null Beeld

#MeTooRose MgGowan

Rose McGowan, de vrouw die Harvey Weinstein ten val bracht. 'Hij wil me gek maken, zodat ik zelfmoord pleeg. Dat zal niet gebeuren'

Exact twaalf maanden geleden onthulde Rose McGowan (45), vooral bekend van de tv-serie ‘Charmed’, dat filmproducent Harvey Weinstein haar en zeven andere vrouwen geld had gegeven om te zwijgen over vermeende seksuele aanrandingen.

decca aitenhead

Nu probeert hij haar financieel te ruïneren, maar McGowan is niet van plan te zwichten: ‘Hij wil me gek maken, zodat ik zelfmoord pleeg. Maar dat zal niet gebeuren.’

Na de onthullingen werden wereldwijd honderden mannen afgeschilderd als roofdieren en verkrachters, en verloren ze hun baan. Het bekendste gezicht is Kevin Spacey, maar recent nog moest Bill Cosby, ooit de favoriete daddy van heel Amerika, naar de gevangenis. De eerste beroemdheid van die categorie, en ongetwijfeld niet de laatste. Actrices als Gwyneth Paltrow en Salma Hayek kwamen naar buiten met getuigenissen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar als één stem eruit springt in het #MeToo-debat, is het wel die van Rose McGowan.

De actrice werd geboren in de sekte Children of God, waarvan de leden in polygamie leefden. In haar tienerjaren liep ze weg van huis en zwierf ze dakloos rond. Ze belandde in L.A., waar ze het anorectische speeltje van een drugsverslaafde werd. Haar volgende vriendjes waren geen haar beter, maar met haar eerste rolletjes in de filmwereld kon ze genoeg geld sparen om een stekje voor zichzelf te huren. Ze stond aan het begin van een veelbelovende carrière, toen haar manager haar voorstelde aan Harvey Weinstein. Ze ontmoette hem in zijn hotelkamer, en daar heeft hij haar verkracht, zegt ze.

Ze belandde op de zwarte lijst van de filmindustrie, maar ze kon toch een rol in ‘Charmed’ bemachtigen. Toen ze als één van de eerste vrouwen Weinstein van verkrachting beschuldigde, zou hij voormalige agenten van de Israëlische geheime dienst Mossad de opdracht hebben gegeven om haar te schaduwen en het manuscript van haar autobiografie te stelen. Die is in januari van dit jaar toch verschenen.

Later zou haar manager zich van het leven beroven, en de familie gaf McGowan er de schuld van. Zelf staat ze terecht omdat ze bij een controle cocaïne bij zich gehad zou hebben – een valstrik van Weinstein, beweert ze zelf.

– Je beschrijft in je autobiografie de filmindustrie als een ‘walgelijke wereld waarin feminisme niet bestaat’, waarin actrices als vanzelfsprekend worden vernederd en misbruikt.

ROSE MCGOWAN «Mannen regisseren 96 procent van alle films, en zij vormen het bewustzijn van het publiek met hun kijk op de wereld. Die mannen zijn alleen in vrouwen geïnteresseerd als ze fuckable zijn. Zoals goudvissen zich niet bewust zijn van het water waarin ze leven, hebben wij allemaal onbewust het vrouwelijke ideaal van de Hollywood-starlet met het fuck me-kapsel en de maten van een barbiepop in ons opgenomen. En ik kan het weten. Ik heb eraan meegeholpen.»

– Jij wilt Hollywood boycotten?

MCGOWAN «Die films vergiftigen onze geest. Als mensen dat echt zouden inzien, zouden ze door het lint gaan.»

– Je plaatst Hollywoodfilms op hetzelfde niveau als kinderporno: wie ernaar kijkt, is medeplichtig aan de mishandeling van actrices.

MCGOWAN «Zo is dat. Ikzelf kijk gewoon níét meer naar films. En ik zweer dat ik nooit meer zal acteren.»

– Je krijgt wel opvallend weinig steun van andere vrouwen in de filmindustrie.

MCGOWAN «Het zijn losers. Hoe valt anders te verklaren dat ik een award van mannenblad GQ heb gekregen en dat geen enkel vrouwenmagazine of vrouwenorganisatie me heeft gesteund? Ik ben niet uitgenodigd op campagnelunches van #MeToo of op brunches van slachtoffers. En ik wil ook niet gaan, want het is allemaal bullshit. Het is één grote leugen, zodat ze zichzelf beter kunnen voelen.

