null Beeld

Ronde van Frankrijk

Leefde Lomme Driessens nog, hij zou dolblij zijn met het nieuwe lief van Jurgen Van den Broeck: Femke Herygers (19), dochter van ex-wereldkampioen veldrijden Paul, beheerst het rennersvrouwenvak namelijk tot in de puntjes.

Sven Spoormakers

Van den Broeck vertelde pas nog in Humo dat hij van zijn lief niet eens zelf met de auto mag rijden, 'om mijn benen niet te vermoeien'. Driessens was een ploegleider van de oude stempel, ook als het ging over seks voor de koers: als duiven sneller vliegen op weduwschap, vond hij, dan zullen mannen ook wel rapper fietsen. Naar verluidt schudde hij zijn renners soms in het holst van de nacht wakker, zodat ze toch maar geen natte dromen zouden krijgen: 'Zaad verliezen is kracht verliezen.' Femke Herygers kent die ouwe duivenmelkerstruc: 'Ik daag Jurgen niet té erg uit - ik wil hem het hoofd niet op hol jagen. Maar een beetje plagen kan geen kwaad. Wie weet welke krachten ik in hem wek?' Benieuwd of het vandaag iets oplevert, als haar allerliefste onderweg is in de Pyreneeën.

HUMO Jurgen begrijpt maar niet waarom een mooi meisje als jij verliefd is geworden op een lelijke vent als hij.

Femke Herygers (rolt met haar ogen) «Straf, dat zegt hij tegen mij ook nog dikwijls. 'Waarom zijt gij op mij verliefd geworden, schat?' Wel: omdat hij niet was zoals andere jongens, die mij direct probeerden binnen te doen. Trouwens: hij is toch geen lelijke vent? Heb je al eens goed in zijn ogen gekeken? Zo mooi blauw! En zo éérlijk!»

HUMO Zijn lichaam daarentegen: zo mager!

Herygers «Ik voel zijn knoken als ik hem in mijn armen hou, maar dat stoort niet. Liever een afgetraind lichaam dan een bierbuikje. Weet je wat hém nog het meeste stoort: zijn witte bovenbenen en enkels, van zijn koersbroek en zijn fietskousen. Hij durft in de zomer zelfs geen short aan te trekken: 'Zie hoe wit! Zo kom ik niet buiten!' (lacht

HUMO Was het liefde op het eerste gezicht?

Herygers «Ik zal eerlijk zijn: de eerste keer dat ik hem zag, op het criterium in Sint-Niklaas na de Tour vorig jaar, dacht ik: 'Wat is dat voor een showman?' Hij kwam de parking opgereden met zijn gepersonaliseerde nummerplaat - de lettercombinatie is VDB - en toen hij uitstapte voelde je het volk zuchten: 'Wow, dé Jurgen Van den Broeck is hier!' Hij zweefde precies een meter boven de grond. En ik wist niet eens waarom: ik had net anderhalve maand in het zuiden van Frankrijk gezeten voor een opdracht, zonder tv, zonder kranten - wist ik veel dat hij vijfde was geworden in de Tour. Ik heb me omgedraaid en ben weggegaan: die stoefer interesseerde mij niet.

»De volgende keer dat ik hem zag, was hij helemaal anders: een beetje verlegen, bescheiden, lief. En braaf! Hij probeerde mij niet meteen te bepotelen: hij bleef op een meter van mij vandaan.»

HUMO 'Sinds ik bij Femke ben, voel ik me minder opgefokt,' zegt hij.

Herygers «Ik weet wat het is, een renner in huis hebben. Mijn moeder heeft, tot de scheiding, altijd alles gedaan voor mijn vaders carrière. Alles wat ik thuis heb geleerd over hoe je een renner moet verzorgen, pas ik nu toe op Jurgen. Ik zou hem geweldig tot last kunnen zijn. (Zeurderig stemmetje:) 'Schat, zijt ge nu wéér weg?' 'Moet gij vandaag echt zés uur trainen?' 'Zet de vuilniszakken eens buiten, ik doe hier al zoveel in huis.' Maar ik weet: een coureur moet je niet behandelen als een gewone man. Na het ontbijt gaat Jurgen ofwel trainen, ofwel in de zetel liggen. En dan moet ik de tafel afruimen en hem nog een koffietje brengen ook. Maar die vijf minuten extra rust levert hem misschien net die fractie meer energie op die hij straks in de bergen nodig heeft.

»Mijn ouders zijn gescheiden toen ik zeven was. Ik woonde meestal bij mijn papa, en we deden alles samen: koken, afwassen, strijken... Hij moest alles leren - ah ja, hij was het gewend om niks te doen (lacht). En ik leerde mee. En je weet hoe dat gaat: als je tien bent, wil je vooral alles alléén doen. 'Ik ga wel naar de winkel, papa.' Dan vertrok ik met mijn boodschappenlijstje, en thuis maakte ik zelf het eten klaar.»

HUMO Vond je vader het oké toen je met één van de bekendste wielrenners van het land thuiskwam?

Herygers «Voor mijn papa was het nogal iets: 'Zeg, Fem, dat is wel dé Jurgen, hè.' Ik kan er niet tegen als hij zo doet, dan zeg ik: 'Gij zijt ook wel dé Polle! Dé wereldkampioen veldrijden!' Dan kijkt hij eens en zegt hij: 'Verdorie, je hebt gelijk.' Maar hij verandert niet: papa kijkt gewéldig op naar andere coureurs. Dat maakt hem net zo sympathiek.»

1000 Zonnen (met 'Tour de femme')

Eén | zaterdag 16 juli | 19.35 u.

TOUR 2011

Eén | woensdag 20 juli | 21.35 u.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234