null Beeld

Roland Duchâtelet: 'Met Standard kocht ik respect in het voetbal'

In zijn eerste grote interview als voorzitter van Standard de Liège schuwt Roland Duchâtelet de controverse niet. In Humo spreekt hij het niet alleen over zijn gebrek aan empathie, zijn mijmeringen over een staatsgreep, het onbegrip van Siegfried Bracke, maar ook - echt waar! - over voetbal, en wat hem ertoe bracht 41 miljoen euro te betalen voor de Luikse club.

We zitten in Stayen, de brasserie met hotel in het stadion van STVV: de club die Duchâtelet verkocht om Standard te mogen kopen. 't Is te zeggen: de club heeft hij van de hand gedaan, maar het stadion, het hotel, de brasserie en de kantoren zijn nog altijd van hem. Of beter: zijn levensgezellin Marijke Höfte is eigenaar van de nv die de gebouwen beheert.

Voor Duchâtelet de deur achter zich dichttrok, gaf hij STVV nog een cadeau: hij schold de vzw achter de club een schuld van zeven miljoen euro aan hem kwijt. Uit, euh, schuldgevoel?

Roland Duchâtelet «Ik had de club kunnen verkopen aan buitenlandse investeerders, dat was financieel het interessantst geweest. Er waren er twee, maar die wilden STVV alleen als etalage gebruiken: de ene wou vooral Afrikaanse voetballers stallen, de andere Oost-Europese. Dat zag ik niet zitten. Ik zag de club liever in handen van mensen die er een binding mee hebben. Maar om dát project kans op slagen te geven, moest de club financieel met een propere lei kunnen starten.»

HUMO Pompt u ook in Standard nog extra geld, zoals u bij STVV bent blijven doen na de overname in 2004?

Duchâtelet «Als dat nodig is, zal ik ook Standard geld lenen.»

HUMO Lenen. Geen wilde weldoener, dus?

Duchâtelet «Dat zou niet verstandig zijn: dan had ik de fiscus een groot cadeau gedaan. Zo doet iedereen het - Roger Lambrecht bij Lokeren ook.»

HUMO Als nieuwe eigenaar van Standard een interview geven in de brasserie van STVV: geeft u wel om uw imago?

Duchâtelet «Hier afspreken is gewoon praktisch. Ik woon vlak naast het stadion. Ik kom net van het stadhuis: ik ben schepen, en ik had een vergadering over wandelwegen in de stad. Dáárvoor had ik in Diepenbeek een vergadering bij een bedrijf waar ik in de raad van bestuur zit, en straks heb ik nog twee vergaderingen in Sint-Truiden.

't Is hier toch een mooie plek? Hier zijn binnenhuisarchitecten aan het werk geweest, mensen met oog voor lichtinval en akoestiek.»

HUMO U hebt oog voor detail?

Duchâtelet «Daar zijn specialisten voor. Als je wil dat het goed gebeurt, kan je maar beter mensen inhuren die er meer verstand van hebben dan jij.»

HUMO Welke specialist huurt u in als u een voetbalclub wilt kopen?

Duchâtelet «Dat is business, en dat kan ik zelf het beste. Al laat ik me wel bijstaan.»

HUMO En als er nieuwe spelers naar die pas gekochte club moeten worden gehaald?

Duchâtelet «Dat was wel een probleem. Bij STVV hadden we een scoutingapparaat, maar bij Standard bestond dat niet: Luciano D'Onofrio besliste als enige over de transfers. Er was geen database, geen lijst met voetballers. We hadden twee maanden om op zoek te gaan naar nieuwe spelers: dat was kunst- en vliegwerk. We hebben niet zomaar gekocht, maar omdat we niet terdege voorbereid waren, was het risico op vergissingen groter. En risico's, daar hou ik als bedrijfsleider niet van. Het zou een mirakel zijn mochten we nu de beste transfers gedaan hebben.

Een scoutingcel oprichten was dus mijn eerste werk. We hebben vorig weekend veertien of vijftien wedstrijden gevolgd, om klaar te staan tegen de volgende transferperiode in de winter. Nu, je moet zo'n scoutingcel ook niet overschatten. Die mannen moeten gewoon naar matchen kijken en de goeie elementen eruit pikken.»

HUMO Een goeie scout heeft ook een netwerk van oud-spelers, makelaars en andere tipgevers.

Duchâtelet (schudt het hoofd) «Je moet dat systematisch aanpakken. Eerst moet je de doelgroep definiëren: de clubs en competities waaruit je wil rekruteren. Daarna is het simpel: je kijkt op de kalender wanneer welke wedstrijden worden gespeeld, en je stuurt daar iemand met kennis van zaken naartoe. En interesseert een speler je, dan neem je contact op met zijn club. Daar heb je geen netwerk voor nodig. Als ik morgen een grote voetbalclub in Engeland wil bellen, zal ik het telefoonnummer heus wel vinden. Maar is dat nodig? Moet Standard wel spelers zoeken in grote competities? Ik vind van niet. We moeten burenbezoekjes afleggen - bij MVV in Maastricht, bij Roda JC in Kerkrade, bij Alemannia inAken. Je nodigt jezelf uit, en die mensen zijn erg blij als je komt.»

