null Beeld

Scambaiters Ruben en Ronny maken jacht op internetfraudeurs

Niet alleen de Neveneffecten hebben de internetfraudeurs bij hun kersen, ook scambaiters Ruben en Ronny geven oplichters een koekje van eigen deeg. 'Hij is speciaal een aap gaan huren' en andere verhalen...

Tom Pardoen

Een mail in krukkig Engels, een larmoyant verhaaltje van op het sterfbed en een grote zak geld die ergens op u ligt te wachten: het zijn de typische ingrediënten van een advance-fee fraud, een type zwendel waarbij een gewillig slachtoffer een 'voorschot' overmaakt aan een oplichter, met de belofte dat hij per kerende een nog veel grotere smak geld teruggestuurd zal krijgen - waarna hij zijn 'voorschot' uiteraard nooit meer terugziet. Advance-fee fraud ook bekend als 419-fraude, naar een artikel uit het strafwetboek van Nigeria, want in dat land opereren de meeste van dit soort zwendelaars.

Om een einde te maken aan dit soort oplichterij, patrouilleert er op het internet een kleine maar erg actieve gemeenschap het internet van scambaiters. Ze proberen internetfraudeurs zo lang mogelijk aan het lijntje te houden, en als het even kan voor gek te zetten. 't Zijn deze Robin Hoods 2.0 die de Neveneffecten tot voorbeeld dienden toen die vorige week in 'Basta' - 'Neveneffecten hebben u bij uw kersen' - Mister Kabba en andere fraudeurs van het kastje naar de muur speelden.

Enkele quotes:

«Eerlijk is eerlijk: we proberen gewoon zo lang mogelijk met hun kloten te rammelen (lacht). Elke minuut die ze aan ons verspillen, kunnen ze niet gebruiken om andere slachtoffers te maken. En 't is de bedoeling dat je intussen zoveel mogelijk trophies verzamelt.»

«Dat kan een formulier zijn dat je de scammer laat invullen, met de meest bizarre vragen. In het begin gebruikte ik de formulieren die de 419-community speciaal daarvoor ter beschikking stelt. Later ben ik zelf documenten gaan ontwerpen. (Knipt tabletcomputer aan) Kijk, hier noemde ik mezelf Reverend Rigor Mortis. Ik liet de scammers weten dat ik alleen zaken met ze wilde doen als ze toetraden tot mijn kerk, 'The Church of the Pathetic Lads'. En daartoe moesten ze eerst een soort IQ-test invullen.»

«Jwoods - één van de betere scambaiters die momenteel actief zijn - is er vorig jaar wel in geslaagd om een Nigeriaan een charity te laten oprichten. Die bait staat bekend als 'The Man with the Yellow Hat & Curious George.' Die vent is - op verzoek van Jwoods - eten gaan uitdelen aan de arme mensen van zijn wijk, uitgedost in een geel kostuum en vergezeld door een aap in dezélfde outfit: Curious George. Hij is die aap daarvoor speciaal gaan huren.»

«Nigeria is het meest actief, dat klopt, maar eigenlijk werken ze in heel Westelijk Afrika: Ghana, Burkina Faso, Senegal... In die landen - dat heeft er zeker mee te maken - leven veel revanchegevoelens ten aanzien van Europa, vanwege het koloniale verleden. Het idee: 'Jullie hebben ons eeuwen onder de knoet gehouden, nu gaan we jullie terugpakken.' Frappant: die mensen zijn diepgelovig, maar ze beschouwen scammen niet als een zonde. Ze gaan ervan uit dat alle westerlingen rijk zijn en zich gemakkelijk een verlies van 10.000 dollar kunnen permitteren.»

U leest het volledige artikel op dinsdag 22 januari in Humo 3677.


Bekijk het scambaiting-filmpje van 'Basta':

Links:

http://www.419baiter.com/
http://www.thescambaiter.com/
http://www.419eater.com/
http://www.419scam.org/
http://419.bittenus.com/

Scamtracker:

http://www.419eater.com/scamtracker/

Fraudewatchers:

http://fraudwatchers.org/

Belgische federale politie over 'internetfraude':

http://www.polfed-fedpol.be/crim/crim_fccu_internet00_nl.php

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234