null Beeld

Saskia de Coster - Held

Na een geslaagde gooi naar 'Eeuwige roem' werpt Saskia de Coster nu haar vierde roman: 'Held' (Prometheus). Die werd voorafgegaan door een heftige strijd om de kroon van 'Slimste mens': enige hang naar vlot te behappen jubeltitels is de schrijfster kennelijk niet vreemd.

Julie De Mul

De Costers uitstapjes in de 'echte wereld' zijn gretig becommentarieerd, maar wij buigen ons in dit Boekenbal tot nader order over schrijfsels. Geilaards op zoek naar gezwets over fuck-me-botjes: fuck dus maar off.

Dat gezegd zijnde: 'Held' is er helaas de novelle niet naar om de aandacht onverbiddelijk van De Costers schoenen naar haar boeken te leiden. Zonder noemenswaardige verrassingen bewandelt ze haar vertrouwde pad, een pad waarop wereldvreemde figuren zich vastklampen aan rituelen, verhalen en elkaar om het leven leefbaar te maken. Grijze muis Lien is wat blij wanneer Misbaksel op school verschijnt. Hij is stukken eigenaardiger dan zij, een plaatje van een autist ('een kopieermachine die de wereld reproduceerde'), en laat zich gedwee tot haar vijand bombarderen: 'Ik had mijn missie, schooldag na schooldag: mijn vijand.' Samen roven de twee buitenbeentjes de kruidenierswinkel leeg, en met hun gecatalogeerde voedselverzameling brengen ze de uitverkorenen tot spreken, in casu een cavia en de blinde, doofstomme kruidenierszoon Engel.

Een twintigtal jaar later werkt Lien als journalist. Misbaksel heeft ze al die tijd niet gezien, maar het toeval - of moeten we zeggen de voorzienigheid - wil dat haar hoofdredacteur (handig bijgenaamd God) haar linea recta naar haar jeugdvriend toe stuurt, blijkbaar de enige soldaat die een aanslag heeft overleefd.

Aan slimme invallen in 'Held' geen gebrek, ook niet aan ideeën, meningen en beelden. De Coster schrijft met goesting en denkt en passant over het schrijven na. Laat de woordspelingen maar komen: 'Motieven hebben hun nut bewezen, motieven op gordijnen en motieven voor duffe detectiveseries met sterke vrouwen in de hoofdrol en verliefde sidekicks.' Maar hoe spits ook, in 'Held' bezwijken de vondsten onder hun núttigheid: een baas God noemen levert gezwind een paar dubbelzinnige frases op; de liefde van Lien voor Misbaksel haat noemen maakt het makkelijk minder klef. Soms grenzen de vele beelden zelfs aan het banale: 'Als woorden pootjes waren, was ik een duizendpoot en jij een worm.' Speciaal voor wie dit alles graag samengebald ziet in een mening als een slagzin, hebben wij ter afsluiting een lekker knullige bedacht, komt-ie: fijn maar klein.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234