»De Trump-kiezers mogen het over alles bij het verkeerde eind hebben, maar ze haten Hollywood omdat het vol valse liberalen zit, en daar hebben ze voor 100 procent gelijk in. Het is één grote rotzooi, en diep vanbinnen weten ze dat daar ook wel.»

– Meryl Streep zegt dat ze nooit iets over Weinsteins seksuele vergrijpen heeft gehoord.

MCGOWAN «Dat is simpelweg onmogelijk. Hij heeft meer dan waarschijnlijk duizenden slachtoffers gemaakt. Als iemand zo’n appetijt heeft, zou ik denken dat honderden van die vrouwen ooit hun verhaal zullen doen.»

– De vrouw van Weinstein heeft in een interview in Vogue gezegd dat ze dom is geweest. Klonk ze geloofwaardig?

MCGOWAN «Nee. De Amerikaanse editie van Vogue is weerzinwekkend. Ze zouden zich dood moeten schamen.»

– Misschien mijden andere #MeToo-vrouwen jou omdat ze vrezen dat ze door jouw woede minder publieke steun zouden krijgen.

MCGOWAN «Mijn woede is gerechtvaardigd. Vrouwen hebben het recht om kwaad te zijn, maar ze worden meteen ‘labiel’ genoemd. Maar als je je in die situatie bevindt, wil je het op den duur niet meer verdringen.»

'Ik hoop dat iedereen die valselijk wordt beschuldigd, vrijgesproken zal worden. Maar ik denk niet dat het er zoveel zijn’ Beeld
'Ik hoop dat iedereen die valselijk wordt beschuldigd, vrijgesproken zal worden. Maar ik denk niet dat het er zoveel zijn’

– Op de US Open moest Serena Williams het ontgelden toen ze in discussie ging met de scheidsrechter. ‘Een vrouw mag maar de helft doen van wat een man mag,’ zei ze achteraf.

MCGOWAN «Toen ik haar bezig zag in de finale, dacht ik bij mezelf: go, Serena

– Maar ze werd wel gestraft. Is het dan niet beter om op strategische momenten te zwijgen?

MCGOWAN «Ik denk dat ik op mijn manier toch al veel heb bereikt. Het aardige meisje spelen heeft ons, vrouwen, niet ver gebracht, hè.»

– Sommige vrouwen, vooral van de oudere generaties, vinden dat #MeToo onschuldig geflirt onmogelijk maakt.

MCGOWAN «Hoeveel lol hebben die vrouwen dan wel gehad? Hoeveel pret hebben ze écht gehad? Ik zie dat niet als onschuldig flirten, maar als vernederd worden. Ze maken zichzelf maar wat wijs, omdat het op die manier makkelijker is om door het leven te gaan. Veel van die vrouwen zouden anders de harde feiten onder ogen moeten zien, en dat kunnen ze niet, want ze weten niet hoe ze die moeten verwerken.»

– Toen Oprah Winfrey eerder dit jaar enkele #MeToo-activistes interviewde, had ze het over vergiffenis, en wanneer de tijd daar rijp voor zou kunnen zijn.

MCGOWAN «Fuck die vergiffenis. Daar kan geen sprake van zijn zolang het allemaal nog aan de gang is. Dat is een strategie van die oudere generatie. Weet je wat? Ik ga me niet vastpinnen op een timing, en val er ook de andere slachtoffers niet mee lastig. Het is een manier om mensen het zwijgen op te leggen. Er wordt van ons verwacht dat we ons bevallig en gracieus gedragen, maar die mannen hebben zich niet zo gedragen tegenover ons. Vergiffenis? Misschien als ik 80 jaar ben. Als ik er dan zin in heb.»

– Wat zou er moeten gebeuren voor je kunt vergeven?

MCGOWAN «Eerst moet recht geschieden.»

– En wat betekent dat in het geval van Harvey Weinstein?

MCGOWAN «Levenslang. De rest van zijn dagen in de cel, voor alle levens die hij heeft gestolen. Dan zou ik misschien vergiffenis kunnen schenken, maar geen dag eerder.»

