null Beeld

Royalty


Gerard Reve heeft er deze week geheel onbewust voor gezorgd dat ik nog eens naar 'Royalty' heb gekeken, het gastprogramma van Laken. De uitdijende gezelligheidsmens Dehaene monkelde laatst in 'Alles komt terug' dat 'Royalty' vermoedelijk het enige Vlaamse televisieprogramma is waar onze vorst tijd voor uittrekt.

Redactie

(De inleiding verwijst naar een relletje rond de Prijs der Nederlandse Letteren, die Gerard Reve in 2001 won. Koning Albert weigerde die uit te reiken omdat Reves partner, Joop Schafthuizen, verdacht werd van pedofilie.)

'200'

Die schrijvers die laatst met z'n vijftigen halvelings eisten dat Anciaux junior een beetje ontslag zou nemen omdat hij op eigen initiatief Albert Twee voor ongewenste betasting had willen behoeden, maakten in hun bibberige protest gewag van de eer en het prestige waar Gerard Reve naast greep: 'Het protocol dat de politiek op het hoogste symbolische niveau de Prijs der Nederlandse Letteren uitreikt, maakt hem tot de belangrijkste in het taalgebied. Niet het geld dat eraan verbonden is.' Ik krijg een scherper idee van eerbetoon bij een mooie som gelds, zonder poespas overgemaakt, dan bij een protocollair gekroond hoofd dat op het hoogste symbolische niveau nog nooit één regel van je werk heeft gelezen, omdat het 'De Scepter van Ottokar' nog niet is doorgekomen en in z'n vrije tijd liever naar 'Royalty' kijkt. Koninklijke eer lijkt mij typisch iets voor gesneuvelden, al hebben die er, dood en ten eeuwigen dage doof voor het Te Deum, natuurlijk ook geen flikker aan: pun voor de zoveelst keer not intended. Mochten die vijftig schrijvers ook maar één keer naar 'Royalty' hebben gekeken, het had hen vast op andere gedachten gebracht.

Kathy Pauwels, de pronte presentatrice, bevindt zich voor de sfeerschepping telkens weer in een ander kasteel, waar ze omgeven is door erfstukken, gobelins en portretten van voorouders die nog niet zijn verpatst door een adellijke nietsnut van een zoon des huizes die, of het nu jachtseizoen is of niet, keer op keer dienstmeiden zwanger maakt. Geconfronteerd met die feiten kan hij niets anders uitbrengen dan: 'Moi?,' omdat hij in het Frans is opgevoed.

Dit keer openbaarde 'Royalty' de resultaten van een enquête aangaande ons vorstenhuis. Daaruit bleek dat die knakkers zich vooralsnog geen zorgen hoeven te maken: eer zal hier een eskader vliegende schotels in de lucht hangen dan een republiek. Zesentachtig percent van de ondervraagden meenden bijvoorbeeld dat Filip en Mathilde goede ouders zijn. Fijn, maar hoe wéten die mensen dat nu? Waar kunnen ze dat uit afleiden? Toch niet uit een zin als: 'We zijn gelukkig dat het een meisje is. Ik denk dat dat zeer goed is voor België.'

Filip was volgens de publieke opinie 'vriendelijk en bedeesd' en hij zou 'rust en kalmte uitstralen'. Ontegensprekelijk kwaliteiten als zo iemand onverhoeds in je deuropening komt staan. Volgens Pol Van Den Driessche, die namens de diepvriesindustrie sprak, was de prins zelfs 'ontdooid'. Als amateur-ornitoloog - een geheime passie - moest ik eventjes aan de wederopstanding van de dodo denken, al bemoei ik mij voor de rest liever niet met het gedrag van de prins, want eerlijk: ik verwacht niets buitengewoon menselijks van hem, zeker geen naturel, want daar hebben we Laurent al voor. Die kwam helaas niet in deze aflevering van 'Royalty' voor: hij moest deze week kennelijk geen staarten doorknippen op hondententoonstellingen.

Een kluitje ondervraagden vond dat het Nederlands van het prinsenpaar maar comme si comme ça was. Om dat tegen te spreken had men Louis van Raak, mijn favoriete royalty watcher, uit de koninklijke serres teruggefloten. Die zei dat hij al eens een vlot gesprek met Mathilde had gevoerd: 'Je hoort natuurlijk dat ze in het Frans is opgevoed,' maar ondertussen had het populairste lid van ons koningshuis in het bijzijn van Louis toch maar mooi een 'rijke woordenschat' tentoongespreid. Aan de andere kant liep hij niet hoog op met Maxima, bij wie ik, afgaand op mijn instinct, toch veeleer een tango dan een stram menuet in de lendenen zie sluimeren. Luidens Louis studeerde Maxima gauwgauw enkele Nederlandse voorbeeldzinnetjes in vooraleer ze zich onder het volk begaf: 'Zijn dat klompen of hebt u moeilijke voeten?' of 'Bent u naar de kapper geweest of hebt u op een winderige dag de Deltawerken bezocht?' Zo was het makkelijk, volgens mijn favoriete royalty watcher.

'Royalty' mag dan wel een gastprogramma van Laken zijn, toch werd de Nieuwe Vlaamse Alliantie niet over het hoofd gezien, die bij monde van Frieda Brepoels vond dat de koning nog steeds te veel invloed op politieke dossiers heeft. Als bij toverslag verscheen de oude Senelle; met een bezorgd hoofd vond hij dat de 'constitutionele monarchie niet als ondemocratisch mag bestempeld worden'. En als de koning alleen maar zou dienen om linten door te knippen en kransen neer te leggen, dan was de monarchie volgens hem ten dode opgeschreven. Me dunkt zou er juist dán een gouden tijd voor grondwetspecialisten aanbreken, maar Senelle keek liever alsof hij het einde der tijden aan het aankondigen was.

'Royalty' houdt ons ook op de hoogte van het wel en wee in de buitenlandse vorstenhuizen: in Monaco werd de nationale feestdag gevierd, maar prinses Stéphanie was er niet bij. Die had zo te horen iets anders omhanden, in het circus van haar nieuwe vriend, een olifantentemmer van onduidelijke komaf. De oude Grimaldi keek gekweld, maar hij zou moeten beseffen dat zijn dochter evengoed Yvan Heylen tegen het lijf had kunnen lopen in het prinsdom. Koningin Sonia van Denemarken was aan het herstellen van een operatie aan haar linkerknieschijf: als je dát verneemt op een schemerige zondag in de herfst, zonder voorafgaande waarschuwing, dan ben je daar toch even onwel van. Prins Charles was ook gehavend; met een afgedekt oog - hij had er zaagsel in gekregen - sprak hij een gezelschap toe: 'Als je de kranten mag geloven, praat ik al jaren met bomen. Er komt een dag dat je een boom treft die tegenspreekt. Vandaar.' Z'n timing was perfect en het publiek lachte heel anders dan ik doorgaans om óns vorstenhuis moet lachen. Is er leven na het ontdooien? Bij vissticks in ieder geval niet, een enkele afgekeurde partij uit Albanië niet te na gesproken. En dan ben ik verwonderd dat ik niet op het doopfeest word uitgenodigd.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234