Ry Cooder - The UFO Has Landed
'The UFO Has Landed' is een op twee cd's gestanste bloemlezing van Ry Cooder die ons wordt verkocht als 'The first Ry Cooder anthology' - terwijl er sinds 1985 toch al drie uitstekende verzamelaars van de man verschenen. Maar deze nieuwe is de beste, de uitgebreidste en de mooist verzorgde tot nog toe. Zoon Joachim selecteerde de muziek.
Fijn: hij koos ook minder bekende songs en presenteert papa's oeuvre níét chronologisch. Opbouw en samenhang primeren, waardoor 'The UFO Has Landed' een mooie aanvulling is voor wie alles van Cooder al in huis heeft.
Cd 1 begint met de uptempo Johnny Cash-cover 'Get Rhythm', en houdt dat ritme moeiteloos vol tot en met slotsong 'Jesse James'. Onderweg wordt in technicolor bevestigd wat Cooder uniek maakt. Eén: hij is een meesterlijk arrangeur die zich songs van uiteenlopend volk als Cash, Leadbelly ('On a Monday') en Woody Guthrie ('Do Re Mi') moeiteloos eigen maakt. Twee: hij is één van de boeiendste en broeierigste gitaristen aller tijden (any song, anywhere, anytime). Drie: hij is geen groot zanger en hij wéét dat. Daarom hernam hij 'Jesus Is on the Mainline', dat hij in 1974 zelf zong op 'Paradise and Lunch', vorig jaar met Mavis Staples aan de microfoon. En daarom presenteert hij de soulklassieker 'Dark End of the Street' zangloos: dat hij tóch niet door de mand valt, getuigt van evenveel zelfkennis als klasse.
'Dark End of the Street' staat op cd 2, die over het algemeen veel rustiger is. Joachim Cooder koos dit keer slidefest 'Paris, Texas' als opener en laat daarop gepast 'Theme from Southern Comfort' volgen: tweemaal werk uit de soundtrackhogeschool. Verderop treffen we de Texaanse rockopera 'Theme from Alamo Bay', de ballad-achtigen 'Why Don't You Try Me' en 'Always Lift Him Up' (van onze favoriete Ry-plaat 'Chicken Skin Music') en de Paul Simon-oefening 'Poor Man's Shangri-La'.
Eén ding zijn we daarnet vergeten. Vier: Cooder is een onderschat songschrijver ('Low-Commotion', 'Available Space', 'Smells Like Honey'...), wiens liedjes gerust wat vaker gezongen zouden mogen worden. U vertelt het voort?