null Beeld

'Roodkapje met een geweer over haar schouder?'Dokter De zeulder lacht er niet mee

Hugo Matthysen

De Amerikaanse National Rifle Associaton zet iets nieuws in om haar boodschap kracht bij te zetten: op hun website staan gezinsvriendelijke versies van oude sprookjes, waarin de hoofdpersonen gewapend zijn. Hans en Grietje, die het bos in worden gestuurd omdat vader en moeder hen niet meer kunnen voeden, gaan in het verbeterde verhaaltje op jacht. Ze knallen wat wild omver en op het einde wordt de heks door een gewapende militie achter slot en grendel gestoken. Ook Roodkapje trekt met een geweer over haar schouder naar grootmoeder. Is dat wel pedagogisch verantwoord? We vroegen het aan de Grote Opvoeder.

'De zeven dwergen zaten net te vergaderen over geweldloos verzet'

Dr. Koen De Zeulder «Het vernieuwen van sprookjes is een heikele zaak. Neem dat huisje van die grootmoeder. Vermits daar een wolf rondloopt, staat dat bouwsel waarschijnlijk in een natuurgebied. Is dat wel legaal? En ook bij het bewapenen van Roodkapje kun je vragen stellen. Vijf jaar geleden kwam Chris Dusauchoit – die alle wilde dieren persoonlijk kent – in het nieuws omdat hij in de Ardennen een wolf had gezien. Dat bleek achteraf een verdwaalde Mechelse scheper te zijn. Je kunt niet verwachten dat een kind in één oogopslag het verschil ziet.»

HUMO In het verhaal heeft ook de grootmoeder een geweer.

De Zeulder «Ja! Geef zo’n beverig oud mens – totaal bijziend en met een drankprobleem – maar wat schiettuig. Dat is om moeilijkheden vrágen.»

HUMO Heeft de grootmoeder een drankprobleem?

De Zeulder «De aanhef van het sprookje wordt vaak onder tafel geveegd. De moeder van Roodkapje zegt: ‘Ga eens gauw naar grootmoeder met een stuk koek en een fles wijn. Want ze voelt zich niet goed.’ Dat spreekt boekdelen. Dat mens eet nog nauwelijks, en als die fles wijn er niet binnen het half uur is, krijgt ze ontwenningsverschijnselen. Dát is de reden waarom het kind dwars door een bos wordt gestuurd waarin een wolf rondloopt.

»Als de NRA dat sprookje steekhoudend had willen moderniseren, dan had de moeder moeten zeggen: ‘Roodkapje, grootmoeder woont illegaal in een natuurgebied, maar we hebben gelukkig een appartementje voor haar gevonden boven een nachtwinkel. Ideaal voor een drankzuchtige bejaarde.’ Dat is pas een happy end.»

HUMO Ze hebben ook het verhaal van Sneeuwwitje aangepast. Hoe vond u dat?

De Zeulder «Ook dat heb ik kritisch gelezen, en ik vond het geslaagd. De beste scène is die waarin een middelbare scholier met een automatisch geweer voor de schoolpoort staat, tegenover veertig medestudenten die ook allemaal gewapend zijn. De scholier kiest eieren voor zijn geld en vlucht het bos in. Daar begint hij op de zeven dwergen te schieten, die net zaten te vergaderen over geweldloos verzet. Die dwergen zijn kinderen van mei 68’ers. Hun groeiachterstand is te wijten aan het macrobiotische dieet dat ze moesten ondergaan. En dat is hun geluk, want de dolle schutter slaagt er niet in hen te raken: de doelwitten zijn te klein. Er wordt fijntjes opgemerkt dat die domme jongen heeft verzuimd een cursus te volgen bij de National Rifle Association. En dan komt Sneeuwwitje op de proppen, die de woeste adolescent neutraliseert met een handgranaat.»

HUMO En de heks?

De Zeulder «Die komt een paar weken later langs, met een kalasjnikov. Maar die slimme dwergen hebben inmiddels een poort met een metaaldetector geïnstalleerd. Ze rollen over de grond van het lachen als ze die heks knarsetandend van woede rechtsomkeer zien maken, waarna ze gefrustreerd een paar magazijnen leegschiet op wat vogeltjes en een bijennest.»

HUMO Hebt u zelf een wapen in huis?

De Zeulder «Nee. Ik heb boven de voordeur een bewakingscamera hangen, waarvan de lens is afgeplakt met tape. Een ervaren inbreker ziet dat meteen en denkt: ‘Oei, de concurrentie is hier al langs geweest. We kunnen beter een ander adresje proberen.’ Ik heb nog nooit problemen gehad, de achterdeur hoeft niet eens op slot.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234