null Beeld

Sara De Bosschere, actrice op het scherp van de snee

Actrice Sara De Bosschere is nog maar net bekomen van het feestje met haar collega's van ‘Wat als?’ – het oergeestige programma van productiehuis Shelter kreeg de Gouden Roos voor beste comedy – of ze mag alweer naar Oostende voor het volgende feestje.

Stefanie De Jonge

Dat van Theater aan Zee, waar de Roovers, het gezelschap dat ze negentien jaar geleden met haar klasgenoten Sofie Sente, Luc Nuyens en Robby Cleiren oprichtte, de curatoren zijn. Het kan niet anders of ons gesprek moet gaan over: succes.

HUMO En? Wat is succes voor jou?

De Bosschere «Als je voor een voorstelling een stuk kiest, weet je nooit precies waarom je nu opeens per se díé tekst wil opvoeren. Waarom je het op díé specifieke manier doet, met díé kostuums en dát decor. Die beslissingen neem je voor een groot stuk intuïtief. Als je dan maanden later met het resultaat van die beslissingen op het podium staat, merkt dat je het publiek meekrijgt en dus ziet dat je juist zat met je buikgevoel: dát is voor mij de meest diepe vorm van succes.»

HUMO Zijn er ook nog andere vormen van succes? Ik vond het wel eerlijk van je dat je je ooit hardop afvroeg waarom je minder vaak in tv-producties terechtkwam dan een heleboel van je collega's.

De Bosschere «Ja. Nu, voor Theater aan Zee, was het ook weer heel moeilijk om iedereen bijeen te krijgen: Adriaan Van den Hoof, Koen De Graeve en Wouter Hendrickx zijn aan het filmen, en Robby Cleiren en Luc Nuyens gaan deze week auditie doen voor Peter Greenaway.

»Vroeger was dat not done, hè. Ik weet nog dat ze me ooit gevraagd hebben voor ‘De kotmadam’ en dat Marc Didden toen meteen zei: ‘Niet doen! Dan kom je vast te zitten in het type dat je speelt.’ Maar nu spelen de meeste acteurs zó veel verschillende rollen in zó veel verschillende series en films tegelijk, dat ze nergens meer in vast komen te zitten. En met al die subsidies en taxshelters worden er nu ook veel meer mooie series en films gemaakt. Ik vind het ook wel spannend om tussen camera en theater te laveren.»

HUMO Je bleef wel lang steil in de leer en deed weinig televisie.

De Bosschere «Klopt, reclame doen de acteurs van de Roovers ook nog altijd niet. Omdat je dan je vakmanschap gebruikt om een product te helpen verkopen. Daar is bij ons nog veel discussie over.

»Nu alle theateracteurs zo vaak op televisie komen, vind ik ook wel dat we moeten uitkijken dat de dingen niet omgedraaid worden en dat een acteur bij wijze van spreken pas respect of erkenning krijgt als hij een mooie film of televisierol heeft gespeeld. Van Sven De Ridder en Stefaan Degand wordt sinds hun rollen in respectievelijk ‘Met man en macht’ en ‘De ronde’ gezegd dat ze eindelijk zijn doorgebroken, terwijl ze al twintig jaar op de planken staan. Dan lijkt het net of de bakermat waar al die mensen vandaan komen – het theater dus – minder ‘echt’ is dan in een tv-serie spelen. En dat is natuurlijk niet waar.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234