null Beeld

Ruth Becquart achter tralies in nieuwe fictieserie: 'De gevangenis maakt je vertrouwen kapot'

‘Gent West’ was afgelopen april al te zien op Telenet Play. Binnenkort loopt de reeks ook op VIER en kunt u zien hoe hoofdrolspeelster Ruth Becquart zich als Veronique Dockx transformeert van muurbloempje tot geharde crimineel.

Katrien Depecker

RUTH BECQUART «‘Gent West’ is een echte dramareeks. In tegenstelling tot wat mensen soms verwachten, is de toon heel anders dan in het humoristische ‘Orange Is the New Black’, dat veel lichter is. ‘Gent West’ is een remake van de Australische succesreeks ‘Wentworth’. Daardoor twijfelde ik eerst om toe te zeggen voor de rol van Veronique: ‘Is het nog een uitdaging om een reeks opnieuw te draaien?’ Maar het personage van Veronique wist mij zodanig te ontroeren dat ik toch heb toegehapt.

»Veronique is jarenlang het slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Moegetergd probeert ze haar dominante man in een impulsieve bui te vermoorden. In de gevangenis komt ze in een bikkelharde wereld terecht die ze totaal niet kent. Ze wordt er de speelbal van twee concurrerende bendes, die haar dochter als inzet gebruiken om haar in te lijven.

»Door een traumatisch voorval raakt ze ook nog haar laatste band met de buitenwereld kwijt. Door al die miserie ontdekt ze een onaangeroerde kracht in zichzelf. De zachtaardige Veronique wordt een crimineel die teert op haar overlevingsinstinct.»

HUMO Leuk om te spelen, een personage dat zo’n evolutie doormaakt?

BECQUART «Leuk is niet het juiste woord. Ik denk dat er maar drie scènes waren waarin Veronique eens kon lachen of zich kon ontspannen — waaronder één masturbatiescène (lacht). Alle andere scènes waren zwaar en intens, en dat gaat toch wel onder je huid zitten. Maar het was fantastisch om te spelen.

»Om me voor te bereiden, ben ik gaan praten met een vrouw die in de Begijnenstraat (de Antwerpse gevangenis, red.) gezeten heeft door een soortgelijk verhaal. Dat raakte me hard. Hoe snel het helemaal fout kan lopen in een mensenleven! Niet alle gevangenen zijn criminelen of marginalen, en je kan je afvragen of sommige vrouwen daar wel horen te zitten.

»En wat daar allemaal gebeurt! De eenzaamheid, de gevechten tussen de bendes, de drugs die binnengesmokkeld worden en de hardheid van cipiers: het was erger dan ik me kon inbeelden. De gevangenis maakt ook je basisvertrouwen kapot. Als je vrijkomt, ben je doorgaans zo paranoïde dat je geen vertrouwen meer hebt in het leven. Enorm triest. Een iets menselijker gevangenisbeleid, zoals in Scandinavië, zou volgens mij een verschil kunnen maken.

»Ook de donkere set woog op mijn gemoed. Dat is de verdienste van decorbouwer Bart Van Loo. Hij heeft in een Gentse loods een volledige gevangenis nagebouwd, en heeft dat zó goed gedaan dat ik altijd vergat dat het een decor was. Alleen als ik in m’n cel op mijn bed lag en omhoog keek, dacht ik: ‘Ah juist, er is geen dak.’ (lacht) Die rauwe omgeving heeft onze manier van acteren beïnvloed: iedereen is ervoor gegáán.»

HUMO De cast van ‘Gent West’ is mee met de tijd, de reeks barst van de sterke vrouwenrollen.

BECQUART «En terecht (lacht). Ik denk dat we ons daar allemaal bewust van waren, waardoor we ons er als zottinnen hebben ingesmeten. Het was een hele toffe mix van actrices met verschillende achtergronden en leeftijden. Gilda De Bal kende ik nog van bij het Toneelhuis, met Inge Paulissen heb ik op de set van ‘Clan’ gestaan en met Kadèr Gürbüz op die van ‘Chaussée d’Amour’. Daarnaast doen ook Els Olaerts, Joke Devynck, Veerle Dobbelaere, Evelien Bosmans, Julia Ghysels, Greet Verstraeten, Laurence Roothooft en Charlotte Bongaerts mee — allemaal integere mensen. Echt waar, er zijn mooie vriendschappen gesmeed, daar in ‘Gent West’.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234