null Beeld

Sam Louwyck over 'Eigen kweek': 'Dat wij cannabisgebruik te luchtig benaderen? Totaal van de pot gerukt!'

That became tijd! Een dikke twee jaar hebt u erop moeten wachten, maar vanaf 21 februari kunt u zich – al dan niet met een joint binnen handbereik – tegoed doen aan het tweede seizoen van ‘Eigen kweek’, mét Sam Louwyck. ‘Ik ben zelf geen smoorder: ik heb daar geen deugd van.’

''Ik speel nu de broer van Den Ollander: een fantastische vondst.'

Dat de perikelen van de familie Welvaert, aardappeltelers-turned-wietkwekers uit financiële noodzaak, wellicht weer moeiteloos anderhalf miljoen kijkers aan de buis zullen kluisteren, is te verwachten na de hype die bij de eerste reeks ontstond. Plots inspireerden de uitspraken van Wim Willaerts personage Frank tot T-shirts met opschriften als ‘You’re schetecanard’, en het hotel-restaurant De Hollemeersch, waar Frank en Julita hun trouwfeest gaven, zette prompt wietloof en ijsjes met shit of mouse op het menu.

De volledige cast tekende opnieuw present, óók Sam Louwyck, en dat is enigszins verbazingwekkend: zijn personage Den Ollander kwam op het einde van vorig seizoen met een dodelijke klap in de gracht terecht, in een poging de kogels van de politie te ontwijken. Maar daar wisten de scenaristen handig een mouw aan te passen: Louwyck keert terug als Patrick Museeuw, broer van – ‘Thuis’ is er niks tegen! – Den Ollander.

Sam Louwyck «Toen ze me opbelden om te vertellen dat er een tweede seizoen zou komen, zei ik: ‘Jamaar, wat moet ik dan doen, komen spoken of zo?’ Wat later belden ze terug: ‘We hebben het gevonden: je zult je eigen broer spelen!’ Een fantastische vondst, want uitdagend om te spelen. Ik heb er m’n haar voor moeten kleuren, en uiteindelijk ben ik geëindigd met m’n natuurlijke coupe: Ronald McDonald-ros. Een ware ramp, maar ’t is er ondertussen bijna uitgegroeid.

»Patrick is dit seizoen een sleutelfiguur: door hem moet de familie Welvaert weer wiet beginnen te kweken. Dat zit zo: die 150.000 euro die zijn broer oorspronkelijk aan Lucien had gegeven in ruil voor wiet, is eigenlijk van Patrick – hij had dat voorgeschoten. Wanneer Patrick vrijkomt uit de gevangenis – hij heeft vijftien jaar gezeten voor de dood van een veiligheidsagent – wil hij zijn geld natuurlijk terug. Maar dan blijkt dat de familie Welvaert ondertussen alles heeft opgesoupeerd. En hoe kunnen ze snel weer zo’n smak geld verdienen? Juist.

»De fans hoeven niet bang te zijn: het wordt geen opgesmukte herhaling van het eerste seizoen. Daar hebben de scenaristen voor gezorgd, met een clevere plot en spitse dialogen. Beide seizoenen staan op zich, maar vormen toch een geheel.

»Verder is Patrick misschien wat kort van stof, en je moet er natuurlijk geen boel mee zoeken, maar eigenlijk vind ik dat zo’n slechte gast nog niet.»

HUMO Hij is ook fan van Will Tura: in de eerste aflevering loopt hij rond terwijl de klassieker ‘Mooi, ’t leven is mooi’ door zijn koptelefoon schalt.

Louwyck «Wat is de wereld zonder Will? Waar een Will is, is een weg!»

HUMO Heb je de man ooit ontmoet?

Louwyck «Helaas niet. Hopelijk krijg ik bij dezen een uitnodiging! Dan kan ik hem eens stilzittend gadeslaan, terwijl er duizenden vragen in mijn hoofd zouden rondspoken. Wat ik hem zou vragen? Een simpele ‘Hoe is ’t?’ doet het altijd goed.

»Maar serieus: mijn opvangmoeder was toevallig een ongelofelijke Will Tura-fan. Alles wat Will Tura deed, was heilig voor haar. Door haar ken ik dus zijn hele repertoire. Vooral dat telefoonnummertje (de hit ‘Draai dan 797204’, red.) vind ik leuk, omdat je ze kunt misbruiken wanneer mensen je om je nummer vragen. Ze verdienen je echte nummer pas als ze doorhebben dat je over Will Tura bezig bent.»

undefined

'Dat wij cannabisgebruik te luchtig benaderen? Totaal van de pot gerukt!'

HUMO Zullen we onthouden! Doordat Patrick vijftien jaar heeft vastgezeten, is hij niet mee met de moderne technologieën: hij neemt bijvoorbeeld nog foto’s met een polaroidcamera. Ben jij thuis in de digitale wereld?

Louwyck «Neen, en dat is soms frustrerend, omdat mensen ervan uitgaan dat iedereen daarin mee is. Ik heb bijvoorbeeld wel een smartphone, maar die gebruik ik enkel om te telefoneren: dan hoor je tenminste nog een stem. Sms’en doe ik niet graag, want dat duurt eeuwen bij mij. Op Facebook ben ik ook al niet zo actief: voor je ’t weet, ben je een paar uur kwijt – puur tijdverlies. Mailen en chatten en al die toestanden: enorm fake. Ik zie mensen nog altijd het liefst in levenden lijve.»

