null Beeld

'Salamander': scenarist Ward Hulselmans

Op dichtgesneeuwde zondagavonden volgt Vlaanderen massaal de queeste van Filip Peeters, die als de geschorste smeris Paul Gerardi de waarheid over ‘Salamander’ op zijn staart probeert te trappen.

bve

Naast Peeters, overtuigend robuust, imponeren Mike Verdrengh, moeiteloos de stap van tv-baas naar demon zettend, en Jo De Meyere, als niet minder geslepen dan gespleten procureur-generaal. Allen drijven op het vakmanschap van regisseur Frank Van Mechelen en scenarist Ward Hulselmans, een osmotisch duo dat eerder tekende voor de tv-reeksen ‘Heterdaad’ en ‘Stille waters’ en de film ‘De indringer’.

Zou Hulselmans, ook nog eens bedenker van ‘Witse’ en de facto dus fictiekoning van de zondagavond, het succes van ‘Salamander’ hebben zien aankomen?

Ward Hulselmans «Die 1,7 miljoen kijkers – 1,4 miljoen rechtstreeks en driehonderdduizend in uitgesteld relais – overtreffen mijn verwachtingen, maar dat het grote publiek ‘Salamander’ zou lusten wist ik wél. Mijn buikgevoel bedriegt me nog zelden: ik voel dat een bepaald onderwerp op een bepaald moment zal aanslaan. Met ‘Witse’ had ik dat ook, hoewel niemand er destijds in geloofde.»

HUMO U bent terug richting misdaad gegaan, terwijl u ten tijde van ‘Stille waters’ liet weten dat het genoeg geweest was.

Hulselmans «’t Is net als bij Simenon, die in zijn vele autobiografieën meldt dat hij geregeld vruchteloos heeft geprobeerd iets anders te schrijven dan misdaadromans of romans vanuit één perspectief. Ook zijn geest was blijkbaar zo gevormd dat wat hij probeerde te zeggen al- tijd weer dezelfde vorm aannam. Ik heb me erbij neergelegd sinds ik een paar jaar terug geprobeerd heb een romantische komedie te schrijven, negen maanden aan een stuk. Dat is een catastrofe geworden.»

HUMO Heb je Gerardi op het lijf van Filip Peeters geschreven, zoals Witse op dat van Hubert Damen?

Hulselmans «Nee, maar ik ben wel ongelofelijk blij met Filip Peeters. Hij was geweldig gedreven, wilde geen stand-ins voor stuntscènes en heeft een pak geld in Duitsland laten liggen om in ‘Salamander’ mee te kunnen doen. Ik had ’m lang niet zien spelen, maar al die tijd is hij in Duitsland een steeds beter acteur wezen worden.

»Hij is op alle vlakken gegroeid en is nu, door zijn fysieke acteren, een atypische Vlaamse acteur. De deur gaat open en je ziet een echte held staan. Dat is uitzonderlijk, want Vlaamse acteurs aarzelen altijd om de held te spelen.

»Maar ik heb dus voor het eerst een hoofdpersonage vormgegeven zonder een acteur in gedachten. Voor ‘Salamander’ lag op voorhand alleen Jo (De Meyere) als procureur Persigal vast.»

HUMO De Meyere is er altijd bij. Is hij je fetisjacteur?

Hulselmans «Hij is voor mij in elk geval de dankbaarste acteur om voor te schrijven.

»In ‘Salamander’ is hij ook weer geweldig: een rotsblok dat elk moment kan splijten door zijn innerlijke paradoxen. Hij geeft de indruk een rechtlijnige overtuiging uit te dragen, maar laat gestaag zien dat hij vanbinnen een verscheurde ziel is. Ik ben danig gefascineerd door die gespletenheid, die ik Jo op het lijf geschreven heb en die hij ge- weldig neerzet.

»Maar dé revelatie is voor mij toch Mike Verdrengh. We waren allemaal vergeten dat hij van opleiding een acteur is, denk ik. ’t Is toch geweldig dat zo iemand in de herfst van zijn leven nog kan ontbolsteren. Hij is volkomen zichzelf, dat zie je aan de details: hij moet zeer weinig doen met zijn gezicht om iets diabolisch op te roepen. Die man ís echt de incarnatie van het kwaad (lacht)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234