null Beeld

Roland huldigt Moondog op Leffingeleuren

Op zondag 20 september zal er op het onvolprezen Leffingeleuren hulde worden gebracht aan de blinde muzikant Moondog. De uitvoering is in handen van Roland Van Campenhout & z’n voor de gelegenheid opgetrommelde friends.

'Zoals toeristen in New York The Empire State Building gingen bezichtigen, zo gingen ze ook naar Moondog kijken – de viking van 6th Avenue'

Moondog: componist, jazzist, dichter, straatmuzikant, in legerdekens en vikinghelm getooide druïde. In het New York van de jaren vijftig speelde hij op straat met zelfgemaakte instrumenten, terwijl zijn grote voorbeelden Europese meesters als Bach en Brahms waren. Beroemde fans van Moondogs sprookjesachtige composities: Lenny Bruce, Dizzy Gillespie, Frank Zappa. En Roland.

Roland Van Campenhout «We hebben een mooie bende bij elkaar: onder anderen Serge Feys, Patrick Riguelle, de onvolprezen Isolde Lasoen, Mirko Banovic... Eerst was het plan om te spelen in de kerk van Leffinge, maar dat mocht niet van de kerkfabriek, want er zouden allemaal rare elektronische dingen tegen de ruiten worden geplakt en zo (lacht). Dus spelen we gewoon in de concertzaal van De Zwerver.»

HUMO Moondog wordt ‘a musician’s musician’ genoemd. Is het met al die muzikanten bij elkaar extra plezant om zijn werk tot bij een lekenpubliek te brengen?

Roland «Natuurlijk! En hoe meer ik naar zijn muziek luister, hoe meer ik denk dat véél muzikanten van hem gepikt hebben, zowel in de jazz als in de pop. Ik hoor flarden Moondog bij Charles Mingus, The Beach Boys, Tom Waits... Maar ja, niemand zit vast op een onbewoond eiland, hè, iedereen luistert naar iedereen.

»Het is zoals je zegt: Moondog is zoals ze in de Engelse boekjes zeggen under the radar gebleven, maar in muzikantenmiddens heerst sinds jaar en dag een cultus rond zijn figuur – ik was bijvoorbeeld aangenaam verrast door hoeveel Mirko over hem weet.»

HUMO Herinner je je nog je allereerste kennismaking met Moondog?

Roland «De eerste plaat die ik van hem kocht, was die waarop hij met die paarse kap poseert, zijn eerste plaat op CBS (‘Moondog’ uit 1969, red.), omdat ik geïntrigeerd was door de hoes. Ik heb vaak platen gekocht puur op het zicht, omdat de kaft me nieuwsgierig maakte, en dat is me nog nooit zuur opgebroken. Toen ik te weten kwam dat Moondog een straatmuzikant was, dacht ik: ‘Dat is een vriend!’»

HUMO De figuur met de vikinghelm intrigeerde je even hard als de muziek?

Roland «Natuurlijk. Hij gold zelfs als een landmark in New York – zoals toeristen The Empire State Building gingen bezichtigen, zo gingen ze ook naar Moondog kijken – de viking van 6th Avenue. Hij was een figuur, en ik vind dat fantastisch. Maar tegelijk was hij ook een vakman, een klassieke componist die partituren kon schrijven.

»Moondog heeft later ook in Duitsland gewoond, waar hij is gestorven. Ik weet ook dat mijn goede vriend Stef Kamil Carlens nog met hem getelefoneerd heeft, in de tijd met dat gedoe rond zijn groepsnaam (Zita Swoon heette eerst Moondog Jr., red.).»

HUMO Veel Moondog-werk is symfonisch. Hoe gaan jullie dat aanpakken?

Roland «Serge Feys, die ook de grote organisator is van dit gebeuren, is een tovenaar met synthesizers en klankjes. Ik dacht dat ik dat ook wel in me had – iedereen denkt dat ik blues speel, maar ik zit ’s nachts ook veel aan elektronische dingen te prutsen – maar Serge kan pas écht iets. Dus dat symfonische is geen enkel probleem. We zullen trouwens ook een aantal blazers bij ons hebben, mensen die bij Arno spelen.

»Ik vind die elektronische inbreng een goeie zet. Moondog heeft ook gesproken dingen, kinderlijke poëzie: daar zetten we dan klanken en loops onder, en zo maken we er liedjes van. Er is zo véél Moondog, het was bijna onmogelijk om te kiezen. En iedereen heeft natuurlijk zijn lievelingetjes. We hebben nu achttien songs gekozen, dat is genoeg.

»Iedereen die meewerkt aan dit project, is er ongelofelijk enthousiast over. We zijn als kindjes die in de zandbak mogen spelen – nog een paar keer slapen en we mogen eraan beginnen!»

HUMO Het blijft dus niet bij een eenmalige opvoering?

Roland «Wat mij betreft, mag er wel een tourneetje van komen, ja.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234