Sandra Bekkari in 'Open keuken': 'Gezonde voeding hoeft geen konijnenvoer te zijn'

Vorig jaar werd ze door haar uitgeverij nog omschreven als ‘Vlaanderens succesvolste onbekende auteur’ – haar ‘Nooit meer diëten’-boekenreeks prijkt al twee jaar onafgebroken in de boekentop 10 – maar vanaf volgende maandag is ze elke weekdag op uw tv-scherm te zien: voedingsconsulente Sandra Bekkari, die met haar kraakverse kookprogramma ‘Open keuken’ het goede voorbeeld zal geven om – simsalabim! – gezonde gerechten op tafel te toveren.

SANDRA BEKKARI «Begin januari was er een ‘VTM Nieuws’-reporter aanwezig op mijn uitverkochte ‘Nooit meer diëten’-dag in de Gentse Ghelamco Arena, door wie ik kort geïnterviewd werd. Niet lang daarna werd ik uitgenodigd bij VTM voor een kennismaking en enkele pilootopnames. Et voilà!

»Ik ben 44: ik had nooit verwacht dat ik ooit nog voor een tv-programma gevraagd zou worden, en het stond ook niet op mijn bucketlist. Maar ik ben natuurlijk dankbaar voor deze unieke kans. Ik vind het vooral leuk dat het organisch gegroeid is: ‘Open keuken’ vloeit voort uit mijn boeken, terwijl je vaak het omgekeerde ziet gebeuren – dat mensen boeken ontdekken door een tv-programma of door een bekend gezicht.»

HUMO Toen je op de Boekenbeurs rondliep, vroeg je je af waar je mee bezig was, omdat de kookboekenmarkt al verzadigd was. Schoot dezelfde gedachte door je hoofd toen VTM je een kookprogramma voorstelde?

BEKKARI «Nee, mensen laten mij constant weten hoeveel nieuwtjes ze nog door mijn kookboeken ontdekken. Dus ben ik ervan overtuigd dat ik via de televisie nog veel meer mensen duidelijk kan maken dat gezonde voeding geen konijnenvoer hoeft te zijn. Je moet de juiste balans vinden. Ik pas al vanaf dag één de haalbare 80/20-regel toe: 80 procent gezonde basisvoeding, aangevuld met 20 procent persoonlijke extraatjes – een pak friet van de frituur moet af en toe kunnen. Ik zal uiteraard veel aandacht besteden aan groenten – de gemiddelde Belg haalt de algemene richtlijn van 300 gram groenten per dag niet – maar je kunt die ook op een leuke manier in je gerechten verwerken. In de eerste aflevering maak ik bijvoorbeeld een spaghetti courgetti à la bolognaise klaar: even lekker als een gewone spaghetti bolognaise, maar wel gezonder. In ‘Open keuken’ kook ik gerechten die ik mijn gezin zelf ook voorschotel.»

HUMO Jeroen Meus liet onlangs weten dat hij jouw gerechten lekkerder zou kunnen klaarmaken. Als kok wil hij geen compromissen sluiten als het over smaak gaat: ‘Als ik een scheutje room of een klontje boter nodig heb, so be it.’

BEKKARI «Ach, voor elk wat wils. In Groot-Brittannië promoot Jamie Oliver gezonde voeding, terwijl Nigella Lawson pakweg boter niet schuwt: ook zij kunnen perfect naast elkaar bestaan. Ik weet dat er heel veel mensen zijn die mijn boeken kopen en óók naar ‘Dagelijkse kost’ kijken: dat vind ik fantastisch. Toen bekend werd dat ik ‘Open keuken’ zou presenteren, heeft Jeroen me trouwens een lief mailtje gestuurd om me succes te wensen: ‘Welkom, nieuwe collega! ’t Is de tofste job ter wereld.’»

HUMO En is dat zo?

BEKKARI «Ik was het al gewoon om lezingen en kookworkshops te geven, maar het is toch spannend om te koken met een cameraploeg rond je. Tijdens één van de voorbereidende tests had ik een wokpan van het fornuis genomen waarvan de steel wel héél warm was. Ik zat zodanig in de flow dat ik voortgedaan heb, maar de afstand van het fornuis tot de tafel was toch nét iets te groot: ik heb toen moeten vragen of we even konden stoppen met draaien. Bleek dat ik tweedegraadsbrandwonden had op mijn vingers (lacht)! Nu wordt daarmee gelachen: ‘Sandra, als er wat misloopt, mag je stoppen, hè!’»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234