null Beeld

Sandro Veronesi - Grote reizen, kleine reizen

Voor Sandro Veronesi (‘In de ban van mijn vader’, ‘Kalme chaos’) is elke reis een ‘dansles van God’. Hij zegt niet zomaar wat: in ‘Grote reizen, kleine reizen’ (Prometheus) dubstept hij zich door de wereld.

Jeroen Maris

Het boek – grotendeels een bundeling van stukken die hij voor het reismagazine Traveller leverde – begint met twee rouwreizen: in Peru moet Veronesi leren leven met het verlies van zijn moeder; tijdens een rondreis door Amerika, een jaar later, is hij al wees. Ook daarna blijft hij bewegen: zijn bestemmingen zijn eerder conformistisch, maar Veronesi kijkt spits en noteert verrassend.

Zo is Machu Picchu climax én anticlimax – ik spoiler niet waarom, maar het heeft iets te maken met onze westerse patserigheid. ‘Grote reizen, kleine reizen’ is het portret van een gevoelige en belezen schrijver, maar zit ook vol lichtvoetige, relativerende humor. Dan probeert Veronesi bijvoorbeeld tevergeefs zijn broer te imponeren met een auto die niet van hem is. De bevlogen literator is ook niet te ijdel­ om punctueel namen en adressen van hotels, bezienswaardigheden, restaurants en stations te vermelden – zo hoeft u op uw volgende reis geen Lonely Planet mee te nemen.

Verder hou ik van zijn heerlijk merkwaardige voorkeuren: in ‘het warme, bevroren Nederland’ – waar hij voor een tournee van Saint Amour belandt – vat Veronesi een oprechte liefde op voor Scheveningen rock-’n-roll city. Een rode draad is misschien wel de aandoenlijke liefde voor zijn vrouw: Veronesi reist om haar lief te hebben. ‘Mijn vrouw, glimlachend en vol van de speciale charme die haar doet oplichten elke keer dat ze voet zet op Parijse bodem’. Een wolligheidje als ‘Reizen is niet alleen aankomen, reizen is vooral onderweg zijn’ vergeef je hem dan zonnig.

En o: herkent u deze stad? ‘Licht, elegant, funky, modern maar ook antiek, harmonieus, open, sober, avant-gardistisch’? Neen? Groetjes vanop de parking: ‘Antwerpen is één van de mooiste steden van Europa.’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234