null Beeld

Tussen Hemel & Hel

Rudi Vranckx: 'Ik weet meteen wie ik kies als onenightstand: ze is jong, blond en níét onnozel!'

Vandaag in Tussen Hemel & Hel: een oorlogsreporter met artistieke ambities.

Noud Jansen

Zelfmoordaanslagen, massagraven, een granaataanval die hem ei zo na het leven kostte: VRT-journalist Rudi Vranckx heeft het allemaal gezien. Maar als je 'm naar de hel op aarde vraagt, komt er een verrassend doordeweeks huis-tuin-en-keukenantwoord uit de bus.

RUDI VRANCKX «Stel dat Twitter een land zou zijn waarin ik permanent zou moeten ronddwalen, tussen al die mensen die de hele tijd gemeen zijn: zó stel ik me de hel op aarde voor. Twitter, in mijn ogen is dat het inferno van Dante. Goed, ik doe zelf ook aan Twitter, maar enkel om informatie te delen over thema's die we volgen op onze redactie. Maar als je alleen al kijkt naar de verzuurde reacties die dáár soms op komen: man man man. Get a life, denk ik weleens. Vorig jaar hebben we beslist om wie al te racistisch, extremistisch of haatdragend tekeergaat, eruit te gooien. Ook al om onszelf te beschermen: je wordt letterlijk ziek van dat allemaal te moeten lezen.»

HUMO Snel over naar de hemel op aarde dan maar.

VRANCKX «Bij de hemel op aarde stel ik me een zonnig Italiaans terrasje voor. Met enkele goeie vrienden ben ik lekker aan het eten met een fijn wijntje erbij, en we keuvelen over hoe het met de wereld gesteld is. Divertimento!»

HUMO Welk lekker eten mag dat zijn?

VRANCKX «Doe mij bij wijze van primo piatto maar een lichte pasta met courgettebloemen en burrata, gevolgd door een kundig klaargemaakte vitello tonnato. Uiteraard met een glas rode wijn uit mijn eigen wijngaard. Je weet, samen met vrienden van het dorp in Umbrië waar ik al sinds jaar en dag een huisje heb, heb ik een jaar of vijftien geleden een kleine wijngaard voor eigen gebruik aangelegd. Dit jaar heb ik de druiven nog kunnen oogsten, persen en in het vat doen, maar vanwege het reisverbod heb ik het resultaat nog niet kunnen proeven. 'Buonissimo', volgens mijn Italiaanse vrienden: ik hoop dus maar dat er nog iets over zal zijn tegen dat ik daar ben.»

HUMO Heb jij daar in Italië eigenlijk een vriendin?

VRANCKX (lachje) «Ik spreek in de pers niet over mijn relaties. Nooit gedaan en niet van plan om dat te veranderen. Maar ik zal je zeggen: de persoon met wie ik in Umbrië het meest praat, is de man die mijn olijfbomen snoeit, Federico. Een geweldige kerel. Hij heeft jarenlang gewerkt als archeoloog, maar is op zeker moment uit de ratrace gestapt om in een oude borgo, een verlaten plek, oppasser te worden en de olijfgaarden te onderhouden. Sindsdien probeert-ie van alles en nog wat uit: hij heeft saffraan en hennep gekweekt, bijenkorven gehouden en z'n eigen honing gemaakt, noem maar op. Door sommigen in het dorp wordt hij il matto genoemd, de zot, want waarom zou je niet doen wat iedereen wil doen? Maar ik vind het een fantastische mens. Laatst was hij op de gemeenteaktes gestoten van de laatste heksenprocessen, in de 18de eeuw: fascinerend.»

HUMO Bevindt je artistieke zenit zich ook in Italië?

VRANCKX «Ja. In het Umbrische stadje Spello heb je de Baglioni-kapel, een onwaarschijnlijke parel van vroeg-renaissancekunst. De wandschilderingen die de Italiaanse meester Pinturicchio daar gemaakt heeft, van het paradijs zoals de laat-middeleeuwers het zich voorgesteld moeten hebben, zijn werkelijk onovertroffen qua frisheid, perspectief en landschap.

»Maar de laatste jaren ben ik wat veranderd qua artistieke voorkeuren. Vroeger kon ik enkel fijnzinnige, 'schone' kunst appreciëren, maar inmiddels besef ik dat pakweg 'De schreeuw' van Munch óók kunst is. Dat specifieke werk heeft me ook aan het denken gezet.»

HUMO Hoe bedoel je?

VRANCKX «Ik heb nooit de tijd genomen om me anders uit te drukken dan met wat ik doe in mijn werk: boeken schrijven, programma's maken. Maar hoe langer hoe meer heb ik de behoefte om de dingen die ik gevoeld en gezien heb, op een andere, meer directe manier te uiten. Muziek maken zal ik helaas nooit kunnen, dus ik dacht: misschien moet ik leren schilderen. Het is mijn stille ambitie om de waanzin die oorlog heet ooit treffend op een doek te kunnen vastleggen.»

HUMO Lees je graag?

