null Beeld

'Rokjesdag valt laat dit jaar'Dokter De zeulder kan er niet mee lachen

De officiële lente moddert al een tijdje aan. Pasen is achter de rug. Maar een zwierig rokje met bijbehorende blote benen blijft even zeldzaam als een zichzelf klaarmakend konijn dat eerst de pruimen gaart alvorens in de pot te springen. Wat zegt dat over het klimaat? En tot welke psychische ontreddering leidt dat? Er is maar één man die daar een zinvol antwoord op kan geven.

Hugo Matthysen

'Dat het mannenbeen vooral wordt gebruikt om tegen een stuk leer te trappen of op pedalen te bonken is veelzeggend'

Dr. Koen De Zeulder «Sinds eind februari zijn er sporadisch al wat blote benen gesignaleerd. Maar die behoren toe aan klimaatfundi’s, die volgens het zie-je-wel-principe een statement willen maken. Met als enig resultaat een kwaaie sinusitis aan de dijen. Of erger. Maar laten we verder geen woorden vuilmaken aan die warhoofden.»

HUMO Waarom niet?

De Zeulder «Omdat er al genoeg vuile woorden zijn. Wie iets smerigs wil zeggen, beschikt in onze taal over wagonladingen vunzige termen. Die behoefte is ingedekt. Maar wie iets moois wil zeggen, bijvoorbeeld over de ontroering die ons overvalt bij een paar sierlijke blote benen in de aprilzon, die schiet woorden tekort. Want we gaan ons toch niet verlagen tot wanconstructies als beenbevlogen of dijenblij of, helemaal erg: rokberoerd?!»

HUMO Welk gevoel hebt u bij de eerste rokjes?

De Zeulder «In de eerste plaats een gevoel van herkenning, en dat is een neutraal gevoel. Ik ben vertrouwd met het vrouwenbeen, en als medicus maak ik meteen een eerste inschatting: Hoe zit het met de draagkracht? De soepelheid van de gewrichten? Verloopt de aansturing vanuit het bekken correct, of is er sprake van een overdreven koketterend heupwiegen dat tot chronische peesontstekingen zal leiden? Als dat laatste het geval is, spreek ik de eigenares aan, in gepaste bewoordingen, want meestal zijn het sletten. ‘Babe, elegantie is iets anders dan met uw gat schudden als een boerin op een trouwfeest. Doe daar iets aan of over tien jaar kunt ge alleen nog maar strompelen.’

»Als medicus moet je de taal van je patiënten spreken.»

HUMO Hebt u ook weleens verheven gevoelens?

De Zeulder «O, verheven gevoelens zijn permanente bewoners van mijn schedeldak. En als er lichtvlekjes op zulke benen dansen, omdat de rechtmatige eigenares op een bankje zit onder de zonbeschenen prille lenteblaadjes waar een zwoel windje doorheen waait, dan voel ik dat het leven mooi is. Dan overvalt mij een blijdschap alsof al mijn patiënten plots hun achterstallige rekeningen betaald hebben. In het zwart.»

HUMO Hoe staat u tegenover blote mannenbenen?

De Zeulder «Jammer dat mijn poëtische mijmeringen worden afgebroken door dit onderwerp. Ik heb niks met mannenbenen. Voor mijn part mogen mannen op kepers steunen. Of mogen hun benen vanaf de knieën overgaan in een Segway van spierweefsel en botten. Dat het mannenbeen vooral wordt gebruikt om tegen een stuk leer te trappen of op pedalen te bonken is veelzeggend.»

HUMO Mannenbenen zijn maar niks?

De Zeulder «U hebt vast weleens mannen in korte broek gezien in één of ander toeristenhol. Vrolijk flaneren is daar niet bij. Ze sjokken naar het eerstvolgende terras. Of ze staan te mokken voor zo’n rotwinkeltje waar hun vrouw al twintig minuten vergeefs naar die éne uitzondering tussen de lelijke kettinkjes zoekt. Je ziet zo’n man denken: ‘Als ik dan toch wat tijd in dit ellendige oord moet spenderen, waarom mag dat dan niet in stijl? Dat hoeft geen Armani te zijn, een eenvoudig zomers pak uit de H&M had volstaan. Iets waarover je geen drama’s hoeft te maken als ons Chikaraatje er haar softijsje op laat vallen. Waarom heb ik mij toch tot deze vernederende outfit laten overhalen?’

»Soms is mijn meeleven zo groot dat ik dat zelfbeeld letterlijk aan stukken hoor breken, met het geluid van oma’s soepterrine die van het dressoir op de tegelvloer valt. Dan spreek ik zo’n man aan: ‘Ik begrijp uw lijden, en er is een oplossing. Goedkoop is ze niet, maar met wat u zult besparen op mentaal ondermijnende zomerkleding haalt u dat er vroeg of laat weer uit.’

»En dan geef ik hem mijn kaartje.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234