– Sommigen argumenteren dat vrouwen zouden moeten kunnen vergeven, niet zozeer om de daders te ontlasten, maar om zichzelf uit de kooi van het slachtofferschap te bevrijden. Lifecoach Tony Robbins zei dat woede niet het beste instrument is om voor jezelf op te komen.

MCGOWAN «Wel, Tony, buig je voorover en laat je eens flink nemen zonder dat je erom hebt gevraagd, en kom me dan iets over slachtofferschap vertellen, oké? Jij bent een steenrijke blanke man, en ik vermoed dat jij nog nooit op die manier het slachtoffer bent geweest.»

– Het #MeToo-debat heeft een nieuwe dimensie gekregen, nu blijkt dat ook onschuldige mannen aan de schandpaal worden genageld. Nevenschade in de strijd tegen het patriarchaat, zeggen activistes. Maar volgens anderen zijn ze dan even erg als de daders, als het niet langer om rechtvaardigheid gaat.

MCGOWAN «Dat is een lastige kwestie. Dit hebben we nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid gezien. Ik hoop dat iedereen die valselijk wordt beschuldigd, vrijgesproken zal worden. Maar ik denk niet dat het er zoveel zijn. Volgens mij zouden er juist méér zaken boven water moeten komen. Ik ken in ieder geval nog veel mannen die de ene grote onderscheiding na de andere krijgen, terwijl iedereen wéét dat het roofdieren zijn. Maar het is niet mijn verhaal, dus ik mag het niet vertellen.»

– Jij hebt er jaren over gedaan om uit te denken hoe je jouw verhaal het best zou brengen.

MCGOWAN «Nadat ik was verkracht, heb ik die rol in ‘Charmed’ aangenomen omdat ik wist dat de serie populair zou worden. Ik zou er beroemd genoeg door worden om de krantenkoppen te halen als ik mijn verhaal over Weinstein en Hollywood naar buiten zou brengen. (Droog) Ik heb niet aan die reeks meegedaan omdat ik eens met kabouters wilde spelen, hè. Het was een twintigjarenplan.»

– Jij hebt het pad geëffend. Voel je je nu in de steek gelaten door al die vrouwen die blijven zwijgen?

MCGOWAN «Nee, ze hoeven het niet te doen van mij. Ze zien wat er met mij is gebeurd, en met andere vrouwen die hun stem hebben laten horen, en misschien laten ze alles liever bij het oude, want het legt beslag op je hele leven.

»Ik ben wel erg trots op de vrouwen die de Amerikaanse rechter Brett Kavanaugh onlangs hebben beschuldigd van seksueel misbruik. Ik weet wat zij nu moeten doorstaan. (Zwijgt even) Ik heb er veel voor opgegeven. Ik heb ervoor gekozen geen kinderen te krijgen, omdat ik wist dat ik dit gevecht moest voeren. Zoiets kun je niet als je een kind hebt. Dat zou veel te gevaarlijk zijn.»

– Je bent dus bewust kinderloos omdat je Weinstein van zijn voetstuk wilde halen?

MCGOWAN «Precies.»


Bijna blut

In augustus raakte bekend dat een andere vrouw die een klacht tegen Weinstein had ingediend, Asia Argento, met een minderjarige acteur geslapen zou hebben. Haar partner, wijlen chef-kok Anthony Bourdain, zou de acteur een bedrag met zes cijfers betaald hebben om de zaak in der minne te regelen. Ook Bourdain is intussen uit het leven gestapt, zoals de manager van Rose McGowan.

In de week nadat Argento van seks met een minderjarige was beschuldigd, verspreidde McGowan een verklaring waarin ze beweerde dat Argento haar schuld had toegegeven in sms’jes aan Rain Dove, de partner van Rose. ‘Doe wat moet,’ bezwoer ze Argento in de open brief. ‘Wees eerlijk. Wees zoals je had gewenst dat Harvey was geweest.’ Argento dreigde met een proces, en McGowan heeft zich publiekelijk verontschuldigd: ze heeft de sms’jes ‘verkeerd begrepen’.

MCGOWAN «Ik kon moeilijk anderen aansporen om te getuigen, en zelf niets doen als ik bijna medeplichtig was.»

– Asia Argento heeft haar aanklacht tegen jou laten vallen, maar de rechtszaak over je cocaïnebezit kost je handenvol geld. Je hebt zelfs je huis moeten verkopen.

