null Beeld

Ruth Beeckmans in 'Weg met ons ma': 'Ik had een connectie met een krokodil'

Bij VTM eren ze de gezonde (want veel onnodige stress besparende) filosofie dat niet ieder nieuw format even origineel of ingenieus hoeft te zijn: in ‘Weg met ons ma’ – briljante titel wel – gaan Bekende Vlamingen op reis met hun moeder. Eerste klanten: Ruth Beeckmans en mama Chrisje.

Ruth Beeckmans «Mijn mama en ik zijn op veel gebieden tegenpolen. Zij is extreem ordelijk en gestructureerd, ik ben een gepatenteerde sloddervos. Ik heb nergens schrik voor, zij is een complete angsthaas. Zijn we bijvoorbeeld met mijn dochter in de speeltuin, dan rent ze de hele tijd achter Charlie-Sue aan om haar te kunnen opvangen als ze valt. ‘Jongens,’ denk ik dan. ‘Laat dat kind toch gewoon spelen!’

»Toen we beslist hadden om naar Zuid-Afrika te reizen voor ‘Weg met ons ma’, dacht ik dus: ‘Dit wordt lachen.’ Het concept van het programma is namelijk om avontuurlijke tot extreem avontuurlijke activiteiten te ondernemen met je moeder – de titel van de originele reeks is niet voor niks ‘50 Ways to Kill Your Mammy’. Maar wat bleek toen we eenmaal in Zuid-Afrika waren? Mijn mama was ineens geweldig stoer, en voor niks bang! Ze heeft zelfs tussen de krokodillen gezwommen. Ik dacht: ‘Wat is dit nu? Ik heb jou wel aan de makers verkocht als een schijtebroek, hè?’ (lacht) Uiteindelijk bleek ik nog de angstigste van ons tweeën, met name tijdens de autoritten.»

HUMO De autoritten?

Beeckmans «Niet lang vóór die reis ben ik op de Antwerpse ring in de flank aangereden door een vrachtwagen: ik ben beginnen tollen, en die chauffeur heeft vluchtmisdrijf gepleegd. Dat moet toch een diepere indruk hebben nagelaten dan ik aanvankelijk dacht, want tijdens de autoritten in Zuid-Afrika ben ik vaak angstig geworden, en rook ik als het ware dat verbrande rubber weer.

»Maar we hebben heel veel gelachen, hoor. Vooral toen we gingen paintballen. Mama heeft daar naar eigen zeggen wraak genomen voor alles wat ik haar in mijn puberteit heb aangedaan. Niet zó veel, heb ikzelf altijd gevonden, maar ze heeft me er toch meedogenloos van langs gegeven met dat paintballgeweer. Pijn dat dat deed! (lacht)»

HUMO Hoe is die zwempartij tussen de krokodillen afgelopen?

Beeckmans «Dat was… intens. Ik had een connectie met één van die krokodillen.»

HUMO Je meent het.

Beeckmans «Twintig minuten lang heb ik in z’n ogen gestaard, en hij werd daar kweeniehoe rustig van. ‘Amai,’ zei onze begeleider, ‘dit heb ik in al de jaren dat ik hier werk nog nooit meegemaakt.’ Ik werd er zelfs een beetje emotioneel van, en ik begon allerlei verheven gedachten te krijgen over wereldvrede en zo. Zo van: ‘Zie mij hier nu vreedzaam ronddobberen met een lid van een totaal andere soort, die me normaal gezien zonder pardon zou opeten. Waarom kunnen wij mensen dat onder elkaar toch zo moeilijk?’ Een antwoord heb ik helaas nog altijd niet gevonden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234