null Beeld

Salvatore Esposito van 'Gomorra': 'De Italiaanse maffia wast haar geld wit in Londen: de bankiers in The City doen alles om zo rijk mogelijk te worden'

Game of Thrones’ is definitief afgelopen, maar geen nood: in ‘Gomorra’ blijven er wél nog om de haverklap doden vallen. Waarom is de Italiaanse maffiaserie, die voor de start van haar vierde seizoen staat, zo’n succes? En hoe komt het dat Salvatore Esposito (33) het enige lid is van de originele cast dat de bloederige voorgaande seizoenen heeft overleefd? Humo trok naar Italië voor antwoorden, en misschien doet u dat binnenkort ook, als u tot het einde doorleest.

Joshua Migneau


> Zin in een citytrip naar Napels, met drie overnachtingen voor twee personen? Klik hier en los de prijsvraag op.

In 2006 onthulde onderzoeksjournalist Roberto Saviano de werking van de camorra, de Napolitaanse maffia, in zijn schokkende bestseller ‘Gomorra’. De auteur moest prompt onderduiken omdat maffiosi hem bedreigden, maar dat belette hem niet om zijn werk voort te zetten. In 2014 verscheen het eerste seizoen van ‘Gomorra’, een fictieve reeks die plaatsvindt in een waarheidsgetrouwe wereld, gebaseerd op research van Saviano. We leerden toen Gennaro ‘Genny’ Savastano kennen als de verwaande zoon van een koelbloedige Napolitaanse maffialeider. Genny wist bij elke moordpartij de dans te ontspringen en aan het begin van seizoen vier staat het personage van Salvatore Esposito moederziel alleen aan de top.

HUMO Proficiat, Salvatore! Genny is het enige hoofdpersonage dat drie seizoenen ‘Gomorra’ heeft overleefd. Wat maakt hem zo succesvol?

Salvatore Esposito «Iedereen onderschatte hem in het begin, waardoor hij geen doelwit was en in de schaduw kon groeien. Hij heeft intussen al heel wat vijanden in de ogen gekeken, onder wie zijn eigen vader. En door elke slag, of hij die nu won of niet, is hij slimmer geworden. Het resultaat is dat hij geen mens meer is, maar een onverzadigbare zombie op zoek naar nóg meer geld en macht.»

HUMO In de finale van vorig seizoen werd Genny gedwongen om zijn kameraad Ciro Di Marzio dood te schieten. Het allerlaatste beeld: het lijk van Ciro, gedumpt in de Golf van Napels. Genny leek voor de allereerste keer echt in shock.

Esposito «Klopt, zelfs de dood van zijn moeder had hem niet zo aangegrepen. Ciro was er van in het prille begin bij. Samen zijn ze opgeklommen, hij was zijn broeder, zijn zielsgenoot.

»De dood van Ciro schudt Genny wakker. Hij beseft dat het maffialeven slechts twee uitwegen kent: de gevangenis of de dood. Daarom verlaat hij in het vierde seizoen zijn geliefde Napels om een nieuw leven te beginnen met zijn gezin. Al beseft hij dat hij nooit verlossing zal vinden, na al het kwaad dat hij heeft aangericht.»

HUMO Hoe emotioneel was het om die laatste scène op te nemen met Marco D’Amore, de acteur die Ciro speelde?

Esposito «De tranen die je ziet zijn echt. Net als onze personages, waren wij tweeën er sinds het prille begin bij. We hebben naast elkaar op de set de stiel geleerd. De cast veranderde voortdurend, aangezien de overige personages vielen als vliegen, maar ik kon altijd rekenen op Marco. Hij zorgde ook voor een ontspannen sfeer tijdens het filmen, wat noodzakelijk is, want anders kruipt ‘Gomorra’ onder je huid.

»Gelukkig is Marco nog steeds betrokken bij ‘Gomorra’: hij heeft de vijfde en zesde aflevering van het vierde seizoen geregisseerd.»

HUMO Genny verlaat Napels en reist naar Londen: de nieuwe setting voor seizoen vier. Londen heeft nochtans niet dezelfde reputatie als Napels.

