null Beeld

Roy Orbison - The Soul of Rock and Roll

Zet ons in een willekeurige karaokebar (o godsgruwel!), laat ons daar met om het even wie in competitie treden terwijl het beste van Roy Orbison over de beeldschermen rolt, en weet: onze interpretaties van 's mans legendarische tranentrekkers zullen alle andere moeiteloos overtreffen! Ja, ook die van Dimitri Verhulst (zie zijn podselectie elders in Humo) en andere Grote Fans.

Charlie Poel

Om maar aan te geven dat wij 'Only the Lonely', 'Ooby Dooby', 'In Dreams', 'Crying', 'Running Scared', 'Oh, Pretty Woman' en de twaalf andere liedjes op 'For the Lonely: 18 Greatest Hits' grijsgedraaid hebben, intussen rats vanbuiten kennen en desgewenst te allen tijde met gepast inlevingsvermogen kunnen vertolken, de onafscheidelijke Big O-zonnebril op de neus.

Doe bij die verzamel-cd nog de indrukwekkende comebackplaten-met-sjiek-volk 'Mystery Girl' en de cd/dvd 'Black & White Night' en de beide Traveling Wilburys-platen (zijn hobbygroepje met Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne en Tom Petty), plus nog wat klein grut op diverse Sun Records-compilaties, en tot daar reikt onze Roy Orbison-kennis en -mediatheek.

Reikté, want om de twintigste verjaardag van zijn dood op 6 december te herdenken is er nu de box 'The Soul of Rock and Roll'. Inhoud: vier tjokvolle cd's (107 songs) die voor het eerst vier decennia en de verschillende platenlabels overspannen - een compleet carrièreoverzicht, samengesteld door zijn weduwe Barbara; een onderhoudend en rijkelijk geïllustreerd cd-boek (met laudatio's door de allergrootsten: Bono, Lemmy, Bruce Springsteen, Mick Jagger, Tom Waits, Chuck Berry, Glenn Danzig, Tom Petty...); en zes prentkaarten met facsimile's van naïeve tekeningen van de hand van de jonge Roy.

Die box is een godsgeschenk! En dat zult u zoon Roy Kelton Orbison Jr. - die de liner notes schreef - niet horen weerleggen: hij houdt hardnekkig vast aan de hoofdletter 'H' als hij het over Hem heeft, alsof het God zelve betreft. Zover willen wij het niet drijven, maar dichter bij God raakt men niet. Hoe De Stem en De Snik in de loop der jaren gevormd zijn door rampspoed - zijn vrouw Claudette stierf in 1966 in zijn armen na een motorongeval, twee van zijn drie kinderen bleven twee jaar later in de brand die zijn huis in Hendersonville, Tennessee in de as legde, en nog later verloor Orbison in een andere huisbrand zijn hele hebben en houden.

'With Elvis, wearing all black was sexy; with Johnny Cash, wearing all black was cool; Orbison blackness is a bit colder, more blue-black, more lonely,' schrijft Jr. Zo is dat en zo klinkt hij ook.

'The Soul of Rock and Roll' is het verslag van een indrukwekkend parcours, van de rockabilly & doo wop met The Teen Kings en de geboorte van de rock-'n-roll in de Sun-studio's (met Presley, zijn levenslange vriend Cash, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins en producer/platenbaas Sam Phillips) via de gouden popjaren tot de comeback in de jaren tachtig, toen men van Springsteen tot Costello en Bono over mekaars voeten struikelde om aan Zijn zijde te mogen vertoeven.

'Roy Orbison was weergekeerd, het geluk wenkte, de toekomst kwam ons daadwerkelijk toe,' besluit Dimitri Verhulst hoopvol het hoofdstuk 'Alleen de allenen' in 'De helaasheid der dingen'. Het is vandaag niet anders.

Stop de zoektocht naar het geschikte sinterklaas- of eindejaarscadeau: The Big O is er voor alle leeftijden, geslachten en gezindten. (Ook beschikbaar in enkele cd-versie: 'The Best of The Soul of Rock and Roll').

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234