MCGOWAN «Ik heb ook het geld van mijn pensioenspaarfonds opgevraagd, want ik had niets meer. Weinstein wil me financieel op de knieën krijgen, daar ben ik zeker van. Die zaak heeft me al 200.000 dollar gekost, en de advocaten hebben nog niet eens gepleit. Niemand heeft me tot dusver aangeboden om te helpen. Als actrice verdien je maar een kwart van wat je mannelijke collega’s krijgen, dus ik weet niet waar ik het geld nog vandaan moet halen. Met het geld dat ik met ‘Charmed’ heb verdiend, heb ik vooral de doktersfacturen van mijn vader betaald.»

– Wat was voor jou het zwaarste moment van het voorbije jaar?

MCGOWAN «Toen ik eerder in de boeien werd geslagen dan mijn verkrachter. Ik wilde me op de grond laten vallen en het uitschreeuwen, maar ik wist dat ik dan niet meer zou kunnen stoppen. Ik heb ook bewust alle zelfmoordgedachten verdrongen, want dat is wat Weinstein wil: hij probeert me gek te krijgen. Maar dat zal ik nooit laten gebeuren.»

– Waar trek je je aan op?

MCGOWAN «Kunst scheppen houdt me mentaal op de been. ’s Nachts vlam ik door de straten van L.A., en één keer per maand ga ik racen op een circuit in Palm Springs. Dat maakt me helemaal zen. Wanneer je met 200 kilometer per uur over het asfalt raast, kun je niet piekeren.

»Maar maak je geen zorgen, ik vind mezelf één van de evenwichtigste persoonlijkheden die ik ken, alle omstandigheden in acht genomen. Als iemand het recht zou hebben om te gaan flippen, zou ik het wel zijn. Maar ik flip niet.

»Alle stress heeft me wel vijf jaar van mijn leven gekost. En ik heb nu ook een bult van bijna 10 centimeter op mijn rug. #MeToo heeft zijn tol geëist. Ik heb veel last van maagkrampen gehad, en ik had ook iets aan mijn huid, maar een vakantie van zes weken in Italië heeft me erbovenop geholpen.»

'Als Weinstein een levens­lange celstraf krijgt, zou ik misschien vergiffenis kunnen schenken. Maar geen dag eerder.‘’ Beeld
'Als Weinstein een levens­lange celstraf krijgt, zou ik misschien vergiffenis kunnen schenken. Maar geen dag eerder.‘’

– Wie draagt er zorg voor jou?

MCGOWAN «Rain doet dat heel goed, maar ik heb al zo lang mijn eigen boontjes gedopt, dat ik me best alleen kan redden.»

– Welke ambities heb je nog?

MCGOWAN «Ik wil mensen bewuster maken. We mogen het niet alleen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en verkrachtingen hebben. Neem nu de regels die we geacht worden te respecteren in de samenleving: die hebben wij niet uitgevonden.»

– Welke regels?

MCGOWAN «Alles wat met godsdienst te maken heeft. Of het feit dat je als vrouw niet boos mag zijn. Of de ideeën waarmee mannen worden grootgebracht: zij zijn sterk en superieur.

»Eigenlijk is het geen cadeau om met een knap gezichtje geboren te worden. Als actrice moest ik altijd een Betty Boop-karakter neerzetten, het was één gigantische grap. Ik zie mezelf meer als een agitator en filosoof, een activiste en een kunstenares.»

– Zou je ooit een carrière in de politiek overwegen?

MCGOWAN «Ja, absoluut! En ik zou me aansluiten bij de Republikeinen. Om de mensen op stang te jagen. Laatst heb ik voor Hillary Clinton gestemd, maar dat zou ik nooit meer doen. Het lijkt me onmogelijk dat ze de waarheid over Weinstein niet gekend zou hebben.»

– Je lijkt me op dit moment niet bepaald ongelukkig te zijn.

MCGOWAN «Ik ben al ongelukkiger geweest (lacht). Maar ik geniet nu van een vrijheid die ik nooit eerder heb gekend. Ik heb lang naar dit moment toegewerkt. Wat er nu zal volgen, weet ik niet.»

– Is alles volgens plan verlopen?

MCGOWAN «Het is precíés gegaan zoals ik had gehoopt. Ik wilde aantonen dat, als je de macht onthoofdt, je alles aankunt.»

© The Sunday Times

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234