null Beeld

Ronald Janssen: het verhaal van het verboden boek

Vorige week vrijdag verbood de rechter de publicatie van 'Het kan je buurman zijn'. In dat boek maken Thierry Goeman en Tom De Smet, journalisten bij de Gazet Van Antwerpen, een reconstructie van de zaak-Ronald Janssen: de fatale nieuwjaarsnacht met de dubbele moord, het ­onderzoek, de eerste links naar de moord op Annick Van Uytsel, en dan de arrestatie van de brave buurman, en de ontdekking dat er achter zijn vriendelijke gezicht een monster schuilging.

Vrijdag 1 januari 2010, kwart voor twee 's nachts. Shana Appeltans (18) en haar vriend Kevin Paulus (22) keren van een nieuwjaarsfeestje terug naar het huis van Shana's ouders in Loksbergen, bij Diest. Als de feestneuzen daar aankomen, stormt hun buurman Ronald Janssen kwaad naar buiten: 'Kan het niet wat stiller?!' Er volgt wat heen-en-weergeroep, maar Shana en Kevin gaan snel naar binnen. 't Is altijd wat met de buurman: de ene keer klaagt hij over de omheining die wat te veel op zijn grond zou staan, dan is er te veel lawaai, dan beweert hij weer dat ze hun vuilnis bij hem in de tuin gooien om hem te pesten... Zo gaat dat al jaren.

Als enkele minuten later de bel aan de voordeur gaat, verwacht Shana de rest van de familie. Maar het is de buurman - met een pistool. Hij kijkt haar en Kevin ijskoud aan en dwingt de twee om naar buiten te gaan en in de witte Opel Corsa van Kevin te stappen. De jongen moet achter het stuur gaan zitten, Shana moet samen met Janssen op de achterbank plaatsnemen. Met het pistool in zijn nek rijdt Kevin richting Molenweg. Nauwelijks tweehonderd meter verder, op een donkere, afgelegen veldbaan, dwingt Janssen hem te stoppen. Daar jaagt hij hem onbewogen drie kogels uit zijn 9mm-pistool door het hoofd. De jongen is op slag dood.

Shana begint hysterisch te schreeuwen. Janssen draait zich om en grijpt haar vast om haar te verkrachten. Ze reageert heftig, vecht terug en slaagt erin hem af te houden en het portier te openen. Als ze bijna uit de auto is, lost Janssen twee schoten. De ene kogel treft haar in de rug, de andere in de nek. Ook zij is op slag dood.

Janssen zit nu met twee lijken, maar blijft ijzig kalm. Hij sleurt Kevin achter het stuur vandaan en sleept hem over de grond tot achter de auto. Hij opent het kofferdeksel en hijst het lichaam erin. Shana legt hij op de achterbank; dan kruipt hij zelf achter het stuur. Met Kevin in de koffer, Shana op de achterbank en zijn kleren onder het bloed rijdt hij richting E314. Aan de Rozedelstraat, naast de brug over de snelweg, parkeert hij de wagen in de graskant.

Tom De Smet «Janssen beweerde aanvankelijk dat hij Shana en Kevin heeft gedood in een woede-uitbarsting, maar uit alles blijkt dat hij erg goed was voorbereid. Hij had zelfs een brandversneller bij zich - dat neem je niet mee in een woede-uitbarsting.

»Hij heeft er ook alles aan gedaan om, heel methodisch, zijn sporen minutieus uit te wissen. Op geen enkel moment is hij in paniek geraakt. Wanneer hij Kevin in de koffer van de auto wil leggen, bijvoorbeeld, lukt dat minder snel dan hij zou willen, omdat Kevin zwaarder is dan hij dacht. Hij is aan het sukkelen, krijgt wat bloed op zijn kleren, maar hij blijft alles rustig, stap voor stap afwerken. Legt Shana op de achterbank. Kijkt nog eens in het licht van de koplampen van de auto: zijn alle sporen weg? Rijdt dan een kilometer verder. Steekt de auto daar in brand. Wandelt rustig terug naar huis, twee kilometer verder, en gaat naar binnen.»

HUMO Eén van de Appeltansen heeft hem die avond nog naar binnen zien gaan, met zijn kap op.

De Smet «Robbie, de broer van Shana, zag hem thuiskomen. Hij keek stuurs voor zich uit, zei niets, ook geen 'Gelukkig Nieuwjaar' of zo, en ging thuis nog wat tv kijken. Op dat moment stelde Robbie zich daar geen vragen bij, gezien de moeilijke relatie.

»Nu, Janssen heeft die nacht wel degelijk een detail over het hoofd gezien toen hij de sporen aan de auto uitwiste, en dat zal hem later de das omdoen. Dat detail staat in het boek, maar door het vonnis van de rechter kunnen we er hier niet over spreken.»

Het volledige artikel leest u in Humo 3627 van dinsdag 9 maart 2010.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234