HUMO STVV is ook een buur.

Duchâtelet (lachje)

HUMO Moeten de spelers van Standard voortaan uit de - wijde - omgeving van Luik komen?

Duchâtelet «Dat is confidentieel. Andere clubs hoeven nog niet te weten hoe en waar wij spelers zullen aantrekken.»

HUMO Was u erop voorbereid dat spelers als Defour, Witsel, Carcela en Mangala zouden vertrekken?

Duchâtelet «Aan Witsel en Defour was beloofd dat ze naar een grotere club mochten, maar van Mangala was het een verrassing dat hij wegging. En we hebben hem beneden zijn waarde verkocht. Hij kon ook naar Valencia: dat zou ons meer hebben opgebracht.»

HUMO Maar daar heeft Luciano D'Onofrio een stokje voor gestoken?

Duchâtelet «Mangala zelf wou liever naar Porto. Of D'Onofrio daar voor iets tussen zit, weet ik niet. Ik heb altijd goeie relaties met hem gehad, ik zie niet goed in waarom hij mij zoiets zouwillen lappen.»

HUMO U weet dat D'Onofrio met Jonathan Legear heeft gebeld om hem af te raden te tekenen bij Standard? (de Anderlecht-speler ging uiteindelijk naar Rusland, red.)

Duchâtelet «Dat wist ik niet, nee.»

De koning te rijk: Roland Duchâtelet

null Beeld

HUMO Is voetbal een hobby van u, of is het een job?

Duchâtelet «Ik zit in het voetbal omdat ik het graag doe én omdat ik me daar nuttig mee maak. Als ik Standard niet hadovergenomen, dan was het in handen gekomen van een kleine Nederlandse holding, Value8. Ik denk niet dat de club en de supporters dat zo leuk hadden gevonden. Hun financiële draagkracht was beperkt, en een topclub moet toch tegen een stootje kunnen.

Kijk, bij Standard moet je elk seizoen uitgaan van Europees voetbal. Dus moet je daar je budget naar opstellen, want anders kan je de spelers niet aantrekken om dat Europese voetbal te halen - 't is een beetje de kip en het ei, zie je? Vroeger hield het budget van Standard geen rekening met Europees voetbal, en dat heb ik dus veranderd. Als we Europa niet halen, hebben we gefaald - en dan zullen we dat voelen in het financiële resultaat.»

HUMO Het budget is verhoogd naar 25 miljoen euro: met uw kapitaal, of door meer sponsors aan te trekken? Of gebruikt u daarvoor het geld van de uitgaande transfers?

Duchâtelet «Het budget is redelijk stabiel gebleven. We hebben de berekeningen op een andere manier gemaakt: we gaan uit van inkomsten uit Europees voetbal, en we calculeren minder verlies in.»

HUMO Nog eens terug naar de reden waarom u Standard hebt gekocht. Wat kon het ú eigenlijk schelen dat de club in handen van een Nederlandse holding kwam?

Duchâtelet «Standard was een bondgenoot van STVV - en dus van mij - in de strijd tegen de competitiehervorming die de grote clubs hebben doorgedrukt (STVV en ook Standard wilden terug naar een competitie met achttien in plaats van zestien ploegen, en zonder play-offs,red.). Als Standard in handen komt van die Nederlanders, dan is het onvoorspelbaar welke houding de club in dat dossier aanneemt. Als ik Standard overneem, is die houding wél voorspelbaar.»

HUMO Zegt u nu dat u Standard hebtovergenomen omdat het u goed uitkomt in uw machtsstrijd in het Belgische voetbal?

Duchâtelet «Dat was één van de elementen die hebben meegespeeld, ja. Een belangrijk element, maar voor alle duidelijkheid: niet het enige.

Geloof mij, voor Standard was het beter dat ik de club overnam.»

HUMO U zei: 'Standard was een bondgenoot van STVV.' U nam het voortouw, en Standard sloot zich bij u aan?

Duchâtelet (lacht) «Waren de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog de bondgenoten van de Britten, of was het omgekeerd?

Het kwam erop neer dat Standard en STVV en nog een paar andere clubs dezelfde ideeën hadden over de toekomst van het Belgische voetbal. Standard wou ook liever terug naar een competitie met achttien clubs, net als ik.»

HUMO Iemand heeft ooit gezegd: 'Hoe hoger de rangschikking, hoe meer respect je krijgt in de Profliga.'

Duchâtelet «Wie dat gezegd heeft, is een verstandig man. Is dat geen uitspraak van mij? (Lacht) Ik sta nog altijd achter die woorden. De pecking order in het voetbal wordt bepaald door de resultaten op het veld.»

