null Beeld

S.O.S. moshpits: ervaringsdeskundigen over het betere duw- en trekwerk

De moshpit wordt bedreigd: de plek voor het rockpodium waar hevig uit de bol gegaan wordt, zou te gevaarlijk en te vrouwonvriendelijk zijn. Veel organisatoren willen ervan af, of op z’n minst safe zones instellen voor mensen die liever niet wild om zich heen slaan. Terecht? Wij duiken met enkele ervaringsdeskundigen het gewoel in.

Sid Meuris

'Toen iemand de neus van mijn zusje van 11 brak, mocht ik het thuis gaan uitleggen'

Bevinden zich in onze eigenste moshpit: punker van het eerste uur Ludo Mariman (zanger van The Kids), voormalig skatepunker Ruben Block van Triggerfinger, het jeugdige geweld van Aurélie Poppins (zangeres van Cocaine Piss) en Pieter Coolen (gitarist van Toxic Shock) én de mensen die alles in goede banen proberen te leiden in de Ancienne Belgique en Rock Herk, een festival waar het nog steeds gezellig moshen is.

HUMO Wat is jullie meest memorabele moshpitervaring?

Aurélie Poppins «Ik denk dat ik 14 jaar oud was toen ik mijn zusje van 11 meenam naar een optreden van The Misfits in Aarlen. Ze sprong meteen mee in de moshpit en iemand brak met z’n elleboog haar neus. Zij vond het allemaal heel opwindend, maar ik kon het thuis wel gaan uitleggen (lacht).»

Maarten Ruelens (Rock Herk) «Mijn eerste keer: Satanic Surfers op Rock Herk ’97. Ik was een jong manneke en had nog nooit van een moshpit gehoord. Plots werd ik opgepikt door een oudere punker, die mij gewoon in de pit gooide. Eerst wist ik niet wat er gebeurde, maar na een minuut of zo vond ik het geweldig en was ik helemaal verkocht.»

Pieter Coolen «De graafste moshpit die ik meegemaakt heb, was Negative Approach in Hof ter Lo in 2007. Dat was echt abnormaal: van vooraan tot achteraan en van muur tot muur was dat één grote moshpit. Ik denk dat iederéén meedeed. Ik hoorde later van een gast die z’n voet gebroken had en het niet doorhad. Hij had wel pijn, maar door de adrenaline en drank was het draaglijk. Hij is nog naar een feestje gegaan en daar hebben ze uren later gemerkt dat hij iets gebroken had.»

Eric De Vuyst (AB) «Tijdens de hoogdagen van Urban Dance Squad werd er zeer fel gepogood en gestagedived – in de AB sprongen ze zelfs van het balkon. Wij probeerden om die stagedivers op te vangen in de frontstage, en daar is er eens één op mijn rug geland. Toen zat ik toch een paar minuten naar adem te happen, terwijl ze maar bléven komen.»

HUMO Ludo, heb jij als punker van het eerste uur het pogoën zien opkomen?

Ludo Mariman «Ja, op mijn eerste punkoptreden: Eddie And The Hot Rods, in ’76 in de Marquee in Londen. Simpele nummers, pure punkenergie en een uitbundig pogoënd publiek. Daar heb ik het licht gezien.»

HUMO Wanneer begon je in België de echte pogo te zien?

Mariman «De punkers waren in het begin in de minderheid, maar ze stonden toch al snel voor het podium te pogoën, met achteraan een hoop protesterende hippies. Op archiefbeelden zie je hoe verdeeld het publiek is: de hippies stonden op de achtergrond het v-teken te maken, de punks stonden vooraan te springen.»

HUMO En de eerste stagedivers?

Mariman «Toen wij in ’77 het voorprogramma van Iggy Pop deden, ben ik zelf in het publiek gesprongen. Ik ben dus waarschijnlijk de eerste Belgische stagediver (lacht).»

HUMO Ruben, jij was vroeger skater. Wat was je eerste skatepunkoptreden?

Ruben Block «Mucky Pup, in Scherpenheuvel denk ik. Met Sixty Nine als voorprogramma, de voorlopers van Channel Zero. In die periode was skaten nog niet ingeburgerd in het Belgische concertlandschap, en al helemaal niet in het Kempische. Er waren vooral hardrockers en metalfans en wij stonden daar in onze korte broekskes, met onze skateschoenen en skateboards. Toen gingen er wel wat wenkbrauwen omhoog. Ik heb Mucky Pup daarna nog eens gezien, in een piepklein cafeetje in Gent. Ze speelden achteraan, op een verhoogje waar de biljarttafel stond. Heel dat café stond vol en als die zanger van het podium sprong, werd hij helemaal tot aan de deur gedragen en terug naar het podium.»

