null Beeld

Saint Amour 2014

Agendaproblemen van het schrijversgild blijven de voornaamste kopzorg bij het rondkrijgen van de jaarlijkse constellatie van Saint Amour, maar als het even meezit, openbaart zich een felle rode draad. Zoals dit jaar: de eeuwige, of althans levenslange liefde.

Kristoff Tilkin

Luc Coorevits (organisator) «Het is alleszins de drijvende kracht in 'Oorlog en terpentijn' van Stefan Hertmans, het hoofdpersonage - tevens de grootvader van de schrijver - verliest op jonge leeftijd zijn eerste grote liefde, en hij blijft dat allesoverheersende gevoel van verliefdheid z'n leven lang vergeefs najagen. Ook Mirjam van Hengel beschrijft in haar biografie 'Hoe mooi alles' hoe de dichter Leo Vroman en zijn Tineke tot aan zijn dood aan elkaar verknocht waren, en als stokoude tortelduiven om elkaar heen bleven fladderen. Ook de personages van Gustaaf Peek en Thé Lau blijven hun hele leven in de ban van één geliefde, en we tonen ook een filmpje van Mikhail Gorbatsjov: zeer ontroerend om hem te zien volschieten als hij vertelt over zijn overleden echtgenote; blijkt dat grote wereldleiders dus ook niet immuun zijn voor de eeuwigdurende liefde.»

HUMO Je ontving onlangs de G.H.-'s-Gravesandeprijs voor bijzondere literaire verdiensten, en in zijn laudatio schreef Dimitri Verhulst: 'Iedereen gelijk voor de ongeschreven schrijverswet, en laat ons hem de eerste en de laatste van Coorevits noemen, namelijk, dat het geen enkele zin heeft een literaire soiree te organiseren indien de ceremoniemeester van dit gebeuren niet dezelfde eisen aan de soiree stelt als de schrijver aan zijn schrijfsels stelt.'

Coorevits «Heerlijk om dat te mogen horen en lezen, ook al omdat het helemaal waar is: zoals een schrijver zit te dubben tot elk woord exact op de juiste plaats staat, proberen wij voorstellingen te maken waarin alles klopt. Al wil ik daar nu ook weer niet overdreven lyrisch over doen: per slot streeft een goeie automecanicien daar ook naar.»

www.begeerte.be


Speeldata:

woensdag 11/02/2015 - Stadsschouwburg - Sint-Niklaas

donderdag 12/02/2015 - Vooruit - Gent

vrijdag 13/02/2015 - Stadsschouwburg - Brugge

zaterdag 14/02/2015 - De Grote Post - Oostende

zondag 15/02/2015 - Stadsschouwburg - Mechelen

maandag 16/02/2015 - Bourla - Antwerpen

dinsdag 17/02/2015 - 30CC/Schouwburg - Leuven

woensdag 18/02/2015 - KVS - Brussel

donderdag 19/02/2015 - C-mine Cultuurcentrum - Genk


Bekijk de trailer van Saint-Amour:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234