'Roes': Whisky uit een jerrycan

De feestdagen staan voor de deur, en daarmee ook de bijhorende glühwein, cava, prosecco, champagne, pousse-café, jenevertjes, likeurpralines, boerenjongens, nieuwjaarsborrels, winterbieren en desserts met advocaat. ‘Santé!’ zouden we willen uitroepen, ware het niet dat we u hier graag zouden wijzen op ‘Roes’, een Nederlandse documentaire die de recreatieve alcoholgebruiker nog eens ferm met de rood aangelopen neus op de feiten drukt.

Leo de Boer (maker) «Een jaar of twee geleden ging ik naar de dokter omdat ik van mijn fiets was gevallen, en ontzettend veel pijn aan mijn ribben had. ‘Nou, meneer De Boer,’ zei die dokter nadat ze me had onderzocht, ‘er is niks mis met uw ribben. Maar ik zou het met u eens over uw drankgebruik willen hebben.’ Ik reageerde enigszins gepikeerd – ik had geeneens iets gedronken die dag! – maar zij bleef bij haar punt: ‘Ik zie toch echt wat aan uw bloed. Hoeveel glazen drinkt u eigenlijk per dag?’ Daar kon ik geen antwoord op geven: mijn wijn dronk ik uit een vijfliterpak, en mijn whisky uit een jerrycan. Wel netjes uit een glas, hoor – niet dat ik onder het kraantje ging hangen.

»Ik was erg geschrokken van dat doktersbezoek, wat een goeie motivatie bleek om eens iets aan mijn verbruik te doen. Ik heb een soort zelfhulpgroepje van gelijkgestemden opgericht – daarmee bedoel ik: mensen die niet van zichzelf vonden dat ze verslaafd waren, maar eigenlijk wel te veel dronken – en ik heb deze film gedraaid tijdens een maand waarin we met z’n allen geen druppel alcohol probeerden te drinken, een dry january.»

HUMO En?

De Boer «Het ging veel makkelijker dan ik had verwacht. Ik was er voetstoots van uitgegaan dat ik het niet zou volhouden, en had mezelf al min of meer voorgenomen om wat te ‘smokkelen’: niemand zou er ooit achter komen. Maar dat bleek niet nodig. Mijn conclusie was dat mijn drinkgedrag voor het grootste deel voortkwam uit gewoonte: ik deed het omdat ik dácht dat ik het nodig had. Ik ben voor veel films in Rusland geweest, en het eerste wat ik altijd deed, was een fles whisky kopen om op mijn kamer te zetten: anders werd ik onrustig.»

HUMO Hebt u de indruk dat er veel mensen zijn zoals u?

De Boer «O ja. Over straat zwalpende bingedrinkers en comazuipers springen natuurlijk veel meer in het oog, maar volgens mij bestaat er een heel contingent aan stille drinkers, mensen die veelal rustig thuis zitten te drinken, maar wel constant. En die net als ik roepen: ‘Ik heb toch nergens last van?’ Zeker in mijn leeftijdsgroep, de zestigplussers.»

HUMO Sinds uw maand zonder alcohol drinkt u dus aanzienlijk minder?

De Boer «Ja, absoluut. Ik tel nu mijn glazen, en ik drink ook geregeld alcoholvrij of alcoholarm bier. En in plaats van maar bij te tanken uit dat vijfliterpak, kraak ik één keer in de week een goeie fles wijn met mijn partner. Dat heet dan: qualitytime (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234