HUMO Standard helpt u om uw toekomstvisie voor het Belgische voetbal te realiseren, veel meer dan STVV?

Duchâtelet «Dat is zo.»

HUMO Legt u eens uit wat uw toekomstvisie precies is.

Duchâtelet «Het is te vroeg om daar al over te praten. Laat mij het zo zeggen: het is een strategische keuze om erover te zwijgen.»

HUMO U zou het Amerikaanse systeem genegen zijn, waarbij de clubs verenigd zijn in één bedrijf en de winsten gelijk worden verdeeld.

Duchâtelet «Ik ben daar nooit volledig voor geweest. Het Europese systeem is niet goed omdat sommige clubs wel zéér ver gaan in het maken van verlies - kijk naar Real Madrid, bijvoorbeeld. Goed dat de FIFA en de UEFA nu werk maken van financiële fairplay om dat in de toekomst onmogelijk te maken, zodat clubs niet méér mogen uitgeven dan ze verdienen met hun inkomsten uit het voetbal.

Maar het Amerikaanse systeem heeft een ander probleem: er zijn geen dalers. In de Nederlandse eerste divisie (tweede klasse, red.) hebben ze jarenlang getest of een profcompetitie zonder dalers wérkt. Wel: er kwam geen hond meer kwam kijken naar clubs die onderaan in de rangschikking stonden. Het was niet spannend meer!»

HUMO Maar een competitie met te véél kelderploegen interesseert de topclubs dan weer niet. Anderlecht en Club Brugge spelen liever elke week tegen Standard dan tegen STVV of Lierse.

Duchâtelet «Anderlecht vond OHL een belachelijke club voor eerste klasse, bij wijze van spreken. Maar wie verloor er op OHL, op de eerste speeldag? Dat is toch mooi.

De Portugese competitie telt nog maar zestien ploegen. Wat gebeurt er? De topclubs trekken volk, maar na de vijfde in de stand is het huilen met de pet op. Daar komt tweeduizend man naar kijken, en als Benfica of Porto op bezoek komt, weten alle supporters iedereen dat hun ploegje op z'n donder zal krijgen. Willen we dat hier ook?

Mijnheer Vanden Stock (voorzitter Anderlecht, red.) gaat ervan uit dat het Belgisch voetbal een taart is, en dat ieder een groter deel krijgt als je die taart met minder moet delen. Ik zeg: maak de taart groter, zo vergroot je ieders deel.»

HUMO De oven moet wel ruim genoeg zijn om zo'n grotere taart in te bakken.

Duchâtelet «Wel, de oven zal groter worden als de competitie aantrekkelijker wordt. Een club die vijfde wordt in een competitie met tien clubs, is een zeer middelmatige club. Een club die vijfde wordt in een competitie met twintig clubs, is een topclub. En naar een topclub komen véél meer supporters. En hoe meer supporters, hoe groter de taart wordt. Voor iedereen.»

HUMO Stak het u dat u in voetbalkringen niet au sérieux werd genomen?

Duchâtelet «Het is vervelend, ja. Ik heb de gewoonte om situaties zeer objectief te analyseren, en mij grondig te informeren voor ik een beslissing neem. Andere clubleiders redeneren louter in het belang van hun club, niet in het belang van het Belgische voetbal.

Toen de discussie over het afschaffen van de play-offs en de terugkeer naar achttien clubs net begon, had ik een grote meerderheid van de clubs achter me. Tot meer en meer clubs wisten dat ze gered waren: toen veranderden ze van kamp. Want, redeneerden ze, als het televisiegeld onder minder clubs verdeeld wordt, dan krijg ik meer, en dan kan ik nog een speler kopen. Dat die mensen zo kortzichtig redeneren, vind ik al erg. Dat ik mijn tijd zit te verdoen om hén te overtuigen dat mijn manier op lange termijn meer voordeel oplevert, is nog frustrerender. Mijn tijd is me te kostbaar om in dat soort situaties verzeild te raken.»

HUMO U bent dan ook de clubleider die niks van voetbal kent - zeggen uw collega's in de Profliga.

Duchâtelet «Sommige mensen blijven dat blijkbaar graag herhalen, terwijl ik toch wel degelijk respect voel voor mijn visie en mijn argumenten.

Kijk, ik ben vermogend, en daardoor heb ik een - relatieve - macht. Veel mensen zijn jaloers, en dus proberen ze mij in diskrediet te brengen. Ook in de pers. Journalisten schrijven opiniestukken over mij en boren mij volledig de grond in, zonder één keer met mij te spreken. Als wij met Melexis in de productie van autotechnologie dezelfde kwaliteitsnormen zouden hanteren als de pers momenteel hanteert voor waarheidsgetrouwheid, dan zou uw auto het einde van de straatniet halen.»

Lees het volledige interview in Humo 3706 van 12-09-'11

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234