null Beeld

Ruth (22) en Rutger (26), de kinderen van Michel Wuyts

Neen, zegt Rutger Wuyts (26), naar het WK kijkt hij niet. Voetbal kan hem niet boeien: 'Ik heb niet vaak het gevoel dat voetballers echte sportmannen zijn. Wielrenners, cyclocrossers, díé zien af. Wielrennen, dat is pure kracht, door regen en wind, puur, alleen, vechten tegen jezelf...'

Stefanie De Jonge

Even denk ik dat ik hallucineer en niet voor de zoon maar voor de vader zit: Michel Wuyts, de VRT-commentator die ook van deze Tour weer poëzie gaat maken. Zijn koffers staan klaar. De volgende drie weken zal hij zich weer smijten zoals we hem kennen, gedreven tot op het bot. 'Al zal het dit jaar voor het eerst anders zijn,' zegt dochter Ruth (22). Eén dag zal hij zich losscheuren uit zijn trip en er bij hoge uitzondering níét bij zijn.


Ruth Wuyts «Toen mijn broer afstudeerde, was de Ronde van Frankrijk al begonnen. Mijn vader zat diep in Frankrijk en kon er op de proclamatie niet bij zijn. Hij heeft zich daar heel slecht over gevoeld, en heeft daar toen in de uitzending ook iets over gezegd. Nu studeer ik af. Mijn proclamatie is op de zondag dat de Ronde nog in België is. Die dag gaat de rit door Meise, het geboortedorp van Eddy Merckx, zijn grote idool. Maar toch laat hij zich vervangen. Omdat hij op mijn proclamatie wil zijn.»


Rutger Wuyts «Terwijl ik het nooit zo erg heb gevonden dat hij er niet bij was.»


Ruth «Je groeit daarmee op, dat hij er vaak niet is.»


Rutger «Je leert ermee leven dat je je vader op cruciale momenten aan de telefoon zal horen en niet in levenden lijve zal zien.»


Ruth «Op den duur zat hij daar zelf veel meer mee dan wij.»


HUMO In Humo zei hij ooit dat zijn werk even belangrijk is als zijn kinderen.

Rutger «Ik heb dat toen ook gelezen. Ergens begreep ik het wel, maar ik dacht toch: 'Maar als je nu écht moest kiezen, en je zou nóg twijfelen, dan zou ik dat toch wel erg vinden.' Dat heb ik 'm toen ook gezegd.»


Ruth «Maar hij bedoelde dat natuurlijk andersom, als een compliment voor ons, om aan te geven hoe belangrijk wij voor hem zijn - er zijn, zoals je weet, maar weinig dingen even belangrijk als zijn werk.»


HUMO Rutger, jij zegt hem kennelijk altijd wél waar het op staat. 'Mijn zoon kan vragen stellen,' zei hij, 'waardoor hij laat merken dat hij iets niet goed vond. In de finale van de Ronde van Vlaanderen 2007 noemde ik Tom Boonen een Übermensch. De dag erop vroeg hij: 'Wat vond je nu achteraf van dat woord Übermensch?''

Rutger «Haha. Ja. Al zal ik, omdat ik zijn gevoeligheid ken, nooit direct zeggen: 'Papa, wat heb je daar nu gezegd? Moest dat nu?' Ook al bedoel ik dat wel. Nu, ik vind dat je als journalist de vrijheid moet hebben om zo'n woord te gebruiken, op het moment dat Tom Boonen zo'n heroïsche prestatie neerzet.»


Ruth «Jij zegt zoiets volgens mij ook alleen maar om papa te beschermen. Wij weten dat hij op dat soort uitspraken afgerekend kan worden, en hoe gevoelig hij daarvoor is.»


Rutger «Dat is wat ik bedoelde: zulke dingen zeg je beter niet, want er zijn genoeg mensen die je daarop zullen pakken.»


Ruth «We hebben dat wel leren relativeren. Hoe vaak wij al hebben moeten horen: 'Je vader is niet objectief! Hij is een Sven Nys-fan!' Terwijl een Nys-fan hem er even later van beschuldigt een Wellens-fan te zijn.»

Het volledige artikel leest u in Humo 3644 van dinsdag 6 juli 2010.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234