HUMO Aanvankelijk kreeg ‘Eigen kweek’ de kritiek dat het cannabisgebruik te luchtig zou benaderen…

Louwyck «Totáál van de pot gerukt!»

HUMO …en er zijn gevallen bekend van veroordeelde landbouwers uit Scherpenheuvel-Zichem en Herk-de-Stad, die zich naar eigen zeggen geïnspireerd zouden hebben op de reeks: ze kweekten eveneens wiet om uit de financiële problemen te raken.

Louwyck «Pff... En als ik een snelheidsovertreding bega, heb ik me laten inspireren door de film ‘Cannonball’, zeker?

»In ‘Eigen kweek’ is het overigens geen echte wietplantage. Geen idee welke planten het dan wel zijn, maar echte wietplanten zouden niet kunnen: het blijft natuurlijk fictie. Zelf ben ik trouwens geen smoorder: ik heb daar geen deugd van. Dus doe ik het niet, omdat ik me liever amuseer.»


Lol in boerenhol

HUMO West-Vlaamse fictie is aan een revival bezig: naast ‘Eigen kweek’ was er recent het succes van ‘Bevergem’, winnaar van de Ha! van Humo. Hoe komt dat volgens jou?

Louwyck «Bij ons is de voertaal in fictie lange tijd het AN of het Antwerps geweest. Terwijl het in andere landen al langer aanvaard wordt om dialect te gebruiken. Kijk maar naar Britse soaps als ‘Coronation Street’: die zijn vollédig in het dialect. Bij ons is dat juk nu eindelijk weg, en dat is een groot voordeel. Niet enkel voor fictie, maar ook voor de muziek, met artiesten als Flip Kowlier. Daardoor staat West-Vlaanderen niet langer synoniem voor archaïsch boerenhol.

»In mei beginnen we trouwens aan de opnames van het derde seizoen van ‘Eigen kweek’. Niemand die dat succes indertijd had kunnen inschatten.»

HUMO ‘Eigen kweek’ speelt zich af in Wijtschate, in de reeks zelf vaak liefkozend ‘het hol van Pluto’ genoemd. Ken jij de streek goed?

Louwyck «Ja, mijn vader was afkomstig van Houtem, dus ik ben er zowat opgegroeid. ’t Is ver van de actieve wereld, maar dat heeft net zijn charmes, en er gebeurt bovendien meer dan je denkt. Alleen gebeurt alles er op z’n eigen manier.

»Ik ben ook enorm geïnteresseerd in het oorlogsverleden van die streek. Als kind las ik grote, vergeelde boeken over de veldslagen: dat was mijn lectuur voor het slapengaan. En toen ik klein was, heb ik met open mond zitten luisteren naar oorlogsverhalen van familieleden. Een grootoom van me heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog als klein baasje nog melk en brood gesmokkeld, per fiets: dan reed hij door de Duitse linie naar de geallieerde linie toe. Puur om te kunnen overleven, en met het risico betrapt te worden. En als je betrapt werd, gingen ze daar niet licht overheen, ook al was je nog maar een kind: je riskeerde te verdwijnen. Of ik hoorde verhalen over mensen die op de vlucht waren naar Frankrijk en vast kwamen te zitten, en hoe families daardoor uiteengerukt werden. Tot op de dag van vandaag heeft dat een grote impact. Ook zintuiglijk: als je ’s avonds langs de Belgische militaire begraafplaats in Keiem passeert, dan próéf je die oorlog nog.

»(Op dreef) Een goeie vriend van mij werkt bij de ontmijningsdienst DOVO. Tijdens de opnames van het tweede seizoen van ‘Eigen kweek’ had ik eens over de middag afgesproken met hem. Als je ziet wat die mannen nog dagelijks uit de grond halen: on-ge-lo-fe-lijk. Ik ga ook geregeld naar de Last Post aan de Ieperse Menenpoort kijken: dat gaat door merg en been. Ik heb het nu al tientallen keren gezien, en elke keer weer ontploft dat in je gezicht. Figuurlijk dan, hè. Gelukkig (lacht).»

undefined

null Beeld

HUMO Wim Willaert zei dat zijn leven veranderd is sinds hij in ‘Eigen kweek’ meespeelt: hij wordt nu voortdurend herkend, en iedereen probeert hem te behagen. Heb jij daar geen last van, mede door je doortocht in het populaire ‘De slimste mens ter wereld’? Je werd er onthaald als een ‘authentiek grappige man’.

Louwyck «Een last zou ik het niet noemen, omdat mensen doorgaans wel respectvol omgaan met me. Aan ‘De slimste mens’ ben ik begonnen met het idee: het is een tv-quiz, let’s make it fun. Het moment dat de hype errond losbarstte, was ik voor opnames in Spanje – ik wist van niks. Ik was terug in ’t land voor de openingsavond van het Gentse Filmfestival, en plots was het van: ‘Wow, wat is dat hier?’ Heel leuk.»

HUMO Dat doet ons eraan denken: hoe gaat het nog met je kip?

Louwyck (lacht) «Fantastisch, dank u.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234