

Op het moment van schrijven moet het feestje in de KluB C en The Barn nog in gang worden gezet, maar op de Main Stage horen we de vader van Rival Sons al verklaren dat Werchter zijn "favoriete festival" is. Het is nog vroeg, en het is waarschijnlijk een zinnetje dat hij elders even vlot uit zijn mouw schudt, maar aan die gelukzalige grijns op uw gezicht af te lezen, lijkt u het met hem eens te zijn. Laat die bierdouches maar komen. 

Beeld Stefaan Temmerman
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234