null Beeld

Ronnie O’Sullivan

De meest begiftigde snookerspeler aller tijden, Ronnie O’Sullivan, is niet meer van de jongste, maar als hij zijn dagje heeft, zoals vorig jaar tijdens de finale van het Wereldkampioenschap, kunnen zijn tegenstanders zich maar beter de ballen uit de broek werken, willen ze ook wat frames meepakken. Gaat dat dus vooral zien, binnenkort op het Antwerp Open-snookertoernooi in de Lotto Arena.

Noud Jansen

Hadden we de hele Humo tot onze beschikking, dan zouden we oeverloos kunnen uitwijden over het leven van ‘The Rocket’. Over zijn jeugd als zoon van een Brits-Siciliaans echtpaar dat een seksshop runde in Soho; over zijn steile opgang in de snookerwereld vanaf zijn tiende; over de tijd dat papalief tot achttien jaar cel werd veroordeeld wegens moord; over zijn eerste grote overwinning – het Open Brits kampioenschap – in 1993; over zijn depressies en zijn drank- en drugsmisbruik; over zijn snelste maximumbreak aller tijden in 1997 en zijn eerste van vijf wereldtitels in 2001; over die keer dat hij een referee een kopstoot gaf en die andere keer dat hij een tegenstander vernederde door hem linkshandig te verslaan; over de juridische trubbels met zijn ex-vrouw (inzet: het hoederecht over hun jonge kinderen Lily en Ronnie jr.) en over het prille geluk met zijn nieuwe liefde, actrice Laila Rouass.

Maar om te beginnen vragen we hem op de man af: ‘Hoe gaat het ermee?’

Ronnie O’Sullivan «Met mij gaat het behoorlijk oké, bedankt. Een beetje verkouden, maar verder geen klachten. Life’s good, man.»

HUMO Jammer wel dat je vorige week in China verloren hebt tegen Liang Wenbo.

O’Sullivan «Ach, ik zit er niet zo mee in. Liang speelde een goeie partij, en ik had mijn dagje niet: kan gebeuren. Tiger Woods en Roger Federer verliezen ook weleens, hè? Zelfs Usain Bolt wint niet iedere race. Je kunt nu eenmaal niet altijd winnen, tenzij je Vettel heet. Maar die heeft een betere auto dan de rest, dus dat telt niet.

»Weet je, tegenwoordig speel ik vooral nog om me te vermaken. Wat heb ik nog te bewijzen? Ik heb meer bereikt dan ik ooit voor mogelijk had gehouden toen ik jong was; waarom zou ik nog wakker liggen van een verloren partij meer of minder? Soms denk ik weleens: ‘Kom op, laat ik Stephen Hendry’s record aanvallen en voor acht wereldtitels gaan.’ Maar als ik eerlijk ben, zie ik dat mezelf niet meer doen. Met mijn 37 jaar ben ik nu al de oudste wereldkampioen sinds Ray Reardon in 1978. De kans is klein dat ik er nog drie wereldtitels zal kunnen bijdoen: op mijn leeftijd zou ik zo stilaan op de terugweg moeten zijn. Mijn motivatie is ook niet zo groot meer als vroeger. Minder belangrijke toernooien, zoals volgende week in Antwerpen, doe ik nog wel graag: je pot een paar ballen en dolt wat met je collega’s, en daarna mag je weer naar huis, met of zonder trofee – dat is gewoon fun. Maar een groot toernooi zoals het WK is iets heel anders: de sfeer is er veel meer gespannen, en het kost bloed, zweet en tranen om er te winnen. In deze fase van mijn leven heb ik daar gewoon minder zin in. Ik train ook maar twee of drie uur per dag meer, waar ik vroeger trouw mijn vijf uur afwerkte.

» Echt waar, ik ben serieus aan het overwegen om de handdoek in de ring te gooien.»

HUMO Dat heb je al vaker gezegd.

O’Sullivan «Ja, maar dit keer meen ik het. Wat voor toekomst is er voor mij nog weggelegd? In China heb ik een linkshandig joch van zestien aan het werk gezien (Zhao Xintong, red.): ik weet zeker dat ik over twee, drie jaar met geen mogelijkheid nog van ’m zal kunnen winnen. Man, dat gastje speelt pakken beter dan ik of Stephen Hendry of John Higgins op die leeftijd.

»Achteraf sprak ik iemand van de Chinese snookerbond aan: ‘Wat een talent, die jongen wordt zeker ooit wereldkampioen!’ ‘We hebben er eentje die nog beter is,’ zei die vent me, ‘en die jongen is veertien.’ Ik dacht: ‘Shit man, mijn tijd om in te pakken is gekomen’. In China heb je letterlijk dozijnen van die little fellows rondlopen: je bek valt open als je ze ziet spelen. Ik garandeer je: over tien jaar zullen zeven van de tien beste spelers ter wereld Chinezen zijn.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234