null Beeld

Satiricus Tom Walker schopt als reporter Jonathan Pie tegen zere schenen

Acteur Tom Walker bedacht Jonathan Pie, een grofgebekte, linkse verslaggever, die gefrustreerd is over alles en iedereen. Zijn typetje werd onbedoeld een sensatie op het internet, en nu ook in theaters.

marco visscher

Journalisten hebben aan geloofwaardigheid ingeboet, maar de analyses van Jonathan Pie gaan viraal op internet. Pie is een ontstemde Britse televisiereporter, die tussen de opnames door, frutselend aan het apparaatje in zijn oor, de wereld uitlegt aan zijn regisseur in de studio.

undefined

'Het wordt pas interessant als mensen zich eraan storen'

Pie weet namelijk heel goed wie schuld heeft aan de verkiezing van Trump of aan de brexit. Het komt allemaal door links, het kamp waar hijzelf toe behoort en dat hij telkens weer ziet verliezen. Pie kijkt niet op een scheldwoord of een vloek meer of minder. En iedereen deelt in de klappen: Donald Trump? ‘Ik zou nog eerder op de duivel stemmen.’ Hillary Clinton? ‘Same old shit.’ Theresa May? ‘Ze improviseert de brexit als een oneindige jazzsolo!’

De filmpjes van Pie’s tirades zijn de afgelopen twee jaar een internetsensatie geworden, zijn YouTube-kanaal heeft 300.000 abonnees. Zijn video na de Amerikaanse verkiezingen werd 3,5 miljoen keer bekeken.

undefined


Meer filmpjes? Bekijk hier de hele playlist!

Maar: Jonathan Pie is geen echte journalist. Hij is een typetje van Tom Walker, een 39-jarige acteur uit Londen. Voor hij Jonathan Pie bedacht, had Walker – laten we het voorzichtig zeggen – niet elke dag een volle agenda. Dat is inmiddels anders. Walker wordt geprezen als ‘de scherpste politiek satiricus van het land’. Hij schreef een boek, ‘Jonathan Pie: Off the Record’, en eind deze maand gaat hij met zijn tweede avondvullende show op tournee langs theaters in Groot-Brittannië en Australië.

HUMO Waarom is Jonathan Pie zo populair?

Tom Walker «Dat komt door een simpel bedrog dat we allemaal herkennen. We schakelen allemaal voortdurend tussen verschillende rollen: op het werk gedragen we ons anders dan aan tafel met ons gezin, en ’s avonds op café met vrienden gedragen we ons nog anders. Bij sommige beroepen is dat verschil heel duidelijk, zoals bij nieuwslezers of reporters. Wanneer het rode lampje brandt, worden ze formeel en praten ze op een manier waarop gewone mensen niet praten. Als het lampje uitgaat, worden ze weer zichzelf. Dat vind ik interessant. We kennen allemaal filmpjes van presentatoren die denken dat ze niet worden opgenomen: fascinerend om te zien.»

HUMO Dus Jonathan Pie is niet geboren uit politieke overtuigingen?

Walker «Welnee. Ik heb hem extra lomp gemaakt, zodat zijn gedrag nóg meer afwijkt van zijn werk. Dát is de humor.»

HUMO Toch zien mensen u als een politiek satiricus.

Walker «Het heeft me wat tijd gekost om eraan te wennen dat mensen me zo noemen. Ik zie mezelf nog altijd in de eerste plaats als acteur. Maar het klopt natuurlijk wel dat ik als Jonathan Pie politieke satire bedrijf. Dat was nooit het plan, de inhoud kwam aanvankelijk maar op de tweede plaats. Maar nu mensen me als satiricus zien, heb ik besloten om het dan maar serieus te nemen.»

HUMO Het is vast ook vooral de inhoud die de kijkers aanspreekt.

Walker «Dat denk ik ook. De politiek verkeert in zo’n belachelijke chaos, dat we op zoek zijn naar verklaringen. Die vinden we niet altijd meer bij journalisten en commentatoren van de gevestigde bladen, omdat zij oogkleppen ophebben. Daarom begrijpen veel mensen nog altijd niet waarom de Britten uit de Europese Unie willen en waarom de Amerikanen op Trump hebben gestemd.»

HUMO Begrijpt u het wel?

