null Beeld

'Safety First': Hier waakt Ruth Beeckmans

Ruth Beeckmans is in ruimere kring bekend van ‘Wat als?’ en ‘Safety First’, twee kwaliteitsartikelen van het productiehuis Shelter. De theaterliefhebber weet ook dat zij stichtend lid van Compagnie Barbarie is, een toneelgezelschap dat uit haast niets dan vrouwen bestaat, zoals mijn dromen tijdens het heetst van de puberteit.

Rudy Vandendaele

Ze zegt terloops dat intimi haar Rudi noemen, met i achteraan. ’t Klinkt als een solidariteitsverklaring, alsof ze wéét dat ik mijn voornaam niet voor mijn plezier draag, laat staan voor andermans genoegen. Zonde dat haar Rudi op een i eindigt, maar goed, ’t gaat om het gebaar.

Aangezien ik niet van de straat ben, of toch niet voltijds, hou ik Ruth Beeckmans twee woorden voor die ooit een inscriptie waren in de tempel van Apollo in Delphi: ‘Ken uzelf’ - ‘γνῶθι σεαυτόν’ om precies te zijn. En nu jij weer. Dit Oudgriekse aforisme wordt toegeschreven aan ongeveer elke Oude Griek die ooit wel iets anders aan zijn hoofd beweerde te hebben dan de sirtaki te voorspellen: Chilon van Sparta, Heraclitus, Pythagoras, Socrates, Solon van Athene en Thales­ van Milete. Ik vind dat ik me werkelijk uitsloof om mijn eerste vraag aan Ruth Beeckmans een cultureel airtje te geven.

HUMO Ben je inzake zelfkennis al enigszins opgeschoten?

Ruth Beeckmans «Nog niet zo lang geleden ben ik tijdens een repetitie met enkele medewerkers in botsing gekomen. Die hebben mij geconfronteerd met hoe ik soms overkom, en dat kwam nogal hard aan. ‘Ken ik mezelf zo slecht? Heb ik dát effect op mensen, zonder dat ook maar eventjes te beseffen?’ Ik moest het me afvragen. Ik denk van mezelf dat ik vrolijk ben, en goedlachs, en dat ik het leven altijd weer zo licht en luchtig mogelijk probeer te benaderen. Maar juist door die houding, waar ik absoluut geen kwaad in zag, bleek ik sommige mensen omver te walsen – ik gaf hun in ieder geval het gevoel dat ik hun persoonlijke­ bekommernissen­ niet serieus nam. Terwijl ik gewoon dacht: ‘Kom, laten we nu vooral geen tijd verliezen met onze persoonlijke besognes, laten we vrolijk naar de première toe werken.’»

HUMO Vond je bij nader inzien dat ze gelijk hadden?

Beeckmans «Wat ze me zegden, heb ik zeker diep tot me laten doordringen. Het heeft me drie dagen volledig in beslag genomen: ik wikte en woog in die periode elk woord dat ik zei, wat bepaald vervelend is in de omgang. Ik heb het me aangetrokken, ook al omdat ik de mensen die mijn houding die keer niet pikten, erg respecteer.»

HUMO Wat meen je zeker te weten over je karakter?

Beeckmans «Dat ik een goede vriendin ben, en dat ik mensen, als het nodig is, goed kan helpen. Ik weet ook dat ik zo nu en dan dominant ben, en dat mijn vrolijkheid soms een beetje té is. En als ik echt van iets overtuigd ben, dan ben ik niet meer van dat idee af te brengen. Ik zal zeker weleens de indruk wekken dat ik de baas wil spelen, maar toch is dat nooit mijn bedoeling. Ik strijd nooit om te strijden, maar wel omdat ik ervan overtuigd ben dat ik gelijk heb.»

HUMO ’t Zal ook wel eigen zijn aan een actrice, de aard van het beestje, dat ze zich wil laten gelden, en dat ze per se gezien en gehoord wil worden.

Beeckmans «Ja, maar er zijn mensen in mijn branche die ‘om zich te laten gelden’ altijd grote rollen willen, ze eisen het voorplan op. Dat hoeft voor mij niet. Ik ga ervan uit dat elk radertje in een theater-, film- of televisieproductie even belangrijk is. Ook de figuratie in films moet keigoed zijn, want als je het er niet zo nauw mee neemt, zal de magie meteen zoek zijn. Ik heb een piepkleine rol gespeeld in ‘In Vlaamse velden’ (de tiendelige serie over een Vlaamse familie tijdens de Eerste Wereldoorlog die de VRT vanaf januari 2014 zal uitzenden, red.). Regisseur Jan Matthys moest zich al in bochten wringen om me voor dat rolletje te dúrven vragen. Ik heb hem gezegd dat ik er oprecht blij mee was, en daar keek hij van op. Ik ben ambitieus en sta graag in een goede productie, maar of ik er nu een hoofdrol of een bijrol in speel, is als het eropaan komt bijzaak voor mij.»

Bekijk een fragment uit 'Safety First':

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234