HUMO Wat is de meest agressieve moshpit die je ooit hebt meegemaakt?

Block «Toen we met Sin Alley in het psychobilly-milieu speelden, was een optreden al eens een excuus om wat op elkaar te gaan kloppen. Ik heb toen meermaals gedacht dat sommige van die figuren wel een sm-kantje hadden (lacht).»

HUMO Zijn jullie weleens gewond geraakt tijdens een optreden?

Mariman «Een blauw oog, verder niks. Ik ben ongelofelijk behendig geworden in het ontwijken van microstandaards die richting m’n gebit komen (lacht).»

Poppins «Ik heb ooit m’n voet gebroken in de pit. Ik heb blijkbaar fragiele beenderen: toen ik m’n enkel omsloeg, is er iets geknapt. Ik ben weer het podium opgekropen en heb de laatste drie nummers liggend op m’n rug gezongen.»

Block «Alleen wat blutsen en builen, maar dat hoorde bij het skaten. Op die optredens had je ook geen gasten met laarzen die met hun voeten naar voren van het podium sprongen. Er was een soort gedragscode.»

Coolen «Bij een optreden van Suicidal Tendencies in de AB viel iemand op m’n hoofd en ik zag hem naar z’n tanden grijpen. Ik voelde ook nattigheid en er zat bloed aan m’n hand. Ik had een gat in mijn hoofd. En tijdens een hardcoreoptreden in Het Lintfabriek kwam er iemand met zijn schoen op mijn voorhoofd terecht. Toen ik de volgende ochtend thuiskwam, keken m’n ouders raar op. Ik had een enorme schaafwonde op m’n hoofd.»

HUMO Zijn moshpits gewelddadiger geworden?

Ruelens «Ik denk van niet. Mensen beseffen meer dan vroeger dat je de verantwoordelijkheid hebt om anderen te helpen. En als je te agressief bent, word je door de rest uit de moshpit verwijderd. Ik vind niet dat dat van buitenaf georganiseerd of begeleid moet worden.»

De Vuyst «Het is een tijd rustiger geweest, maar ik heb de indruk dat het weer wat gewelddadiger is geworden. Misschien is de jeugd gewoon weer wat extremer.»

Poppins «Als ze niet meer pogoën, maar echt moshen, lijkt het soms wel een bende gemene kinderen. Karate spelen in de moshpit is ook totale onzin. Dan wordt de pit ingenomen door vijf man. Belachelijk.»

Block «Dan heeft het niks meer te maken met de muziek, maar met de patser uithangen. Maar hoe haal je die ertussenuit? Misschien kunnen ze iedereen, om te bewijzen dat ze een echte fan zijn, drie liedjes van de groep laten fluiten voor ze in de moshpit mogen (lacht).»

HUMO Als je vroeger struikelde in de pit, werd je dadelijk rechtgeholpen. Doet men dat nog?

Coolen «Ja. Een goeie moshpit is hard, maar er hangt een soort cameraderie.»

HUMO En wat met de beschuldiging dat een moshpit vrouwonvriendelijk is?

De Vuyst «Sommige mannen kunnen hun handen niet thuishouden, maar dat gebeurt natuurlijk niet alleen daar. Al wil ik dat soort gedrag absoluut niet minimaliseren – het is not done.»

Poppins «Ik ben ook weleens betast. Maar als er een klootzak is die meisjes lastigvalt, dan grijpt er altijd iemand in. Dat zie je echt vaak: die solidariteit, dat elkaar beschermen. De assholes worden collectief naar achteren geduwd. Ik word ook oprecht gelukkig als ik meisjes vooraan zie staan.»

HUMO Is zo’n moshpit voor een organisator nu eigenlijk een kopzorg?

Ruelens «Ach, af en toe wordt er iemand naar het Rode Kruis gebracht met een bloedneus of een kneuzing, maar dat blijft heel beperkt.»

De Vuyst «Ik kom uit het metal- en hardcoremilieu. Twintig jaar geleden viel je van het podium, brak je je neus en ging je gewoon naar huis. De dag van vandaag moet je als organisatie voorzichtig zijn, want er worden altijd vragen gesteld over verzekeringen.»

Coolen «Als ze het beginnen te verbieden, gaan we singer-songwritermuziek maken. Nee, moshpits zijn te gek: het is weekend, je vergeet alles en gaat uit je dak!»

Rock Herk vindt op 14 en 15 juli plaats in Herk-de-Stad. Cocaine Piss speelt op Dour (14/7), Lokerse Feesten (9/8) en Pukkelpop (19/8).

The Kids spelen op zaterdag 29 juli in Parkingrock in Weelde. Meer data: thekidspunk.eu

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234