null Beeld

Royalty: Beklimt Prins Filip in 2013 de troon?

In 'Questions à la Une', een documentaireprogramma van de RTBF, werd vorige week een ongenadig portret van prins Laurent geborsteld. Du jamais vu.

Jan Antonissen

Omdat bezwarend materiaal van het koninklijk huis de Franstalige openbare omroep haalde, én omdat in één moeite door ook kroonprins Filip ter discussie werd gesteld als opvolger van koning Albert.

Franstalige opiniemakers echoden, twintig jaar na datum, de historische woorden van hofmaarschalk Herman Liebaers: 'Hij kan het niet, hè.' Heeft Filip ook in het zuiden van het land een probleem?

Herman De Croo(Open VLD), ondervoorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, heeft de documentaire nog niet gezien, maar hij weet wel dat veel mensen een verkeerd beeld van de man hebben.

Herman De Croo «In gezelschap kan Filip behoorlijk guitig uit de hoek komen. Hij heeft niet de gulle jokes van zijn vader, hij is meer onderkoeld en flegmatiek. De Britse stijl, zeg maar.

»Hij vergelijkt zichzelf wel eens met prinsCharles, die ook al jaren op de troon wacht: 'Charles is de oudste van de club.'

»Maar als u mij vraagt of Filip het kan, antwoord ik: 'Ja, ik denk het wel.' Vijftien jaar geleden zou ik dat niet gezegd hebben, toen was het nog te vroeg.»

HUMO Filip heeft geen contact met de toppolitici van vandaag, zei Frédéric Deborsu op de RTBF.

De Croo «Toen Albert nog kroonprins was, had hij ook geen contact met de partijvoorzitters. Dat is de traditie in ons land: de kroonprins praat niet met toppolitici. Dat doet hij pas als hij koning is.»

HUMO Ook de verhouding tussen Albert en Filip is niet al te best.

De Croo «Dat zou ik met een korreltje zout nemen. Filip is anders, zoals zonen nu eenmaal anders zijn dan hun vader. Ik heb ook een zoon in de politiek: Alexander – hij legt zijn eigen accenten.

»Maar bon, ik zeg dikwijls tegen Albert dat ik jaloers op hem ben: 'U kunt zich in dertig seconden verkopen.' Dat is een formidabel talent van hem, hè: hij heeft direct contact met de mensen. Filip is meer gereserveerd.»

Beklimt Prins Filip in 2013 de troon? - deel 2

Ook Paul baron Buysse, ex-voorzitter van het Prins Filip Fonds, bespeurt geen vuiltje aan de lucht. De dag is niet meer veraf dat Filip koning wordt, zegt hij.

Paul Buysse «Er is geen schaduw van een mogelijkheid dat Filip níét de opvolger van Albert zou zijn. Dat is grondwettelijk zo geregeld, er is een politieke consensus, de kwaliteit van de mensen die hem omringen is van koninklijk niveau, en het Huis van de Hertogen van Brabant is speciaal voor hem weer opgericht.

»Toen de koning van de operatie aan zijn neus herstelde, heeft Filip ook alle taken van hem overgenomen: hij heeft op 11 november kransen voor de gesneuvelden neergelegd, en hij heeft onze troepen uit Afghanistan ontvangen. Zoals de kaarten nu liggen, is er niks waarover hij zich zorgen zou moeten maken.

»Filip doet het ook almaar beter op internationale handelsmissies, daar is iedereen het over eens. Alleen al het feit dat wij over een kroonprins beschikken, is een gewéldig pluspunt voor onze ondernemingen in het buitenland. Dat heb ik vorige maand zelf ervaren in China, als voorzitter van Bekaert. We hebben daar zestien fabrieken.

»Wel, dankzij de prins zijn ginds deuren voor me opengegaan die anders altijd gesloten zijn, ook al ben ik ereburger van twee Chinese steden. Zelfs de vicepresident van de volksrepubliek heeft ons ontvangen!

»Een koning of een prins in je gevolg is een onwaarschijnlijke zakelijke troef. Maar moeten we de koning daarom in de toekomst meer macht geven? Ik dacht het niet. Ik geloof sterk in het beeld van de holding België die de regio's als dochterondernemingen zoveel mogelijk vrijheid gunt.»

HUMO Maar stilaan lijken steeds meer Belgen in de beide landsdelen ervan overtuigd dat Astrid het beter zou doen dan Filip. In 'Questions à la Une' werd nagegaan hoe dat praktisch zou moeten worden geregeld, met Astrid als regente.

Buysse «Astrid is een buitengewoon vriendelijke en innemende vrouw, en haar man Lorenz is intelligent. Uiteraard gaan er stemmen voor hen op. Maar weet u: elk lid van de koninklijke familie heeft zijn eigen fanclub, die bij officiële gelegenheden bloemekes, beerkes en tekeningen komt overhandigen.

»Ik heb zelfs meegemaakt dat ze voor een grieperige Filip een bouillonsoepje met extra veel geneeskrachtige kruiden hadden klaargemaakt. Hallucinant, maar wel heel lief. Sorry, maar zo'n lobby voor één lid van de koninklijke familie is niks speciaals. Mensen die Astrid op de troon willen, hebben niet het gewicht dat ze zichzelf toekennen.»

De Croo «De lobby voor Astrid is niks nieuws. Door de afschaffing van de Salische wet kan een vrouw op de Belgische troon zitten. Maar dat Astrid nu Filip zou verdringen, is baarlijke nonsens. De voorbereiding van de prins verloopt bijzonder voorspoedig.

»Hij wordt héél grondig klaargestoomd: tijdens de kantooruren spreekt hij tegenwoordig uitsluitend Nederlands. Ik ben er gerust op: Filip wordt de volgende koning, tenzij hem een katastroof overkomt.»

Beklimt Prins Filip in 2013 de troon? - deel 3

HUMO Wanneer geeft Albert de scepter door?

De Croo «Dat zal hij niet zo snel doen, tenzij hij zijn drive verliest of door grote gezondheidsproblemen wordt geplaagd: Albert is er de man niet naar om in een rolstoel naar de troon te rijden.

»Op dit moment is er geen reden om over zijn opvolging te spreken: Albert is bijzonder kwiek voor een man van 77. Hij is nog altijd bij de pinken.»

HUMO Hoelang blijft hij nog aan?

Buysse «We zullen binnenkort allemaal langer moeten werken, en dat geldt ook voor onze vorst. Maar je kunt niet van hem verlangen dat hij ook op zijn tachtigste nog het land zou regeren. Dat is niet menselijk.»

HUMO Over twee jaar geeft hij de kroon uit handen?

Buysse «Geen commentaar.»

Een kleine enquête in de koninklijke coulissen wijst uit dat dit het meest waarschijnlijke scenario is: de regering-Di Rupo houdt volgend jaar stand, de staatshervorming vindt plaats, de gemeenteraadsverkiezingen in het najaar veroorzaken geen aardverschuiving, en de monarchie wordt herleid tot een zuiver protocollaire aangelegenheid.

In het voorjaar van 2013 zou Filip I dan de troon bestijgen als de nieuwe koning der Belgen, en voor de rest van zijn leven lintjes mogen knippen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234