null Beeld

Roger Scruton - Het nut van pessimisme

Roger Scruton
jaagt op vossen, liet zich betalen door de tabaksindustrie en kwam vier jaar geleden naar Antwerpen op uitnodiging van Vlaams Belang.

Om maar te zeggen: hij en de tijdgeest zijn geen dikke vrienden. Hij heeft de leeftijd om een soixante-huitard te zijn en ís dat in zekere zin ook: toen zijn generatiegenoten in mei '68 auto's in brand staken en barricades oprichtten, vroeg hij ze wat hun doel precies was. Ze antwoordden in een marxistisch abracadabra dat hem voorgoed een afkeer deed krijgen van alle utopieën, en vooral van de lieden die ze nastreven.

'Het nut van pessimisme' (Nieuw Amsterdam) is een soort summa van Scruton-stokpaardjes. In acht hoofdstukken weerlegt hij evenveel 'fallacies',misvattingen of waanideeën die het moderne denken volgens hem beheersen. Het idee dat mensen vrij geboren worden, bijvoorbeeld, of het idee dat de samenleving een nulsomspel is: mislukking van de ene groep wordt verklaard door het succes van de andere. Scruton is een conservatief in hart en ziel. Hij is ervan overtuigd dat in traditionele wetten en gebruiken, die met hun wortels tot in de Griekse en de Romeinse tijd reiken, het sediment van eeuwen wijsheid en ervaring in vredig samenleven is neergeslagen. Het is gevaarlijk om die organisch gegroeide orde te willen beteugelen en sturen met grootse plannen en richtlijnen.

Het meest duivelse plan dat Europa op dit ogenblik bedreigt is de Europese Unie zelf. Scruton, een herenboer, zag met eigen ogen hoe een Europese richtlijn over slachthuizen de economie van het Engelse platteland ontwrichtte. In alle levensdomeinen, van architectuur tot ziekenzorg, vertrouwt hij op het verleden: het klassieke gezin is onvervangbaar, de aanwezigheid van biologische vaders is de beste waarborg tegen kindermishandeling, enzovoort. Hij balanceert op de rand van het reactionaire, maar zijn gedachten zijn nooit die van een dolleman. Integendeel: ze zijn glashelder. Voor wie dat niet gelooft, citeert hij af en toe zélf een paar echte woordkramers, bij voorkeur Fransen. Wat zinnen van Sartre , Althusser of Kristeva volstaan om vrede te hebben, zoniet met Scrutons ideeën, dan ieder geval met zijn stijl.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234