Op de attracties zijn de mondmaskers wél verplicht. Beeld BELGA
Op de attracties zijn de mondmaskers wél verplicht.Beeld BELGA

RubriekStudentenjobs

Sander werkt in Plopsaland: ‘Gewoon op het startknopje drukken’

In volle coronatijden is het voor de student niet makkelijk om zijn portefeuille te spekken. Toch gaat Humo elke week op zoek naar productieve jongeren met een bijzondere studentenjob. Deze week: Sander Vets (23) over zijn baantje in pretpark Plopsaland.

Céline Rottier

HUMO Je doet studentenwerk in Plopsaland. Moet je je soms in een levensgroot Maya de Bij-kostuum hijsen?

SANDER VETS «Dat nog net niet. Officieel valt mijn studentenjob onder de noemer ‘operations’, een zeer brede term. Mijn hoofdtaak is attracties bedienen. Dat blijkt geen astrofysica te zijn, ik moet eigenlijk gewoon op een startknopje drukken, en daarnaast – je kent het vast wel – controleren of alle beugels en andere beveiligingen goed vastzitten. Maar ik heb ook al in het Plopsaqua-zwembad mogen werken. Daar ontdeed ik de vloer van de kleedhokjes van eventuele voetschimmels, hing ik de verloren kapstokken terug op hun plek en ruimde ik het afval op. Soms ben ik ook verantwoordelijk voor de ticketcontrole aan de ingang van het park.

»Het is een fijne studentenjob, maar natuurlijk zijn bepaalde dingen leuker dan andere. Het schoonmaken en de ticketcontrole staan niet bovenaan mijn lijstje, attracties bedienen daarentegen wél. En voor zij die graag op knopjes drukken en van schoonmaken houden, kan ik zeggen: het loon ligt rond de 10 euro bruto per uur.»

HUMO Hoe houden jullie corona buiten het park?

VETS «Poetsen, ontsmetten, repeat. Daar wordt streng op toegezien. Zoals ik vertelde, moet ik soms ook controleren of de beugels in de attracties goed vastzitten. In zulke situaties kun je natuurlijk geen anderhalve meter afstand houden van de bezoekers. Nu dragen we sowieso al een mondmasker, maar tijdens het controleren dragen we ook een face shield. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn in deze tijden.»

HUMO Hebben de mensen begrip voor de coronamaatregelen?

VETS «Goh! Aan de ingang van het park zeg ik tegen iedereen dat mondmaskers buiten de attracties warm aanbevolen zijn, maar Plopsaland kan ze zelf blijkbaar niet verplichten. Als ik zelf door het park wandel, schrik ik altijd van wat ik zie: mensen die op kleine oppervlaktes samentroepen en schandalig weinig bezoekers die een mondmasker dragen. Plopsaland kan nog zo zijn best doen om zich aan de maatregelen te houden, de grootste verantwoordelijkheid ligt nog steeds bij de bezoekers zelf.»

'Als ik door het park wandel, schrik ik altijd van wat ik zie: mensen die op kleine oppervlaktes samentroepen en schandalig weinig bezoekers die een mondmasker dragen.' Beeld Sander Vets
'Als ik door het park wandel, schrik ik altijd van wat ik zie: mensen die op kleine oppervlaktes samentroepen en schandalig weinig bezoekers die een mondmasker dragen.'Beeld Sander Vets

HUMO Hoe beland je als student bij Plopsaland?

VETS «Puur toevallig eigenlijk. Ik was zelf helemaal niet op zoek naar een studentenjob, omdat ik genoeg freelancewerk heb in normale tijden. Mijn vriendin Eline was wel op zoek en had voor een studentenjob in Plopsaland gesolliciteerd. Ze mocht beginnen, maar kreeg in tussentijd ook een paar aanbiedingen in haar eigen vakgebied: schrijven. Bij mezelf bleef het toch ijzig stil: door corona kreeg ik plots niet meer zoveel aanbiedingen. We hebben het toen zo met het park kunnen regelen dat ik haar job kon overnemen.»

HUMO Welk werk doe je in normale omstandigheden?

VETS «In juni heb ik mijn eerste masterjaar afgerond aan het conservatorium in Antwerpen. Ik speel trombone en volgend academiejaar is m’n laatste masterjaar. Daarnaast heb ik het geluk dat ik in normale omstandigheden redelijk veel professioneel werk heb in de muzieksector. Zo had ik bijvoorbeeld voor de rest van het jaar redelijk wat producties op de planning staan bij de Vlaamse Opera, een tournee met het Nationaal Orkest van België en verder nog wat losse projecten zoals een reeks concerten met Will Tura. Maar voorlopig zal het dus nog een tijdje Plopsaland zijn.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234