VRANCKX «Ja, maar ik lees een pak minder dan vroeger. Enfin, eigenlijk lees ik meer, maar het zijn flarden. De toevloed van informatie die ik krijg toegestuurd, is tegenwoordig zo groot dat ik altijd maar wat hapjes tot me neem, en zelden tot een echte maaltijd kom. Jammer, want ik mis het. Ik had verwacht dat het er tijdens de lockdown eindelijk van zou komen, dus ik had drie boeken klaargelegd: 'Max, Mischa & het Tet-offensief' van Johan Harstad, 'How Democracies Die' van Steven Levitsky, en 'M. De zoon van de eeuw' van Antonio Scurati, over de opkomst van Mussolini. Maar verdomd: verder dan een hoofdstuk of twee ben ik niet gekomen, omdat er altijd wel weer iets anders te lezen was. 'Sapiens' van Harari (uit 2011, red.): dat was het laatste boek dat me nog eens een groot, wereldomvattend inzicht verschafte. Een opluchting. 't Is allemaal wel min of meer geweten wat hij schrijft, maar het verschil is dat hij een grote lijn biedt.»

HUMO Ben je in januari naar hem gaan luisteren in het Sportpaleis?

VRANCKX «Nee, ik was weg voor een opdracht voor de VRT waar ik echt niet onderuit kon. Ik heb dus ook nee moeten zeggen tegen Canvas: ze vroegen me of ik hem wilde interviewen.»

HUMO Annelies Beck heeft uiteindelijk die opdracht gekregen.

VRANCKX «Weet ik, fijn voor haar (lacht groen).

»Ik heb trouwens sowieso het plan opgevat om mensen zoals Harari te gaan interviewen over hoe zij aankijken tegen wat zich op dit moment allemaal afspeelt in de wereld. Ik kreeg dat idee toen ik een tijdje terug een interview in La Repubblica las met Joseph Stiglitz, winnaar van de Nobelprijs economie, over de wereld na corona. Zulke gedachtegangen, die verder reiken dan de waan van de dag, prikkelen mijn geest. Enfin, voorlopig ben ik nog bezig met het samenstellen van een lijst met namen.»

HUMO Wie staat bovenaan?

VRANCKX «Paus Franciscus. Ik vrees dat het nooit zal lukken om hem te spreken te krijgen, maar hij prikkelt me door zijn intellectuele redeneringen en door zijn gedrag: leading by example. Zijn eerste daad als paus was naar Lampedusa gaan om er de voeten te wassen van enkele migranten. Faut le faire, hè? En met Pasen heeft hij het pestkruis van Rome naar Vaticaanstad laten brengen, en zat hij helemaal alleen op een leeg Sint-Pietersplein te bidden voor de slachtoffers van het coronavirus. Samen met die militaire voertuigen in Bergamo was dat voor mij hét beeld van de crisis.»

HUMO Hoe stel je je het opperste lichamelijke genot voor?

VRANCKX «Hmm (denkt na). Vijftien jaar geleden heb ik nog eens een Tussen Hemel & Hel gedaan. Weet je wat ik toen heb geantwoord?»

HUMO Uit het hoofd zelfs: 'Na een paar weken in het stof en de vuiligheid terug in de beschaafde wereld komen, een warme douche nemen en een koud glas champagne drinken.'

VRANCKX «Verander die champagne door een glas rode wijn en we zijn er. En ik weet niet of het per se onder de term 'lichamelijk genot' valt, maar wat ik ook graag nog eens zou willen doen, is op een klif aan zee zitten en de walvissen vlak onder me zien zwemmen. Ik ben die gedachte beginnen te koesteren toen ik na de financiële crisis van 2008 in IJsland was voor een reeks over Europa. Een magisch land: ik was echt overweldigd door de brute natuur, het prachtig geschakeerde licht en de zuiverheid van de lucht. Op een gegeven moment zijn we gaan varen, en zagen we walvissen in de verte: een onvergetelijk moment. Ik heb toen trouwens ook walvis gegeten: compleet not done natuurlijk, maar ik wilde weten waar het over ging. Niet lekker, het smaakte rot.»

HUMO Nu dan: de vraag waarop je vijftien jaar geleden 'Lisa Bonnet' antwoordde.

VRANCKX «Ik weet meteen wie ik nu zou kiezen als onenightstand: Kayleigh McEnany, de meest recente woordvoerster van Trump. Ze is jong en blond en ze heeft gestudeerd - in Georgetown dan nog, dus ze is niet onnozel - en bij haar aantreden heeft ze verklaard dat ze nooit zou liegen tegen de pers. Als woordvoerster van Trump (lacht luid)! Met haar een nacht doorbrengen, en wat pillow talk voeren over wat er in het Witte Huis allemaal aan desinformatie en leugens geproduceerd wordt: dat is fysiek genot, intellectueel genot, alles bij elkaar.»

HUMO Noem ook eens een Vlaamse schone?

VRANCKX «Ik ken niks van Vlaamse schonen, ik volg dat allemaal niet zo. De laatste die me is opgevallen, is die actrice uit 'The Broken Circle Breakdown', Veerle Baetens, maar hoe oud is die film inmiddels alweer niet? Een jaar of twee geleden heb ik haar trouwens eens in een koffiebar in Leuven gezien, maar ik herkende haar eerst niet omdat ze er zo grungy uitzag. Ze zei vriendelijk goeiendag en ik zei goeiendag terug, maar pas de volgende dag besefte ik wie ze was: 'Verdorie, ik had iets moeten zeggen!' Dus mijn excuses, Veerle. De volgende keer zal ik een babbeltje slaan.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234