Jair Bolsonaro. Beeld Reuters
Jair Bolsonaro.Beeld Reuters

braziliëpopulariteit bolsonaro

Ruim 100.000 coronadoden, maar Bolsonaro is populairder dan ooit

Meer dan 100.000 doden zijn er in Brazilië gevallen door het coronavirus en al maanden komen er dagelijks meer dan duizend sterfgevallen bij. De economie stort in, er spelen talloze schandalen rond de familie van president Jair Bolsonaro en hij heeft slaande ruzie met de rechters van het hooggerechtshof. Maar de Braziliaanse president is nog nooit zo populair geweest als nu, blijkt uit een recente peiling.

Redactie

Sinds zijn aantreden in januari 2019 waren de waarderingscijfers voor de extreemrechtse president nooit zo hoog als nu. In een peiling van het gerenommeerde onderzoeksinstituut Datafolha van afgelopen week gaf 37 procent van de ondervraagden aan Bolsonaro’s beleid ‘goed of heel goed’ te vinden.

Een stijging van vijf punten ten opzichte van juni. Het percentage dat het predicaat ‘slecht of heel slecht’ aan Bolsonaro plakt, daalde met tien punten, van 44 procent in juni naar 34 procent nu. Daarbij vindt 47 procent van de ondervraagden dat de president geen enkele blaam treft voor de meer dan 100.000 doden door het coronavirus in Brazilië.

Hoe kan dat?

Er zijn twee belangrijke verklaringen voor de toegenomen populariteit van de president: een gematigder toon en de financiële corona-noodhulp aan de armste delen van de bevolking.

Ruim 60 miljoen Brazilianen uit de armste inkomensklassen ontvangen gedurende zes maanden zo’n 100 euro per maand, alleenstaande moeders met een gezin het dubbele. De financiële injectie geeft Bolsonaro’s populariteit vooral onder die groeperingen een boost. De steun onder werklozen is in een jaar tijd verdubbeld (van 18 naar 36 procent) en onder de armste inkomensklassen gestegen van 22 procent naar 35 procent.

Het succes van de uitkeringen, drie keer zo hoog als Bolsonaro wilde, is vooral significant in het noordoosten van Brazilië. Daar woont ruim een kwart van de Braziliaanse bevolking (210 miljoen), er is veel werkloosheid en armoede. Veertig procent van de bevolking ontvangt momenteel coronahulp en dat vertaalt zich in de cijfers: 33 procent van de ondervraagden vindt Bolsonaro’s beleid ‘goed of heel goed’ (17 procent een jaar geleden). Waar vorig jaar augustus 52 procent de president totaal afwees, is dat nu nog maar 35 procent.

Het noordoosten is ook een klassiek bolwerk van de door Bolsonaro zo gehate socialistische Arbeiderspartij (PT) van oud-president Lula. Het is de enige regio waar Bolsonaro bij de verkiezingen van 2018 minder stemmen haalde dan zijn tegenstander Fernando Haddad (PT).

Oud-president Lula. Beeld AP
Oud-president Lula.Beeld AP

Stem van de idioot

De financiële noodsteun biedt Bolsonaro electoraal kansen onder groeperingen die niet-traditioneel zijn kiezers zijn. Omdat de coronahulp binnenkort zal worden afgebouwd, heeft Bolsonaro daarom nu zijn zinnen gezet op het sociale programma Bolsa Família, een structurele maandelijkse toelage (15-40 euro, afhankelijk van gezinsgrootte) voor de ongeveer 14 miljoen allerarmste families.

Het programma is het kroonjuweel van Lula en Bolsonaro was er altijd op tegen. ‘De stem van de idioot wordt gekocht via de Bolsa Família’, zei hij er ooit over. Toch wil Bolsonaro het in stand houden, maar met een andere naam (Renda Brasil, Inkomen Brazilië), zodat het niet langer meer wordt geassocieerd met de vroegere president en hij er in de aanloop naar de verkiezingen van 2022 goede sier mee kan maken.

(AD)

Rust

Ook heeft Bolsonaro op advies van zijn adviseurs en enkele ministers in zijn kabinet zijn agressieve toon gematigd. Tot een maand of twee geleden zorgde hij vrijwel dagelijks voor opschudding met felle oneliners. Daarnaast verweet hij het Congres en de rechters van het Hooggerechtshof hem het regeren onmogelijk te maken.

Hij bezocht regelmatig bijeenkomsten van zijn aanhang die opriepen tot ingrijpen van het leger en sluiting van de instituties. De verzoeken tot afzetting van de president stapelden zich op, terwijl het Hooggerechtshof een onderzoek startte naar machtsmisbruik van Bolsonaro.

In het Congres heeft Bolsonaro zich nu ten koste van veel geld verzekerd van steun van de zogenoemde Centrão-middenpartijen. Dat dat ook een keuze is voor partijen en politici die bekendstaan om corruptie en daarmee een einde van zijn belangrijkste verkiezingsbelofte, neemt Bolsonaro voor lief. De samenwerking en bijkomende rust zijn ook goed voor zijn jacht op herverkiezing in 2022.

Bekijk onze trending nieuwsvideo’s:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234