null Beeld

'Sakawa' op NPO2 toont hoe jonge Ghanezen u online oplichten

Bij internetfraude in Afrika denken we in de eerste plaats aan al die Nigeriaanse prinsen die hun erfenis willen delen met minder bemiddelde westerlingen.

Stefaan Werbrouck

undefined

ACTUA Maar in Ghana is oplichting via het internet een zeer populaire bron van inkomsten bij jongeren. De reden: veel van onze oude computers worden naar dat land verscheept om uit elkaar gehaald te worden, en wie handig is, kan er data en e-mailadressen uit recycleren. Via een datingsite kun je daarna met een vals profiel contact opnemen met westerse mannen en geld vragen voor een vliegticket of een paspoort, bijvoorbeeld. De Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah laat zien hoe dat in zijn werk gaat in de documentaire ‘Sakawa’, waarvoor hij in zijn land van oorsprong ging praten met enkele oplichters: geen doorgewinterde criminelen, maar veelal jonge Ghanezen die moeten rondkomen met een paar dollar per dag en het internet als de enige uitweg uit de armoede zien.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234