Esposito «Klopt, maar dat is omdat weinigen weten dat de camorra en andere criminele organisaties in Londen hun geld witwassen. De zakenmannen en bankiers in The City vallen terug op corruptie, criminaliteit, afpersing en illegale handel om zo rijk mogelijk te worden. De financiële wereld is doordrongen van de maffia.»

HUMO De camorra was vroeger verantwoordelijk voor bomauto’s en publieke moorden. Is de camorra 2.0 minder gewelddadig?

Esposito «Niet per se. Als mensen uit de weg worden geruimd, gebeurt dat gewoon subtieler, door het op een ongeluk te laten lijken. Maar het klopt wel dat maffiosi minder risico’s hoeven te nemen, omdat ze zich kunnen verstoppen in het financiële systeem.»

HUMO Jij bent geboren en getogen in Napels, net zoals het leeuwendeel van de cast. Is de stad anders dan wat we zien in ‘Gomorra’?

Esposito «Natuurlijk. Napels was een prachtige plek om op te groeien. Je moest alleen bepaalde buitenwijken vermijden. Dankzij het boek van Roberto Saviano kent de hele wereld de camorra, maar Napels is niet dé hoofdstad van de maffia. Zowat elke metropool heeft arme buurten waar criminaliteit gedijt, van Parijs over Moskou tot de favela’s in Brazilië. De namen zijn anders, maar het kwaad blijft hetzelfde. Volgens mij is dat de reden waarom ‘Gomorra’ niet alleen in Italië, maar over de hele wereld populair is.»

HUMO Ben je vroeger met de maffia in aanraking gekomen?

Esposito «Nee, maar ik hoorde over hen in het nieuws of op de straat, waar de mensen met angst over de camorra praatten. Hun aanwezigheid was voelbaar in het dagelijkse leven in Napels.»

HUMO Begrijp je waarom iemand kiest voor een leven in de misdaad?

Esposito «De meeste bende-leden zijn niet van nature slecht, ze zien gewoon geen andere uitweg. Ze proberen hun kinderen te voeden, maar vinden geen job en krijgen geen steun van de overheid. Dus ja, ik begrijp het, maar keur het daarom niet goed. Ik had wél de keuze om geen crimineel te worden: ik kon studeren en moest me geen zorgen maken over geld.»

HUMO Niet iedereen is te spreken over ‘Gomorra’. De Italiaanse justitie noemde de reeks ‘een folkloristische en gevaarlijke voorstelling van georganiseerde misdaad’.

Esposito (zucht) «Dat slaat toch nergens op? Al sinds het prille begin krijgen we de kritiek dat we de camorra zouden verheerlijken. Maar we tonen gruwelijke executies en gangsters die al hun menselijkheid zijn verloren. Wie wil daar nu deel van uitmaken? Als tiener heb ik vaak naar ‘The Godfather’ gekeken, maar ik ben geen maffiabaas geworden.»

HUMO Er zitten alleen maar slechte en nóg slechtere mensen in ‘Gomorra’. Heeft een serie geen held nodig?

Esposito «We tonen hoe de georganiseerde criminaliteit werkt door hún perspectief te tonen. Er is nu eenmaal niks heldhaftigs aan, het systeem straft goedheid zelfs af. Wie zijn vijanden niet uitschakelt, is zelf de klos. Wie niemand vertrouwt, komt het verst.»

HUMO In Italië wordt ‘Gomorra’ meer bekeken dan ‘Game of Thrones’. Hoe heeft de show jouw leven veranderd?

Esposito «Ik merk vooral dat mensen anders naar mij kijken. Ik doe mijn best om nuchter te blijven en ik probeer niet te veranderen, maar het publiek behandelt me opeens als een ster. Ik weet niet altijd wat ik daarmee aan moet.»

HUMO Weet jij hoe Genny’s verhaal uiteindelijk zal aflopen?

Esposito «Wel… (bedenkt zich) Ik zwijg beter. Ik kan je wel zeggen dat er een vijfde seizoen komt.»

HUMO Ben je al klaar om afscheid te nemen?

Esposito «Genny leidt een gevaarlijk leven. Hij moet wel: wie zijn leven niet op het spel zet, raakt nergens. Ik ben daarom al sinds de allereerste aflevering klaar voor z’n dood. Het einde is onvermijdelijk, maar elke aflevering brengt uitstel. En ik geniet ervan zolang het duurt.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234