Walker «Ja, ik denk het wel. Volgens mij zijn die uitslagen er gekomen, net omdát er vanuit de gevestigde politiek en media geen begrip voor is. Iedere Amerikaan die voor Trump stemt, zou een seksist zijn, iedere Brit die voor de brexit is, zou een racist zijn. Dat zeggen professionele politici en journalisten die nooit één woord gesproken hebben met mensen die anders denken dan zijzelf. En die politici en journalisten maken het ook heel duidelijk dat ze niet van plan zijn andersdenkenden te ontmoeten, want dat zijn heel nare mensen. Als je zo in je eigen bubbel leeft, zal je anderen nooit kunnen begrijpen en zal je ze al helemaal niet overtuigen.»

null Beeld

HUMO Wat denkt Jonathan Pie ervan?

Walker «Hij stoort zich vooral aan het gebrek aan debat en enige introspectie bij de verliezers. Pie is helemáál geen voorstander van Trump of de brexit, maar het idee dat die voorstanders domme, seksistische, xenofobe lomperiken zijn, vindt hij beneden alle peil. Dáártegen trekt hij van leer. Pie steekt net zo goed de draak met de gevestigde media als met de gevestigde politiek.»

HUMO Wanneer is een video van Jonathan Pie geslaagd?

Walker «De beste reactie die ik kan krijgen is: ‘Ik zie het filmpje graag, maar ik ben het lang niet met alles eens.’ Het wordt pas interessant als mensen zich er een beetje aan storen. Pie is bedoeld om linkse, progressieve mensen te laten luisteren naar iemand met wie ze zich wel verwant kunnen voelen, maar die dingen zegt waarmee ze het niet eens hoeven te zijn, waardoor ze gaan nadenken.»

HUMO Jonathan Pie heeft behoorlijk wat fans in het rechtse kamp, waar u zich niet op richt. Vindt u dat niet vervelend?

Walker «Ze doen maar. Als rechtse blogs als Breitbart mijn video’s delen, lig ik daar geen moment wakker van.»

undefined

HUMO Denkt u dat Jonathan Pie meningen heeft veranderd?

Walker (denkt na) «Ja, dat denk ik eigenlijk wel. Dat zie ik vooral bij de liveshows, daar heb ik meer tijd dan die paar schamele minuten op YouTube om te beargumenteren waarom links de verkeerde kant opgaat. Eén van mijn favoriete oneliners uit de voorstelling is: ‘Als je iedereen die voor de brexit stemde intolerant en onverdraagzaam noemt, ben je dus zélf intolerant en onverdraagzaam.’ Dan zie je een flink deel van het publiek denken: ‘Shit, zo heb ik het nog nooit bekeken, dat is precies wat ík altijd doe.’ Die reactie is wat er kan gebeuren als je met goede satire mensen een spiegel voorhoudt. Als dat besef ertoe leidt dat iemand ermee ophoudt om anderen in een hokje te stoppen en neerbuigend te doen, ja, dan denk ik dat ik de mening van mensen beïnvloed.»

HUMO Ziet u dat als een maatstaf voor succes?

Walker «Jazeker, al is dat niet de reden waarom ik dit doe. Te veel mensen lezen alleen het nieuws en de opinies die hun eigen wereldbeeld bevestigen. De rol van satire is om hen daarover in verwarring te brengen.»

HUMO In uw eerste interviews sprak u niet zo gemakkelijk over politiek. Is dat ondertussen veranderd?

Walker «Ik ben er meer aan gewend geraakt, maar ik voel me er nog altijd niet helemaal gemakkelijk bij. Dat komt waarschijnlijk omdat ik niet half zo politiek betrokken ben als de rest van mijn familie. Maar goed, die afstand geeft mij misschien juist een lichte toonzetting, omdat ik er niet zo verbeten mee bezig ben.»

HUMO Hoeveel van uzelf zit er in Jonathan Pie?

Walker «We zijn best wel hetzelfde. Ik ben ook grofgebekt en zijn emoties zijn een uitvergroting van de mijne. Politiek denken we hetzelfde: we zijn lefties die teleurgesteld zijn in links. Maar weet je, als ik eerlijk ben, geef ik eigenlijk lang niet zoveel om politiek als hij.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234