null Beeld

Sailors Don't Cry

'You can't live together, and you can't live alone'

Frederick Vandromme

Voor wie nog niet geboren was toen Marc Didden zijn derde film - een nazinderende oefening in verstilde schoonheid - op pellicule zette: Hilde (Hilde Van Mieghem) is een pronte maar zoekende barmeid die beschutting vindt bij een al even wankele Guy (Josse De Pauw). All is fine, tot ineens Paul (Johan Leysen), Hildes voormalige beau en de vader van haar zoontje, op de dorpel staat. Het vervolg, vanavond om halftwaalf op Eén, tekent patronen in uw kippenvel.

HUMO Bijna middernacht als de film van start gaat: je zou het over 'zendervulling' kunnen hebben.


Marc Didden «Die programmatoren doen ook maar hun werk. Ik ben trouwens zelf iemand die graag laat tv kijkt, na de gedane dagtaak. Nee, ik ben blij dat 'Sailors Don't Cry' nog 'ns wordt uitgezonden; het is een beetje een vergeten film - destijds had-ie niet zo gek veel succes - maar hij ligt me heel na aan het hart. Het is mijn favoriete film van mezelf.»

HUMO Waarom?


Didden

undefined

»'t Zal wel vreemd klinken, maar alleen al door over 'Sailors' te praten krijg ik de geur van muskaatnoot in mijn neus. We hebben de film gedraaid in de haven van Rotterdam, in een oude loods waar ooit nog exotische noten opgeslagen hadden gelegen. Het gebouw was uitvoerig schoongemaakt, maar die geur was er nooit uitgegaan. Tussen twee opnames zag ik altijd de hele ploeg naar buiten gaan: om de zeelucht op te snuiven, om sigaretten te roken, maar zeker ook om de muskaatnoot uit hun lijf te halen.»

HUMO
Eén criticus liet zich destijds ontvallen dat 'Sailors' 'voor een film vol tranen, teleurstelling, jaloezie en hartstocht opvallend passieloos is'.

Didden

Francis Ford Coppola

undefined


»Eén ding zeg ik zonder opscheppen: 'Sailors' is misschien niet de béste Vlaamse film aller tijden, maar ik vind het wel de mooiste. Dat ligt niet alleen aan mij, maar ook aan cameraman Walther van den Ende, aan de kostuums, aan de decors - gemaakt door mensen die later nog Oscars hebben gewonnen. En nog een geweldig compliment: de cameraman van Wong Kar-Wai heeft mijn film gezien, vond 'm naar verluidt ongelooflijk mooi en heeft zich er nadien zelfs door laten inspireren.»

HUMO Hilde Van Mieghem zei destijds al: 'Ik ben nooit mooier in beeld gebracht dan in 'Sailors'.'

Didden
Fellini

Raymond van het Groenewoud
Jacques Brel

undefined

»Nog één ding, en dan is er genoeg over gezegd. Een tijdje nadat de film was uitgekomen, kreeg ik een brief. 't Was een mevrouw die me schreef: 'Ik heb 'Sailors Don't Cry' gezien net nadat mijn man mij verlaten had. Ik zag het leven niet meer zitten, en door uw film heb ik weer hoop gekregen dat het tóch nog mogelijk is om ooit de liefde te vinden.' Woorden die mij recht naar het hart gingen.»

HUMO Heb je haar van antwoord gediend?

Didden
flabbergasted

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234