null Beeld

Sam

''Sam' gaat over mensen die iets voor elkaar doen,' zei Andrea Croonenberghs in heur 'mobiele talkshow' die dit keer in de hoofdstad was stilgevallen. Er schoot mij een eerdere uitzending van dit programma te binnen, waarin enkele vrolijke Franzen uit West-Vlaanderen het plan hadden opgevat in alle vroegte hun medereizigers op de trein te amuseren. Daartoe waren ze kwistig met zelfbereide humor en hieven ze luidkeels lichte liederen aan, en als ik het goed heb deelden ze ook met veel misbaar koffie en boterkoeken rond. Als doorgewinterde forens mocht ik er niet aan denken dat dit commando van de gulle Vlaamse lach ooit een treinstel zou binnenvallen waarin ik, een tweedeklassenreiziger, weggedoken achter een krant, aan een nieuwe dag probeer te wennen. 'Sam' barst van zulke ideetjes. Hun gemeenschappelijke kenmerk is dat het geen ideeën zijn.

Redactie

Dit keer vernamen we dat daklozen het in Brussel tot stadsgids kunnen schoppen, tot hun eigen verbazing. Van hun opleiding kregen we niets te zien, maar naar verluidt zouden ze tijdens hun rondleiding vooral over 'hun eigen wereld vertellen'. Eén van de twee aspirant-stadsgidsen die we te zien kregen, was een baardig type dat overeind probeerde te blijven door middel van inferieure pilsener, ook al was hij de fase waarin een mens troost zoekt in alcohol allang voorbij. ''t Is alsof ik opnieuw werk gevonden heb,' zei hij, alsof hij nog hoop kon koesteren als de beste. Op de eerste dag van zijn stage kwam hij te laat, want wie al jaren bezijden de samenleving moet overleven, is geen man van de klok. 'Mijn bel is kapot,' zei hij. Ik mocht hem wel, en niet alleen wegens zijn gevoel voor humor. Maar of hij nu als stadgids 'over zijn eigen wereld' mocht vertellen of niet, hij bleef even dakloos als voorheen. En mocht hij op een dag niet langer dakloos zijn, is hij dan ook zijn baantje kwijt? Ideetjes zijn geen ideeën.

'200'

Een man kwam over het daklozenhotel vertellen, waar 'iedereen welkom is' tegen betaling van dertien euro per nacht. Volgens mij kun je al heel wat inferieure pilsener kopen voor dertien euro. Nadat de man zijn initiatief had toegelicht, moest er hem nog iets van het hart: 'Momenteel hebben we nog geen pand.' Er mag weleens gelachen worden, ook al is het dan van ellende. Een man uit Leuven bracht al negen jaar koffie naar de daklozen die beschutting zoeken in het Brusselse Centraal Station: dat leek me al meer op 'iets doen voor elkaar'.

Om even van die daklozen af te zijn, zei Andrea dat 'vrienden uit lang vervlogen tijden opzoeken, een trend lijkt'. Wat daar trendy aan is, ontging me ten enenmale, want het verschijnsel reünie, waarbij je je bang afvraagt of je ook zo'n ouwe kop hebt gekregen als je klasgenoten van weleer, is niet bepaald een noviteit. Iets dat je eenieder onverdeeld kunt aanraden is het ook niet, ook al bleek uit een filmje dat het weerzien van vier middelbare mannen die ooit samen in dienst waren geweest een heuglijke gebeurtenis was. Ik zou mij zorgen maken mocht de legerdienst de mooiste tijd van mijn leven zijn, en daarom heb ik die mogelijkheid destijds voorkomen.

In 'Sam' wordt zo nu en dan overgeschakeld naar Stijn Vandevoorde, die ergens in de openlucht, samen met een graai uit de plaatselijke bevolking, de kou staat te verbijten, om ons een idee te geven hoe maatschappelijke cohesie eruitziet in het donker.

Dit keer vormde hij op het Sint-Katelijneplein in de Brusselse binnenstad met enkele omstanders een tableau presque vivant dat mij deed denken aan een drom Polen die op het geblutste busje van een koppelbaas staan te wachten. In die haard van gezelligheid loosde Stijn zijn wegwezer: 'Als je een dag niet in de Meli of in Bellewaerde kunt doorbrengen, kom dan naar Brussel, waar je een rondleiding kunt krijgen van een dakloze.' Mochten ze bij 'Sam' echt iets willen doen voor ons, dan zouden ze 'Sam' vast niet uitzenden. Of toch niet vaker dan één keer. (RV)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234